Ελλάδα|09.12.2021 23:35

Εμβόλιο σε παιδιά 5-11 ετών: Ξεκινούν τα ραντεβού - «Κλειδώνει» στην Ε.Ε 9μηνο πιστοποιητικό εμβολιασμού

Newsroom

Στην επιτάχυνση του εμβολιαστικού προγράμματος όσων δεν έχουν ακόμα εμβολιαστεί αλλά και των εμβολιασμένων πολιτών που πρέπει να κάνουν ενισχυτική δόση επικεντρώνονται οι νέες αποφάσεις τις κυβέρνησης αλλά και της Κομισιόν. Η ισχύς του πιστοποιητικού νόσησης από κορονοϊό μειώνεται από τους έξι μήνες στους τρεις, όπως υποδεικνύει η νέα τροπολογία που πέρασε από τη Βουλή την Πέμπτη, ενώ από τη Δευτέρα οι πολίτες άνω των 60 ετών που δεν έχουν κάνει αναμνηστική δόση -και έχουν περάσει επτά μήνες από τον εμβολιασμό- θεωρούνται ανεμβολίαστοι όπως τόνισε ο υπουργό υγείας Θάνος Πλέυρης.

Επίσης, από αύριο Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου, ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού για τον εμβολιασμό των παιδιών ηλικίας από 5 έως 11 ετών, έτσι ώστε και τα μικρά παιδιά να μπορούν να προστατευτούν κατά του κορονοϊού. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, οι χώρες τη Ε.Ε φαίνεται πως κλειδώνουν στην απόφαση το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού των πολιτών να σταματά να είναι σε ισχύ 9 μήνες μετά τη δεύτερη δόση, εάν ο Ευρωπαίος πολίτες δεν κάνει αναμνηστική δόση. 

Όλα αυτά την ώρα που η πολύ μετάλλαξη Όμικρον είναι θέμα χρόνου να κυριαρχήσει στην Ελλάδα, όπως τόνισε ο καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης στην ενημέρωση της Πέμπτης για την πανδημία του κορονοϊού. Οι επιστήμονες ωστόσο τις τελευταίες ώρες εκφράζουν αισιοδοξία για την νέα μετάλλαξη καθώς δεν φαίνεται -με τα μέχρι στιγμής δεδομένα- να προκαλεί τόσο βαριά συμπτώματα στους περισσότερους ασθενείς που προσβάλλει.

Εμβόλιο σε παιδιά 5-11 ετών: Ανοίγει η πλατφόρμα για ραντεβού

Από την Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2021, θα τεθεί σε λειτουργία η πλατφόρμα των ραντεβού για τον εμβολιασμό των παιδιών ηλικίας 5 έως 11 ετών. Σε πρώτη φάση οι εμβολιασμοί θα γίνονται σε 75 περιοχές, ενώ για τα νησιά και τις απομακρυσμένες περιοχές θα σταλούν κινητά συνεργεία, όπως ενημέρωσε ο Γιάννης Οικονόμου, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, θα λειτουργεί με ευθύνη του υπουργείου Παιδείας ειδική πλατφόρμα για να λύνονται οι απορίες των γονιών για τον εμβολιασμό των παιδιών.

Ψηφίστηκε η τροπολογία για τα πιστοποιητικά νόσησης με 3μηνη διάρκεια

Ψηφίστηκε την Πέμπτη στη Βουλή η τροπολογία του υπουργείου Υγείας για τη μειωμένη ισχύ του πιστοποιητικού νόσησης από τους έξι στους τρεις μήνες. Υπέρ της τροπολογίας ψήφισαν η Νέα Δημοκρατία, ο ΣΥΡΙΖΑ και το Κίνημα Αλλαγής, ενώ κατά ψήφισε η Ελληνική Λύση. «Παρών» ψήφισαν ΚΚΕ και ΜέΡΑ25.

Στην τροπολογία αναφερόταν πως το πιστοποιητικό νόσησης θα έχει ισχύ 90 μέρες και από τις διατάξεις εξαιρούνται όσοι για αποδεδειγμένους ιατρικούς λόγους δεν έχουν κάνει ακόμα το εμβόλιο. 

Από τις 13 Δεκεμβρίου θα λογίζονται ανεμβολίαστοι οι άνω των 60 που δεν έχουν κάνει τρίτη δόση

Ανεμβολίαστοι θα θεωρούνται από τη Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου όσοι πολίτες άνω των 60 δεν έχουν κάνει τρίτη δόση κατά του κορονοϊού, όπως ξεκαθάρισε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλέυρης. Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο υπουργός υπενθύμισε οτι οι άνω των 60 που δεν έχουν κάνει καμία δόση έως τις 16 Ιανουαρίου, θα πληρώνουν πρόστιμο 100 ευρώ τον μήνα.

«Η τρίτη δόση είναι απαραίτητη ειδικά σε συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες άνω των 60 ετών και για να λογίζεται κάποιος εμβολιασμένος από 13/12 θα πρέπει να κάνει και την τρίτη δόση εντός επτά μηνών», τόνισε ο υπουργός Υγείας.

Παράλληλα έβαλε «φρένο» στα σενάρια περί υποχρεωτικότητας εμβολιασμού από την ηλικία των 50.

Reuters: Κλειδώνει η συμφωνία για 9μηνη διάρκεια του ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters τα κράτη της ΕΕ φαίνεται πως έχουν καταλήξει σε συμφωνία για να μειωθεί η ισχύς του ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού, στους εννέα μήνες για ταξίδια σε όλες τις χώρες της Ε.Ε.

Εάν τελικά εφαρμοστεί το όριο των 9 μηνών, οι πολίτες της ΕΕ που θέλουν να ταξιδέψουν το επόμενο καλοκαίρι σε κάποια από τις άλλες χώρες του μπλοκ, θα είναι απαραίτητο να έχουν εμβολιαστεί με την τρίτη - ενισχυτική δόση κατά του κορονοϊού.

εμβολιασμόςραντεβούημερομηνία λήξηςΚορονοϊόςεμβόλιοπιστοποιητικό εμβολιασμούπαιδιά