Ελλάδα|03.12.2021 16:13

Τρίτη δόση εμβολίου: Στις 18.00 ανακοινώσεις από τον Θεμιστοκλέους

Newsroom

Ανακοινώσεις για την τρίτη δόση του εμβολίου για τον κορονοϊό στη σκιά του εντοπισμού του πρώτου κρούσματος της μετάλλαξης Όμικρον στην Κρήτη θα γίνουν το απόγευμα της Παρασκευής 18.00 . Θα προηγηθεί η συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών όπου θα κλειδώσει η σχετική απόφαση.

Οι ανακοινώσεις θα γίνουν διά στόματος του γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας κ. Μάριου Θεμιστοκλέους και θα αφορούν τις αποφάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών σχετικά με την επίσπευση της τρίτης δόσης, να γίνεται, δηλαδή, στο τετράμηνο και όχι στο εξάμηνο. Οι ανακοινώσεις θα μεταδοθούν απευθείας από την ΕΡΤ1.

Όσον αφορά το χρόνο επίσπευσης της τρίτης δόσης εξετάζεται το ενδεχόμενο να μειωθεί σε λιγότερο από 6 μήνες, ενδεχομένως στους 5 ή ακόμα στους 4, για όλους όσοι είναι άνω των 30 ετών. Οι τελευταίες πληροφορίες του ethnos.gr αναφέρουν πως στο τραπέζι έπεσε και η πιθανότητα η τρίτη δόση να χορηγείται στο τρίμηνο.

Για την ηλικιακή ομάδα 18 -30 ετών δεν υπάρχουν ακόμα επαρκή επιστημονικά δεδομένα. Στην περίπτωσή του η χορήγηση της «αναμνηστικής» δόσης παραμένει στους 6 μήνες.

Σημειώνεται πως η χορήγηση τρίτης δόσης δεν έχει πάρει ακόμα έγκριση στους κάτω των 18 ετών.

Τρίτη δόση στους τέσσερις μήνες

Μιλώντας το πρωί της Παρασκευής στον ΣΚΑΪ, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους τόνισε ότι το πιθανότερο είναι να ανοίξει για όλους η τρίτη δόση στους τέσσερις μήνες.

«Υπάρχουν τα διαθέσιμα ραντεβού, έχουμε τον μηχανισμό. Όταν ανοίξει η πλατφόρμα... Όσοι έχουν εμβολιαστεί μέχρι τέλος Αυγούστου, μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου θα έχουν εμβολιαστεί, έχουμε τον μηχανισμό, θα το στηρίξουμε», δήλωσε.


30.000 ραντεβού πρώτης δόσης

Ο Μάριος Θεμιστοκλέους έκανε γνωστό ότι την Πέμπτη κλείστηκαν 30.000 ραντεβού πρώτης δόσης. Τα 17.000 νέα ραντεβού για πρώτη δόση στους 60 ετών και άνω. Συνολικά, από την ανακοίνωση της υποχρεωτικότητας έχουν κλειστεί 45.000 ραντεβού.

«Θα γνωρίζουμε σε περίπου 10 μέρες αν τα εμβόλια καλύπτουν τη μετάλλαξη Όμικρον», τόνισε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

«Κανείς δεν συζητάει αυτή τη στιγμή για τέταρτη δόση, εκτός από πολύ εξειδικευμένες κατηγορίες ελαχίστων εξαιρέσεων, ανοσοκατεσταλμένοι κ.λπ.», ξεκαθάρισε.

«Έχουμε εμβολιάσει το 78% του ενήλικου πληθυσμού. Οι 60 και άνω είναι πιο ευπαθείς. Ο εμβολιασμός είναι εξαιρετικά σημαντικός, πάμε σε χωριά και σε πλατείες».

τρίτη δόση εμβολίουΕθνική Επιτροπή ΕμβολιασμώνΚορονοϊόςεμβολιασμόςΜάριος Θεμιστοκλέουςεμβόλιο