Ελλάδα|29.01.2019 21:49

Λαμία: Τι λένε συγγενείς των παιδιών που χάθηκαν από οξεία περιτονίτιδα (vid)

Ευλαμπία Ρέβη

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις μετά την παρέμβαση του εισαγγελέα για το Νοσοκομείο Λαμίας όπου μέσα σε έναν χρόνο χάθηκαν δύο παιδιά. Ο πατέρας της 14χρονης Ιωάννας Κουτσοπάνου και ο θείος του εννιάχρονου Δημήτρη Κατσαούνου μίλησαν στο Open ζητώντας να χυθεί άπλετο φως, ώστε να μην χάσει άλλο αγγελούδι τη ζωή του. 

«Αν είχαν παρέμβει νωρίτερα μπορεί να μην συνέβαινε το δεύτερο. Τώρα ας ελπίσουμε ότι θα παρέμβει και δεν θα συμβεί το τρίτο ή το τέταρτο, το πέμπτο. Ελπίζω ότι θα βρεθεί μία άκρη», τόνισε ο πατέρας της 14χρονης, Ταξιάρχης Κουτσοπάνος. Και πρόσθεσε: «Οι χειρισμοί των γιατρών ήταν δολοφονικοί γι’ αυτό έχω κάνει τη μήνυση. Ελπίζω ότι η Δικαιοσύνη θα κάνει ό,τι μπορεί να κάνει. Δεν μπορεί να κάνει και πολλά πράγματα». 

Η μικρή Ιωάννα έχασε την ζωή της από περιτονίτιδα ένα πρόβλημα υγείας, που μπορεί να αντιμετωπιστεί χειρουργικά με μια επέμβαση ρουτίνας. «Η αιτία θανάτου του παιδιού ήταν περιτονίτιδα, φλεγμονή, δηλαδή, της κοιλιάς λόγω διάτρησης του στομάχου. Από ό,τι φάνηκε εκ των υστέρων η φλεγμονή εξακολουθούσε να παραμένει μέσα στην κοιλιά και μετά τη χειρουργική επέμβαση που υποβλήθηκε το παιδί», τόνισε από την πλευρά της η προϊσταμένη της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Θεσσαλονίκης, Ελένη Ζαγγελίδου. 

Πριν από ενάμιση χρόνο στο ίδιο νοσοκομείο μεταφέρθηκε και πέθανε από οξεία περιτονίτιδα ο εννιάχρονος Δημήτρης Κατσαούνος. Για σωρεία λαθών, ολιγωριών και παραλείψεων έκανε λόγο ο θείος του μικρού αγοριού. «Ενώ είχε ρήξη εντέρου, του έδιναν καθαρτικά φάρμακα. Ήρθαμε στην Αθήνα και μετά από τέσσερις ώρες το παιδί έπαθε ανακοπή. Πραγματικά πιστεύω ότι πρέπει να παρέμβει και το υπουργείο Υγείας να δουν τι γίνεται σε αυτή την παιδιατρική κλινική στη Λαμία», δήλωσε ο θείος του παιδιού, Γιάννης Αργυρός. 

Η κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση που διέταξε ο εισαγγελέας αφορά στις συνθήκες λειτουργίας και στελέχωσης του Νοσοκομείου Λαμίας, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται και Ένορκη Διοικητική Εξέταση. ΕΔΕ έχει διαταχθεί και στο Νοσοκομείο Λάρισας, όπου μεταφέρθηκε στη συνέχεια η 14χρονη μαθήτρια. Με εντολή του υπουργού Υγείας, επίσης, κλιμάκιο επιθεωρητών Υγείας θα συμμετάσχει στη διερεύνηση της υπόθεσης. 

οξεία περιτονίτιδαΛαμίανοσοκομείο