Ελλάδα|07.12.2021 16:00

Ζακ Κωστόπουλος: Ένταση στη δίκη με την κατάθεση του ιατροδικαστή

Σοφία Φασουλάκη

Ένταση προκλήθηκε το μεσημέρι της Τρίτης, 7 Δεκεμβρίου, στη δίκη για τον θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου, κατά τη διάρκεια κατάθεσης του ιατροδικαστή που διορίστηκε από την πλευρά του κοσμηματοπώλη. Το ύφος του μάρτυρα, αλλά και η ένταση στη φωνή του έκανε τον εισαγγελέα και την πρόεδρο του δικαστηρίου να του ζητούν να χαμηλώσει τους τόνους.

Χαρακτηριστική ήταν η στιγμή κατά την οποία ο μάρτυρας είπε στους δικαστές: «Δε θέλω να ξαναερωτηθώ γι' αυτό το πράγμα». Η ερώτηση που ο μάρτυρας δεν ήθελε να του ξαναγίνει ήταν για ποιον λόγο πιστεύει ότι πέθανε ο Ζακ Κωστόπουλος.

«Το πόσες ερωτήσεις θα σας τεθούν θα το κρίνει το δικαστήριο, δε δείχνετε κανένα σεβασμό», του επισήμανε ο εισαγγελέας. Σε αντίθεση πάντως με τους συναδέλφους του, ήταν ο πρώτος που κατέθεσε ότι η αιτία θανάτου του Ζακ Κωστόπουλου ήταν μεν οι ισχαιμικού τύπου αλλοιώσεις στο μυοκάρδιο αλλά αυτές δεν έχουν σχέση με τα χτυπήματα που δέχθηκε στο κοσμηματοπωλείο αλλά σε προγενέστερο χρόνο του συμβάντος.

Διά της άτοπου απαγωγής εκφέρουν γνώμη οι δημόσιοι ιατροί

«Στην προκειμένη περίπτωση για τον Ζαχαρία Κωστόπουλο από κανέναν ιατροδικαστή δε χαρακτηρίστηκαν οι 23 βλάβες θανατηφόρες. Επίσης, πρέπει να τονιστεί ότι είναι βλάβες μαλακών μορίων, δηλαδή σε δέρμα και υποδόριο. (...) Επίσης, έχουμε την ορολογία ότι ο Ζακ απεβίωσε από ισχαιμικού τύπου αλλοιώσεις, δεν αναφέρεται αν είναι πρόσφατες ή προγενέστερες, δεν περιγράφεται η χρονική περίοδος. Διά της άτοπου απαγωγής εκφέρουν γνώμη οι δημόσιοι ιατροί (Καλόγριας και Βαγενά) ότι οι αλλοιώσεις αυτές είναι αποτέλεσμα κακώσεων και όλο αυτό το εντάσσουν σε έναν μηχανισμό στρες», κατέθεσε ο μάρτυρας.

Δηλαδή, αν καθόταν στο σπίτι του εκείνη τη μέρα, θα είχε πεθάνει; ρώτησε ένορκος και ο μάρτυρας απάντησε ότι είναι ιατροδικαστής, όχι ο μάντης Κάλχας. Τακτική δικαστής ρώτησε τον μάρτυρα αν η κλοτσιά που έχει καταγραφεί σε βίντεο να δέχεται το θύμα στο κεφάλι από τον κοσμηματοπώλη μπορούσε να προκαλέσει εξωαγγειακό αιμάτωμα, αλλά ο μάρτυρας επέμενε ότι δεν προκύπτει τέτοιο εύρημα στην ιατροδικαστική έκθεση του θύματος.

Σύμφωνα με τον μάρτυρα, κανένας ιατροδικαστής δεν αναφέρει το παθολογικό υπόβαθρο του Ζακ, ο οποίος υποστήριξε ότι το θύμα είχε ηπατική βλάβη, ενώ χαρακτήρισε «τοξική για την καρδιά» την αντιρετροϊική αγωγή. «Δεν ήταν 23 τα λακτίσματα άλλα τρία», είπε επίσης υποστηρίζοντας ότι κανένα δεν προκάλεσε τον θάνατο του Ζακ.

Η δίκη θα συνεχιστεί στις 14 Δεκεμβρίου.

έντασημάρτυραςδίκηΖακ Κωστόπουλος