Ελλάδα|06.12.2021 23:20

Κορονοϊός: Η μάχη με την Όμικρον επιτάχυνε τους εμβολιασμούς - Ξεκινά και για παιδιά 5-11 ετών

Newsroom

Η μάχη με τη μετάλλαξη Όμικρον προκάλεσε παγκόσμιο συναγερμό. Η τρίτη δόση του εμβολίου αυξάνει 20 φορές το επίπεδο εξουδετερωτικών αντισωμάτων με βάση τεκμηριωμένη μελέτη από το Ισραήλ, όπως ανακοινώθηκε. Παράλληλα, ξεκινά ο εμβολιασμός παιδιών 5 έως 11 ετών.

Η Όμικρον θα επικρατήσει

Για τις εξελίξεις στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού και την πορεία των εμβολιασμών στη χώρα μας ενημέρωσαν τη Δευτέρα, 6 Δεκεμβρίου, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών,  Μαρία Θεοδωρίδου, και ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους. Σχετικά με τον εντοπισμό των πρώτων κρουσμάτων μετάλλαξης Όμικρον και στη χώρα μας, η κ.Θεοδωρίδου ενημέρωσε ότι «η παραλλαγή Όμικρον θα επικρατήσει της Δέλτα και τους επόμενους μήνες περισσότερα από τα μισά κρούσματα θα οφείλονται στην Όμικρον».

Η κ. Θεοδωρίδου, στη συνέχεια, εξήγησε τους λόγους για τους οποίους έχει σημάνει συναγερμός σχετικά με τον Όμικρον και τον αριθμό των μεταλλάξεων που δίνει. «Η εξέλιξη της πανδημίας μας επιφυλάσσει συνεχώς ανατροπές. Εξαιτίας της παραλλαγής Όμικρον δημιουργήθηκε παγκόσμιος συναγερμός. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της είναι ο μεγάλος αριθμός μεταλλάξεων – 50 - εκ των οποίων οι 22 εντοπίζονται στην πρωτεΐνη ακίδα και οι 10 στην περιοχή πρόσδεσης του με τον υποδοχέα των κυττάρων. Συγκριτικά η παραλλαγή Δέλτα έχει εννέα μεταλλάξεις στην περιοχή της ακίδας», ανέφερε και εξήγησε ότι, τρία είναι τα σημαντικά θέματα τα οποία θα διαμορφώσουν την τελική επίδραση του στελέχους.

  1. Πόσο μεταδοτικός είναι ο ιός
  2. Πόσο ικανός είναι να παρακάμπτει τα αντισώματα
  3. Πόσο επιβαρυντικός ενδεχόμενα είναι στην κλινική έκφραση της νόσου

Όπως επανέλαβε η ειδικός, για να έχουμε απαντήσεις απαιτείται χρόνος.

Η πρόεδρος της επιτροπής υπογράμμισε ότι, η ταχεία διασπορά της μετάλλαξης επιβεβαιώνεται και από το εθνικό ινστιτούτο του Γιοχάνενσμπουργκ ενώ, με βάση την εξελικτική βιολογία του Πανεπιστημίου του Βελγίου, η μετάλλαξη Όμικρον μπορεί να είναι υπεύθυνη για τρεις έως έξι φορές περισσότερες λοιμώξεις από τη Δέλτα στο ίδιο διάστημα. Όσον αφορά την ανοσία και κατά πόσο μάς προστατεύει έναντι της μετάλλαξης, η κ. Θεοδωρίδου ανέφερε ότι μέχρι σήμερα ξέρουμε πως αυτός σε κάποιο βαθμό παρακάμπτει το ανοσιακό σύστημα, σε σχέση με τις άλλες μεταλλάξεις και προκαλεί επαναλοιμώξεις σε άτομα που έχουν νοσήσει. Ο αριθμός επαναλοιμώξεων είναι υπερτριπλάσιος έως και υπερτετραπλάσιος ενώ τόνισε ότι είναι πολλοί οι ειδικοί που συμφωνούν, ότι είναι εξαιρετικά απίθανο να ακυρωθεί η αποτελεσματικότητα των εμβολίων από τις μεταλλάξεις.

Ομόφωνα η τρίτη δόση σε τρεις μήνες

Όπως τόνισε η πρόεδρος της επιτροπής, η τρίτη δόση του εμβολίου αυξάνει 20 φορές το επίπεδο εξουδετερωτικών αντισωμάτων με βάση τεκμηριωμένη μελέτη από το Ισραήλ και υπογράμμισε πως ο εμβολιασμός μειώνει τον αριθμό κρουσμάτων στην κοινότητα. Εξαιτίας της ανησυχίας που προκαλεί η εμφάνιση της Όμικρον, η επιτροπή συμφώνησε ομόφωνα η χορήγηση της τρίτης δόσης να γίνεται στους τρεις μήνες για όλους, άνω των 18. «Η βράχυνση του χρόνου χορήγησης της 3ης δόσης, συμβάλλει στην ηπιότερη νόσηση από τις μεταλλάξεις»., είπε η κ. Θεοδωρίδου και προέβλεψε ότι και άλλες χώρες, όπως ήδη κάνει η Βρετανία, θα ακολουθήσουν το ίδιο χρονοδιάγραμμα.

 Θεμιστοκλέους: Ανοίγει η πλατφόρμα για εμβολιασμούς παιδιών 5 – 11 ετών

Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, ανακοίνωσε ότι οι εμβολιασμοί των παιδιών ηλικίας 5 έως 11 ετών ξεκινούν στις 15 Δεκεμβρίου. Εμβολιαστικά κέντρα για παιδιά έχουν οριστεί σε δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας και σε νοσοκομεία σε 75 περιοχές της χώρας, ενώ σταδιακά θα προστίθενται περισσότερα εμβολιαστικά κέντρα.

Συγκεκριμένα για την Αττική, ο κ. Θεμιστοκλέους ενημέρωσε ότι οι εμβολιασμοί παιδιών θα πραγματοποιούνται σε πέντε εμβολιαστικά σημεία:

  • Παίδων Αγία Σοφία
  • Παίδων Πεντέλης
  • Ασκληπιείο Βούλας
  • Κέντρο Υγείας «'Αγία Σοφία»' στον Πειραιά
  • Κέντρο υγείας Περιστερίου

Αναλυτικές οδηγίες θα δημοσιευθούν στην ιστοσελίδα emvolio.gov.gr την Παρασκευή, πρόσθεσε ο κ. Θεμιστοκλέους. Σημειώνεται πως τα παιδιά θα εμβολιαστούν αποκλειστικά με Pfizer, μετά την έγκριση που έλαβε από τον EMA, ενώ η χορήγηση θα γίνεται με το 1/3 της κανονικής δόσης που λαμβάνουν οι ενήλικοι. Στα νησιά και στις απομακρυσμένες περιοχές θα εφαρμοστεί το σχέδιο της πρώτης και δεύτερης δόσης. Ο κ. Θεμιστοκλέους τόνισε ότι δίνεται προτεραιότητα στα ραντεβού πρώτης δόσης έτσι ώστε σε διάστημα λίγων ημερών τα ραντεβού αυτά να προγραμματίζονται.

Μαρία ΘεοδωρίδουΕμβολιασμός παιδιώνεμβολιασμοίπανδημίαΜάριος ΘεμιστοκλέουςΚορονοϊόςμετάλλαξη Όμικρον