Ελλάδα|08.12.2021 11:56

Κορονοϊός - Τζανάκης: Ρεβεγιόν Χριστουγέννων με τεστ και μάσκες - Πρόβλεψη για 2.000 νεκρούς σε 20 ημέρες

Newsroom

Χρήση μασκών και τεστ για τον κορονοϊό συνέστησε ο κ. Τζανάκης ενόψει χριστουγεννιάτικου ρεβεγιόν ενώ αναφέρθηκε και στον εμβολιασμό των παιδιών. Ο καθηγητής Πνευμονολογίας πραγματοποίησε δυσοίωνες προβλέψεις για το πως θα κινηθούν οι σκληροί επιδημιολογικοί δείκτες το επόμενο χρονικό διάστημα καθώς αυτοί που εμβολιάζονται τώρα δεν θα έχουν προστασία μέχρι τα Χριστούγεννα. Επίσηςσυνέστησε σε όλους του γονείς να συμβουλευτούν τον παιδίατρό τους για τον εμβολιασμό των παιδιών τους.

Αναλυτικότερα, τα μοντέλα του κ. Τζανάκη για την εξέλιξη της πανδημίας δείχνουν ότι μέσα στις επόμενες 20 ημέρες θα έχουμε 2.000 νεκρούς. Όπως τόνισε, η πρώτη δόση εμβολιασμού ξεκινά να προσφέρει προστασία μία με δύο εβδομάδες, ενώ η ολοκλήρωση του εμβολιασμού προσφέρει την αποφυγή της διασωλήνωσης και του θανάτου και η προστασία έρχεται 20 ημέρες αργότερα. Επομένως, αν κάποιος εμβολιαστεί σήμερα θα έχει προστασία μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων.

«Από 1η Νοεμβρίου έως σήμερα έχουμε 2.824 θανάτους. Από αυτούς το 90% αφορούσε σε άτομα άνω των 60 ετών και ήταν ανεμβολίαστοι. Η ομάδα αυτή που προσθέτει στους θανάτους είναι αυτή η δύσκολη ομάδα. Από αυτή τη δεξαμενή θα έρθει η πληθώρα των θανάτων», υπογράμμισε μιλώντας στο Mega.

Ρεβεγιόν με rapid test και μάσκα

O κ. Τζανάκης τόνισε ότι η μάσκα προσφέρει προστασία για τη διασπορά του κορονοϊού και πρότεινε να κάνουν rapid test, ακόμα και οι εμβολιασμένοι πολίτες.

«Εάν κάποιος είναι εμβολιασμένος και φοράει μάσκα έχει 99% προστασία για να μη μολυνθεί. Θα πρέπει να κινούμαστε με προσοχή, ακόμα και με τη μάσκα, έστω και με ένα άτομο δίπλα μας. Εγώ θα προσπαθήσω να κάνω ένα test, αν και είμαι τριπλά εμβολιασμένος, για να είμαι βέβαιος ότι δεν είμαι ασυμπτωματικός φορέας».

Οι γονείς να συμβουλευτούν τον παιδίατρό τους για τον εμβολιασμό των παιδιών

«Προτρέπω τους γονείς που έχουν παιδιά υπέρβαρα, που έχουν χρόνιο πρόβλημα του αναπνευστικού, πολύ περισσότερο εάν έχουν σοβαρότερα προβλήματα υγείας, αιματολογικά, ογκολογικά, αυτοί κατά προτεραιότητα θα πρέπει να κάνουν το εμβόλιο», σημείωσε ο κ. Τζανάκης και προέτρεψε όσους γονείς φοβούνται να μιλήσουν με τον παιδίατρό τους για να τους συμβουλεύσει.

Ο καθηγητής μάλιστα αποκάλυψε ότι στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο νοσηλεύονται 8 παιδιά με σύνδρομο post covid. «Αυτό το εμβόλιο είναι ένα από τα ασφαλέστερα εμβόλια» σημείωσε.

ΚορονοϊόςθάνατοιεμβόλιαΧριστούγενναΝίκος Τζανάκηςπαιδιά