Ελλάδα|30.01.2019 11:49

Σχολικοί φύλακες: Λύση για πλήρη ασφάλιση με εγκύκλιο Πετρόπουλου

Γιάννης Φώσκολος

Σε εφαρµογή της νοµοθετικής διάταξης που ψηφίστηκε τον περασµένο Ιούλιο, ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος υπέγραψε χθες την εγκύκλιο µε την οποία παρέχονται πλήρη ασφαλιστικά δικαιώµατα στους σχολικούς φύλακες, ενώ ταυτόχρονα ρυθµίζονται µε ευνοϊκούς όρους οι αναδροµικές οφειλές που βαρύνουν τους ΟΤΑ.

Αναλυτικά η εγκύκλιος προβλέπει τα εξής:

  • Οι καταλογιζόµενες στους δήµους εργοδοτικές εισφορές, κύριας και επικουρικής ασφάλισης, απαλλάσσονται των επιβληθέντων πρόσθετων τελών, τόκων, προσαυξήσεων και επιβαρύνσεων και θα εξοφληθούν σε δόσεις, κατόπιν απόφασης των ∆ιοικητικών Συµβουλίων του ΕΦΚΑ και του ΕΤΕΑΕΠ.
  • ∆εν θα αναζητηθούν, για λόγους χρηστής διοίκησης, οι µη καταβληθείσες εισφορές των εργαζοµένων για κύρια και επικουρική ασφάλιση, χωρίς, ταυτόχρονα, να θιγούν τα ασφαλιστικά δικαιώµατά τους. ∆ηλαδή οι εργατικές εισφορές των σχολικών φυλάκων που δεν έχουν πληρωθεί δεν θα χρειαστεί να πληρωθούν, αλλά οι φύλακες µπορούν να κάνουν χρήση του εν λόγω ασφαλιστικού χρόνου για να συνταξιοδοτηθούν. Οσοι, ωστόσο, επιθυµούν, µπορούν υποβάλλοντας αίτηση εντός 6µήνου από την έκδοση της εγκυκλίου να καταβάλουν τις αναλογούσες εργατικές εισφορές χωρίς τόκους, προσαυξήσεις και επιβαρύνσεις, προκειµένου να λάβουν µεγαλύτερη σύνταξη.
  • Τυχόν καταβληθείσες εργατικές εισφορές δεν επιστρέφονται, αλλά θα ληφθούν υπόψη κατά τον υπολογισµό του ανταποδοτικού µέρους της σύνταξης.
  • Ο χρόνος απασχόλησης που τυχόν έχει εξαγοραστεί, δεν θα προσµετράται στον πλασµατικό χρόνο ασφάλισης, αφού λογίζεται ως πραγµατικός χρόνος απασχόλησης.

Συνεπώς οι ασφαλισµένοι θα µπορούν να αναγνωρίζουν το σύνολο του επιτρεπόµενου πλασµατικού χρόνου ασφάλισης. Αυτό σηµαίνει πως αν οι σχολικοί φύλακες έχουν εξαγοράσει και αναγνωρίσει ως πλασµατικά έτη ασφάλισης χρόνια που απασχολούνταν στους ΟΤΑ ως φύλακες, αυτά τα χρόνια θα λογίζονται ως πραγµατικά χρόνια και έτσι θα µπορούν να αναγνωρίσουν ακολούθως, εφόσον το επιθυµούν, άλλα πλασµατικά έτη -π.χ. Στρατού, παιδιών κ.ά.- ώστε να συµπληρώσουν τον απαραίτητο χρόνο ασφάλισης και να συνταξιοδοτηθούν. Οι περισσότεροι άλλωστε από τους σχολικούς φύλακες που ευνοούνται από την εν λόγω ρύθµιση προσδοκούν τη συνταξιοδότησή τους.

Υπενθυµίζεται πως οι σχολικοί φύλακες που τώρα αποκτούν ασφαλιστικά δικαιώµατα είχαν προσληφθεί στους δήµους µε προγράµµατα απόκτησης εργασιακής εµπειρίας. Για πολλά χρόνια βρίσκονταν στον αέρα καθώς δεν είχαν πλήρη ασφάλιση ΙΚΑ, αλλά ασφαλίζονταν µόνο για παροχές ασθενείας σε είδος και για κίνδυνο ατυχήµατος, βάσει νοµοθετικών διατάξεων.

Πολλοί προσέφυγαν στα δικαστήρια και δικαιώθηκαν, καθώς κρίθηκε πως είχαν σχέση εξαρτηµένης εργασίας και έπρεπε να υπάγονται στην πλήρη ασφάλιση του ΙΚΑ. Η νοµοθετική ρύθµιση που ψηφίστηκε τον περασµένο Ιούλιο και η χθεσινή εγκύκλιος αφορά όλους τους σχολικούς φύλακες, είτε είχαν προσφύγει στη ∆ικαιοσύνη είτε όχι. Η ρύθµιση ακουµπά και αυτούς που έχουν συνταξιοδοτηθεί, καθώς δίνει περιθώριο ενός 2µήνου σε όσους θέλουν να συνυπολογίσουν τον επίµαχο χρόνο ώστε να αυξήσουν το ανταποδοτικό τµήµα της σύνταξής τους

σχολικοί φύλακεςΤάσος Πετρόπουλος