Ελλάδα|11.12.2021 11:47

Θεματοφύλακες του Συντάγματος: Στον ανακριτή με βαρύτατες κατηγορίες - Συγκλονίζει η μαρτυρία αυτόπτη μάρτυρα

Newsroom

Σοκάρουν οι αποκαλύψεις για τους «Θεματοφύλακες του Συντάγματος», που πρωταγωνίστησαν στην αρπαγή διευθυντή γυμνασίου στην Πιερία και έρχονται στο φως της δημοσιότητας λίγο πριν οι συλληφθέντες οδηγηθούν ενώπιον του ανακριτή αντιμετωπίζοντας βαρύτατες κατηγορίες.

Ειδικότερα, εκπαιδευτικός που ήταν μπροστά στο συμβάν εξήγησε στο Open ότι οι κατηγορούμενοι έβαλαν χειροπέδες στον γυμνασιάρχη και ο άνθρωπος πονούσε και φώναζε.

Στον ανακριτή οι «Θεματοφύλακες»

Στον ανακριτή απολογούνται το Σάββατο οι 11 συλληφθέντες της αυτοαποκαλούμενης ομάδας «Θεματοφύλακες του Συντάγματος», σχετικά με το πρωτοφανές περιστατικό της «σύλληψης» Γυμνασιάρχη στην Πιερία. Σημειώνεται πως σε βάρος τους ασκήθηκε κακουργηματική δίωξη που αφορά το αδίκημα της αρπαγής.

Πάντως, σύμφωνα με την ΕΡΤ αναμένεται να σχηματιστεί και δεύτερη δικογραφία για απείθεια καθώς πριν από τη μεταγωγή τους στα Δικαστήρια της Κατερίνης, στη συντριπτική τους πλειοψηφία αρνήθηκαν να υποβληθούν στον προβλεπόμενο έλεγχο για κορονοϊό και για αυτό το λόγο σχηματίστηκε ξεχωριστή δικογραφία.

«Του έβαλαν χειροπέδες και ο άνθρωπος πονούσε και φώναζε»

Για το περιστατικό στην Πιερία με τη «σύλληψη» Γυμνασιάρχη από τους «Θεματοφύλακες του Συντάγματος» μίλησε στο Open και την εκπομπή «Τώρα ό,τι συμβαίνει» ο Αντώνης Γιοβανόπουλος, εκπαιδευτικός και αυτόπτης μάρτυρας του περιστατικού.
Όπως είπε του έβαλαν χειροπέδες και ο άνθρωπος πονούσε και φώναζε.

«Αυτός βάζει δηλητήρια στη μύτη των παιδιών μας, μου απαντούσαν», είπε ο κ. Γιοβανόπουλος και τόνισε πως αρχικά ήταν 4-6 άτομα. Όπως εξήγησε τους ακολούθησε με το αμάξι ενώ είπε πως οι δράστες έκαναν κεφαλοκλείδωμα και μάτωσαν τα χέρια του γυμνασιάρχη.
«Αυτοί που ήταν στο συμβάν ήταν άγνωστοι. Εγώ προσωπικά δεν αναγνώρισα κανένα τους. (Η τοπική κοινωνία) είναι σοκαρισμένη. Είναι κάτι το οποίο δεν το περίμενε κανείς. Δηλαδή οι γονείς στο σχολείο το δικό μας - γιατί κάποια στιγμή πήγα στην υπηρεσία μου μετά τις καταθέσεις και όλα αυτά τα τυπικά - όταν σχολούσαμε οι γονείς που περίμεναν τα παιδιά τους, τους λέω 'κανονίστε να μην έρθει και η δικιά μας σειρά'. Ήταν λίγο εξαγριωμένοι. Λένε: 'Ας τολμήσουν να έρθουν προς τα εδώ'. Γιατί τους είπα: 'Παιδιά έχουν σταμπάρει και μένα'», είπε στο Open.

«Δεν είχαν παιδιά στο σχολείο αυτοί, νομίζω. Άκουσα, χωρίς να μπορώ να πω με βεβαιότητα η μία κυρία είχε παιδί στο σχολείο. Έτσι έχω ακούσει. Δεν την ξέρω την κυρία», ανέφερε στη συνέχεια.

«Οι τέσσερις - πέντε που ανακατεύτηκαν στο κυρίως συμβάν, δεν ξέρω πως να το πω, σε αυτή την ενέργεια δεν μου φάνηκαν και τόσο γραφικοί. Ήξεραν τι έπρεπε να κάνουν, είχαν σχετικά μυική δύναμη, δεν μπορώ να πω ότι ήταν μπράβοι οι άνθρωποι, προς θεού. Αλλά δεν ήταν άνθρωποι γραφείου», συμπλήρωσε.

Τι υποστηρίζει ο δικηγόρος τους

Για την υπόθεση των 11 συλληφθέντων στο Αιγίνιο Πιερίας, που αυτοαποκαλούνται «Θεματοφύλακες του Συντάγματος», οι οποίοι άρπαξαν τον διευθυντή του Γυμνασίου Αιγινίου μέσα από το σχολείο και τον οδήγησαν με χειροπέδες στο Α.Τ., μίλησε στον ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης Status 107,7, ο συνήγορος τους, Βασίλης Νουλέζας.

Ο ίδιος τόνισε, ότι «η δραστηριότητα αυτών των ανθρώπων, η οποία είναι ενδεχομένως έκνομη, ποινικά, κολάσιμη, στηρίζεται στο ακροτελεύτιο άρθρο 120 του Συντάγματος, που μιλάει για το δικαίωμα του πολίτη να υπερασπίζεται το Σύνταγμα έναντι οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει με τη βία».

Όπως είπε ο κ. Νουλέζας, οι συλληφθέντες ισχυρίζονται ότι με τους περιορισμούς των ατομικών δικαιωμάτων λόγω της πανδημίας, έχει καταλυθεί το Σύνταγμα, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες χώρες.
Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν υπήρχε πρόθεση αρπαγής του διευθυντή του σχολείου, υποστηρίζοντας ότι δεν ήταν κάτι προσχεδιασμένο και ότι μόνο δύο εκ των συλληφθέντων είχαν ενεργό συμμετοχή.

Το χρονικό

Το πρωτοφανές περιστατικό εκτυλίχθηκε στο γυμνάσιο Αιγινίου, με τον διευθυντή του σχολείου να δέχεται επίθεση από άτομα που τον ακινητοποίησαν φορώντας του χειροπέδες.

Οι «Θεματοφύλακες του Συντάγματος» τον επιβίβασαν παρά τη θέλησή του σε ένα από τα αυτοκίνητά τους και τον οδήγησαν στο Αστυνομικό Τμήμα Κολινδρού, με το πρόσχημα ότι παραβιάζει το Σύνταγμα.

Αυτόπτες μάρτυρες περιέγραψαν πρωτοφανείς σκηνές.

«Μία ομάδα ατόμων συνέλαβαν τον κύριο έξω από το σχολείο με βίαιο τρόπο του πέρασαν χειροπέδες πισθάγκωνα και τον έβαλαν σε ένα αυτοκίνητο χωρίς να ξέρουμε που τον πάνε – μετά από λίγο μάθαμε ότι τον πήγαν στο ΑΤ της περιοχής» δήλωσε η Διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Πιερίας, Μεταξία Τσιαργαλή.

ΚορονοϊόςδικηγόροςαρπαγήΠιερίαΘεματοφύλακες του Συντάγματος