Ελλάδα|29.01.2019 09:37

Ασκήσεις εθνικισμού σε σχολεία

Εύρης Τσουμής

Στα σχολεία επιχειρούν να μεταφέρουν εκ νέου την ένταση για το «Μακεδονικό» ακραία στοιχεία, ενώ λάδι στη φωτιά ρίχνει ανακοίνωση της ΟΝΝΕΔ Ημαθίας, η οποία χαρακτηρίζει προδότες όλους όσοι στηρίζουν τη Συμφωνία των Πρεσπών, σε διαφορετικό μήκος κύματος από την ηγεσία της ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Από χθες τελούν υπό κατάληψη σχολεία στη Θεσσαλονίκη και την Κατερίνη, όπου δραστηριοποιούνται πυρήνες ακροδεξιών με παρελθόν και σε ρατσιστικές επιθέσεις. Οργανώσεις ακραίων καλούν μέσω Facebook σε μαθητική συγκέντρωση και διαμαρτυρία για σήμερα το πρωί και την Πέμπτη στον Λευκό Πύργο, ενώ προσπαθούν να δυναμιτίσουν και το κλίμα σε πολιτική εκδήλωση που θα πραγματοποιήσει ο ΣΥΡΙΖΑ στις Σέρρες!

Υπό κατάληψη ήταν χθες το 1ο και το 2ο Λύκειο Ωραιοκάστρου, τρία σχολεία στο Κορδελιό και δύο στον Δήμο Παύλου Μελά στη Θεσσαλονίκη. Στις περιοχές αυτές, και κυρίως στο Ωραιόκαστρο, έχουν καταγραφεί ακόμα και περιστατικά ρατσιστικών επιθέσεων σε μετανάστες. Στο Ωραιόκαστρο, τον περασμένο Σεπτέμβριο, ομάδα 8-10 ατόμων που είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους με κουκούλες επιτέθηκε σε δύο 17χρονους Πακιστανούς που έμεναν σε ξενώνα της περιοχής. Πριν από περίπου δύο χρόνια η περιοχή είχε βρεθεί στο επίκεντρο της προσοχής όταν «αγανακτισμένοι πολίτες» έβαζαν λουκέτα στις αυλόπορτες σχολείων και έστηναν ανθρώπινες αλυσίδες έξω από αυτά για να εμποδίσουν την είσοδο σε προσφυγόπουλα.

Οι ακροδεξιές οργανώσεις ξεκίνησαν την… επιχείρηση διείσδυσης στα σχολεία με ιδιαίτερη ένταση από την 28η Οκτωβρίου, εκμεταλλευόμενες και τον θάνατο του Κωνσταντίνου Κατσίφα, με αποκορύφωμα τις καταλήψεις και τις κινητοποιήσεις στα τέλη του περασμένου Νοεμβρίου.

Κατερίνη

Τρία σχολεία ήταν χθες υπό κατάληψη στον Δήμο Κατερίνης. Οι μαθητές αντέδρασαν -όπως είπαν- με τον τρόπο αυτό στις συλλήψεις που έγιναν με αφορμή τα επεισόδια έξω από το σπίτι της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Μπέττυς Σκούφα. Τις προηγούμενες μέρες στην Κατερίνη ξέσπασαν σοβαρά επεισόδια όταν ακραία στοιχεία πολιόρκησαν επί δύο μέρες το σπίτι της κυρίας Σκούφα, πετώντας ακόμα και μολότοφ, ενώ συγκρούστηκαν και με αστυνομικούς, με αποτέλεσμα να συλληφθούν 18 άτομα, ανάμεσά τους και οκτώ ανήλικοι.

Χθες, ακραίες κινήσεις καλούσαν μέσω του Διαδικτύου τους μαθητές όλων των σχολείων τα Θεσσαλονίκης να συγκεντρωθούν σήμερα το πρωί και την Πέμπτη έξω από τον Λευκό Πύργο και από εκεί να ξεκινήσουν μαθητική πορεία στους δρόμους της πόλης διαδηλώνοντας για τη Μακεδονία. «Ελληνίδες και Ελληνες, αλλάζουν τα βιβλία μας!!! Ο νέος μακεδονικός αγώνας μόλις ξεκίνησε σε κάθε δρόμο, σε κάθε γειτονιά. Τιμάμε τους προγόνους μας. Κατάληψη σε κάθε εκπαιδευτικό κτίριο, σχολείο και σχολή από αύριο.

Μάνα Ελλάς, μην κλαις. Η νεολαία ξυπνά. Θα συνεχίσουμε να τραγουδάμε το “Μακεδονία ξακουστή” και όποιος τολμάει από το σύστημα ας έρθει να μας συλλάβει όπως ορίζει η Συμφωνία. Εμείς θα συνεχίσουμε να τραγουδάμε ακόμα και νεκροί» αναφέρονταν στο διαδικτυακό τους κάλεσμα. Παράλληλα, μέσω Διαδικτύου ακραίοι επιτίθενται στον ΣΥΡΙΖΑ με υβριστικούς και ρατσιστικούς χαρακτηρισμούς για πολιτική εκδήλωση που οργανώνει την Παρασκευή στις Σέρρες, με κεντρικό ομιλητή τον ευρωβουλευτή του κόμματος Δημήτρη Παπαπδημούλη. Εκρηκτικό είναι το κλίμα και στον Εβρο, όπου πριν από λίγες μέρες ένα άτομο συνελήφθη γιατί σχεδίαζε να επιτεθεί με αβγά σε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στον νομό, ενώ χθες σοκ προκάλεσαν αντικομμουνιστικά συνθήματα που γράφτηκαν σε τοίχους

σχολεία