Ελλάδα|07.12.2021 15:53

Πιστοποιητικό εμβολιασμού: Προς λήξη μετά από 9 μήνες εάν δεν γίνει η τρίτη δόση – Αποφασίζουν οι υπουργοί Υγείας της Ε.Ε.

Δήμητρα Ευθυμιάδου

Η λήξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού έχει μπει για τα καλά στο τραπέζι των συζητήσεων της Ε.Ε. αφού στη σύνοδο των υπουργών υγείας της Ε.Ε. που είναι σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες, αποφασίζεται πότε θα πρέπει να λήγει ενιαία για όλα τα κράτη μέλη.

Ειδικότερα οι υπουργοί Υγείας της Κοινότητας συζητούν επισήμως πια το θέμα της λήξης του πιστοποιητικού εμβολιασμού σε μια προσπάθεια να πιεστούν οι πολίτες και να κάνουν την τρίτη δόση του εμβολίου.

Δύο είναι οι προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι: Να λήγει αυτόματα το πιστοποιητικό εμβολιασμού μετά από 9 μήνες εάν δεν έχει γίνει η ενισχυτική / αναμνηστική δόση είτε στους 12 μήνες. Φαίνεται πως προς ώρας δεν υπάρχει ακόμη κοινή γραμμή σε σχέση με το χρονικό διάστημα λήξης του πιστοποιητικού εμβολιασμού.

Πρόταση για λήξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού είχε κάνει νωρίτερα και ο Έλληνας υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης ο οποίος βρίσκεται στο συμβούλιο των υπουργών Υγείας.

«Από την πλευρά της Ελλάδας θα θέσουμε υπόψη τα νέα μέτρα, τα οποία έχουμε λάβει και έχουν να κάνουν με περιορισμούς ειδικά για τις κατηγορίες των πολιτών μας άνω των 60 που δεν έχουν εμβολιαστεί, καθώς επίσης και για την ανάγκη να αυξηθεί η τρίτη δόση, η ενισχυτική δόση σε όλους τους πολίτες» σημείωσε ο κ. Πλεύρης προσερχόμενος στο Συμβούλιο των Υπουργών Υγείας της Ε.Ε.

Πάντως οι υπουργοί Υγείας της Ε.Ε. αναμένεται να αποφασίσουν την επόμενη εβδομάδα για το πότε θα πρέπει να λήγει το πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Αξιοσημείωτο είναι ότι η πρόταση που συζητείται είναι να ξεκινήσει η εφαρμογή του μέτρου από την 1η Φεβρουαρίου για ταξίδια εντός Ε.Ε.

εμβόλιοπιστοποιητικό εμβολιασμούτρίτη δόση εμβολίουΕυρωπαϊκή ΈνωσηΚορονοϊός