Ελλάδα|24.11.2021 12:51

Θεσσαλονίκη - «Ιπποκράτειο»: Η δυσκολότερη εφημερία του τελευταίου χρόνου

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

Ίσως την πιο δύσκολη εφημερία του τον τελευταίο χρόνο, από τον περσινό «μαύρο» Νοέμβριο της Θεσσαλονίκης, διήνυσε το βράδυ της Τρίτης και το πρωί της Τετάρτης το «Ιπποκράτειο» νοσοκομείο, με αποτέλεσμα να ξεπεράσουν τα όριά τους οι αντοχές του υγειονομικού προσωπικού και των υποδομών του νοσηλευτικού ιδρύματος.

Ειδικότερα και σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε στο ethnos.gr ο πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων του «Ιπποκράτειου» νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, Χρήστος Τζελέπης, κατά την εφημερία έγιναν συνολικά 93 εισαγωγές ασθενών με κορονοϊό και εξετάστηκαν ακόμα 17 ύποπτα κρούσματα. Η αύξηση των εισαγωγών είναι τεράστια σε σύγκριση με την αμέσως προηγούμενη εφημερία του νοσοκομείου πριν από τέσσερις μέρες, αφού τότε είχαν εισαχθεί για νοσηλεία 64 ασθενείς με covid-19 και είχαν εξεταστεί άλλα είκοσι ύποπτα περιστατικά.

Οκτώ διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ

Αυτήν τη στιγμή στο «Ιπποκράτειο» νοσοκομείο βρίσκονται διασωληνωμένοι εκτός μονάδων εντατικής θεραπείας οκτώ ασθενείς, οι οποίοι περιθάλπονται σε χειρουργικά κρεβάτια με φορητούς αναπνευστήρες, αφού και οι 28 κλίνες στις ΜΕΘ είναι γεμάτες. Επίσης, κατά τον κ. Τζελέπη, άλλα τέσσερα άτομα νοσηλεύονται σε μονάδα αυξημένης φροντίδας (ΜΑΦ), ενώ σε απλές κλίνες περιθάλπονται συνολικά 160 ασθενείς με κορονοϊό.

«Η χθεσινή εφημερία ήταν ένας… πόλεμος. Ήταν μία από τις πιο δύσκολες εφημερίες τον τελευταίο χρόνο. Όποια λόγια κι αν χρησιμοποιήσουμε για να την περιγράψουμε, θα είναι λίγα για να αποτυπώσουν τη δυσκολία. Βρεθήκαμε αντιμέτωποι με μία συνεχόμενη ροή ασθενών με κορονοϊό. Δυστυχώς, όλο το υγειονομικό προσωπικό έχουμε ξεπεράσει τα όριά μας. Είχαμε 93 εισαγωγές ασθενών με covid-19, όταν στην πιο δύσκολη εφημερία μας τον περσινό Νοέμβριο οι εισαγωγές έφτασαν τις 125-130. Αυτό σημαίνει ότι δεν απέχουμε πολύ από το περσινό τραγικό διάστημα του Νοεμβρίου 2020. Επίσης, σε σύγκριση με την αμέσως προηγούμενη εφημερία μας είναι πολύ μεγάλη η αύξηση των νέων εισαγωγών, η οποία έφτασε το 50%. Στην προηγούμενη εφημερία μας είχαμε 64 εισαγωγές νοσούντων με κορονοϊό», λέει στο ethnos.gr ο κ. Τζελέπης.

Να σημειωθεί ότι ο αριθμός των εισαγωγών ήταν αυξημένος και εξαιτίας του γεγονότος ότι στο «Ιπποκράτειο» έφτασαν και εισήχθησαν και δέκα ηλικιωμένοι μετά από συρροή κρουσμάτων που εντοπίστηκε σε γηροκομείο της Θεσσαλονίκης.

Δύο έγκυες διασωληνωμένες – Σταθερή η κατάσταση του βρέφους

Συνολικά τέσσερις έγκυες γυναίκες και άλλα πέντε παιδιά νοσηλεύονται με κορονοϊό, είτε σε κρεβάτι μονάδας εντατικής θεραπείας είτε σε απλή κλίνη του «Ιπποκράτειου».

Ειδικότερα, δύο έγκυες γυναίκες βρίσκονται διασωληνωμένες, με την κατάστασή τους να χαρακτηρίζεται κρίσιμη αλλά σταθερή, ενώ άλλες δύο εγκυμονούσες νοσηλεύονται σε απλή κλίνη του νοσοκομείου, χωρίς να παρουσιάζουν βαριά συμπτώματα. Σε αυτές πρέπει να προστεθεί και μία ακόμα γυναίκα που έφτασε έγκυος στο νοσοκομείο αλλά γέννησε, με την υγεία της ίδιας και του βρέφους να χαρακτηρίζεται καλή.

Επίσης, τέσσερα παιδιά με ήπια συμπτώματα νοσηλεύονται σε απλές κλίνες του «Ιπποκράτειου» νοσοκομείου, ενώ εξακολουθεί να νοσηλεύεται για δέκα μέρες σε σταθερή αλλά κρίσιμη κατάσταση το τεσσάρων μηνών βρέφος που έφτασε από την Κομοτηνή το βράδυ του προηγούμενου Σαββάτου.

ΘεσσαλονίκηΚορονοϊόςΜΕΘ