Ελλάδα|01.12.2021 18:41

Διερμηνέας της Frontex καταγγέλλει επαναπροώθηση από τις ελληνικές αρχές στην Τουρκία - Έρευνα από τον Συνήγορο του Πολίτη

Newsroom

Σε πολύ σοβαρή καταγγελία για παράνομη επαναπροώθηση από τις ελληνικές αρχές στην Τουρκία και κακοποίηση εις βάρος του από άνδρες της Ελληνικής Αστυνομίας προχώρησε διερμηνέας της Frontex, που μένει στην Ιταλία, όπως αναφέρει δημοσίευμα των New York Times ενώ την ίδια ώρα σε έρευνα της υπόθεσης προχωρά ο Συνήγορος του Πολίτη.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο διερμηνέας καταγγέλλει επίσημα τις ελληνικές αρχές για βίαιη επίθεση σε βάρος του και στη συνέχεια παράνομη επαναπροώθησή του στην Τουρκία τον περασμένο Σεπτέμβρη, μαζί με άλλους πρόσφυγες, κατά τη διάρκεια αποστολής του στον Έβρο.

Την καταγγελία επιβεβαιώνει στο δημοσίευμα και η Ευρωπαία Επίτροπος Ιλβα Γιόχανσον η οποία όπως αναφέρει, τηλεφώνησε την Παρασκευή στον διερμηνέα της Frontex και είναι "εξαιρετικά ανήσυχη από τη μαρτυρία του" ενώ η συγκεκριμένη καταγγελία αφορά και στην επαναπροώθηση τουλάχιστον 100 προσφύγων.

«Κατόπιν της απευθείας και εις βάθος συνομιλίας που είχα μαζί του στις 25 Νοεμβρίου, είμαι ιδιαίτερα ανήσυχη. Το γεγονός ότι καταγγέλλεται πως δεν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό κάνει το θέμα ακόμα σοβαρότερο», επισημαίνει η κ. Γιόχανστον.

Κακοποίηση από την ΕΛ.ΑΣ

Όπως αναφέρει ο διερμηνέας στους New York Times, ο ίδιος εργάζεται ως υπάλληλος στης Frontex και το περιστατικό που καταγγέλλει συνέβη σε αποστολή του στον Έβρο και ενώ επέστρεφε με λεωφορείο στη Θεσσαλονίκη για μερικές ημέρες άδεια, η αστυνομία σταμάτησε το λεωφορείο και τον έβγαλε έξω μαζί με άλλους επιβάτες - πρόσφυγες.

Στο ρεπορτάζ, εξιστορεί τα όσα συνέβησαν λέγοντας ότι τους μετέφεραν σε απομακρυσμένη αποθήκη, τους χτύπησαν άγρια, τους ανάγκασαν να γδυθούν, τους πήραν κινητά, χρήματα και έγγραφα.

Μάλιστα επισημαίνει ότι η αντιμετώπιση του από την αστυνομία ήταν γέλια και χτυπήματα ότι εκείνος ενημέρωσε τους άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. για την ιδιότητά του και στη συνέχεια τους έβαλαν σε βάρκες και τους μετέφεραν στην Τουρκία.

Φτάνοντας στην Κωνσταντινούπολη, κατάφερε να απευθυνθεί στο ιταλικό προξενείο και έτσι επέστρεψε στην Ιταλία στις 18 Σεπτεμβρίου.

Όπως αναφέρουν οι New York Times, η κ. Γιόχανσον επικοινώνησε τη Δευτέρα με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκο, ο οποίος υποσχέθηκε ότι θα διερευνήσει την υπόθεση.

Έρευνα από τον Συνήγορο του Πολίτη

Με ανακοίνωσή του ο Συνήγορος του Πολίτη, «ως συνταγματικά κατοχυρωμένη ανεξάρτητη αρχή με αποστολή την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων,» ενημερώνει ότι  «έλαβε από τον Μηχανισμό Αναφορών της FRONTEX καταγγελία για κακομεταχείριση και παράνομη επαναπροώθηση διερμηνέα της FRONTEX μαζί με άλλους αλλοδαπούς μέσω Έβρου στην Τουρκία  (3-4/9/2021)».

Μάλιστα όπως σημειώνει ο οργανισμός, «πρόκειται για τη δεύτερη ατομική αναφορά για επαναπροώθηση που διαβιβάζεται εντός του 2021 στον Συνήγορο από τον ευρωπαϊκό Μηχανισμό Αναφορών, μεταξύ άλλων καταγγελιών για παραβίαση δικαιωμάτων σε επιχειρήσεις της FRONTEX από πράξεις των εμπλεκομένων οργάνων της χώρας».

Frontexανθρώπινα δικαιώματαΈβροςεπαναπροωθήσειςΤάκης ΘεοδωρικάκοςΕλληνική Αστυνομία