Ελλάδα|31.10.2018 09:46

Σε πέντε χώρες οι έρευνες για λογαριασµούς του Παπαντωνίου

Σοφία Φασουλάκη

Σε πέντε χώρες ανοίγει η βεντάλια των ερευνών για τον Γιάννο Παπαντωνίου, µε τις ανακριτικές Αρχές να έχουν υποβάλει ήδη δύο αιτήµατα δικαστικής συνδροµής στη Γαλλία: το ένα αφορά το άνοιγµα τραπεζικών λογαριασµών και το δεύτερο να καταθέσει το πρώην στέλεχος της Thales, Μισέλ Ζοσεράν.

Η γαλλική υπηκοότητα του πρώην υπουργού αλλά και οι «ισχυρές» γνωριµίες που φέρεται να είχε ο Παπαντωνίου οδήγησαν την ελληνική ∆ικαιοσύνη στο επίµαχο αίτηµα, καθώς ο κατηγορούµενος φέρεται να έχει ζητήσει το «µπλοκάρισµα» των λογαριασµών του και στη Γαλλία. Την ίδια ώρα, πληροφορίες αναφέρουν ότι το αίτηµα των ανακριτών Ζαµανίκα και Ευαγγέλου για να εξετάσουν τον Ζοσεράν έχει γίνει ήδη δεκτό και το ταξίδι προγραµµατίζεται τις επόµενες εβδοµάδες υπό την αιγίδα της Eurojust.

Ο Ζοσεράν έχει υποστηρίξει στο παρελθόν ότι για την επίµαχη σύµβαση του εκσυγχρονισµού των έξι φρεγατών χρηµατίστηκαν αξιωµατούχοι, «δείχνοντας» τον Παπαντωνίου. Ο προφυλακισµένος σήµερα πρώην υπουργός στράφηκε µε αγωγή σε βάρος του Ζοσεράν και «κέρδισε», ωστόσο όταν βγήκε νικητής από 
τον δικαστικό αγώνα δεν είχαν προκύψει τα στοιχεία που τον οδήγησαν προ ηµερών στη φυλακή.

Σύµφωνα µε πληροφορίες, οι αντιρρήσεις για το άνοιγµα των λογαριασµών άρχισαν από την Ελβετία πριν από αρκετούς µήνες. Αν και το ζεύγος Παπαντωνίου φάνηκε πρόθυµο να προσκοµίσει στις ελληνικές δικαστικές Αρχές τους λογαριασµούς που κατείχε στη UBS, πράγµα που έκανε, πληροφορίες αναφέρουν ότι στη συνέχεια Ελβετός δικηγόρος ο οποίος είχε εξουσιοδοτηθεί από την Σταυρούλα Κουράκου µετέβη στην Εισαγγελία της Βέρνης και είπε «όχι» στο άνοιγµά τους.

Καλά πληροφορηµένες πηγές λένε µάλιστα ότι, ενώ οι κατηγορούµενοι έδωσαν τη συναίνεσή τους, παρουσία δικηγόρου, στην Ελλάδα, στην Ελβετία υποστήριξαν ότι οι Αρχές τούς παραπλάνησαν, υφαρπάζοντας την υπογραφή τους για το άνοιγµα των τριών λογαριασµών. Αυτός ήταν άλλωστε ο ένας από τους λόγους της προφυλάκισής τους.

Παράλληλα, η Αρχή για το ξέπλυµα βρώµικου χρήµατος της Κύπρου τροφοδοτεί συνεχώς την Ελλάδα µε στοιχεία µετά το άνοιγµα των λογαριασµών της offshore που είχε συστήσει ο αντιπρόσωπος της Thales στην Ελλάδα, απ’ όπου φέρεται ότι έγινε διακίνηση βρώµικου χρήµατος. ∆ικαστικοί κύκλοι δεν αποκλείουν τις ερχόµενες εβδοµάδες να περάσουν κι άλλα πρόσωπα την πόρτα του ανακριτικού γραφείου, καθώς ύποπτα εµβάσµατα φέρονται να καταλήγουν και σε στρατιωτικούς, αλλά και σε επιχειρηµατία. Η αναζήτηση του δρόµου του χρήµατος επιχειρείται ακόµη στο Βέλγιο, στην Ολλανδία αλλά και στις ΗΠΑ, έπειτα από την πώληση του ακινήτου στη Σύρο σε εταιρεία αµερικανικών συµφερόντων.

Τα ακίνητα που αγοράστηκαν από το ζεύγος Παπαντωνίου έχουν ήδη µπει στο στόχαστρο των Αρχών, καθώς όταν ξεκίνησαν οι δικαστικές έρευνες σε βάρος του πρώην υπουργού, άρχισαν και αρκετές πωλήσεις ακινήτων. Παράλληλα, οι λογαριασµοί της Ελβετίας άρχισαν να αδειάζουν, µε µόνο έναν να µένει ενεργός, ενώ άγνωστο παραµένει εάν υπάρχουν κι άλλοι, σε άλλες χώρες.

Χθες, ο Παπαντωνίου και η σύζυγός του είχαν νέα συνάντηση µε τον συνήγορό τους, προκειµένου να ετοιµάσουν τις επόµενες κινήσεις τους συλλέγοντας έγγραφα µε τα οποία θα επιχειρήσουν να αποδοµήσουν την κατηγορία

Γιάννος Παπαντωνίου