Ελλάδα|13.12.2021 12:10

Γεροτζιάφας υπέρ καθολικού εμβολιασμού: Όποιος δεν θέλει να εμβολιαστεί να πάει στο βουνό

Newsroom

Καθολικό εμβολιασμό έναντι του κορονοϊού ζητά ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Σορβόνης, κ. Γρηγόρης Γεροτζιάφας εκτιμώντας πως η απόφαση της κυβέρνησης να διευρύνει την υποχρεωτικότητα είναι «πολύ σωστή».

Πάντως, τόνισε πως θεωρεί λάθος η επέκταση της υποχρεωτικότητας να γίνεται με βάση την ηλικία καθώς ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπιστεί η πανδημία είναι ο καθολικός εμβολιασμός.

«Το πώς θα εφαρμοστεί είναι θέμα των συνταγματολόγων» είπε ο καθηγητής και πρόσθεσε ότι δεν μπορούμε να μιλάμε για υποχρεωτικότητα χωρίς να υπάρχουν ποινές οι οποίες επίσης θα πρέπει να είναι καθολικές και να μη δίνουν τη δυνατότητα στους πλούσιους να ξεφύγουν από αυτές.

Ο κ. Γεροτζιάφας μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ τόνισε ότι στη χώρα μας πρέπει να σταματήσουν οι αντιπαραθέσεις και να υπάρξει συναίνεση για τη διαχείριση της πανδημίας του κορονοϊού καθώς κανείς δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος εκατοντάδων νεκρών καθημερινά ενώ θα χρειαστεί να ληφθούν και δύσκολες αποφάσεις.

«Χρειάζεται να καθίσουμε στο τραπέζι, να συνεννοηθούμε και να αποφασίσουμε και σκληρά μέτρα, γιατί όταν μιλάμε για συνολικό υποχρεωτικό εμβολιασμό είναι ένα σκληρό μέτρο και το κάνουμε για λόγους ανάγκης», είπε.

Υποχρεωτικός εμβολιασμός δε σημαίνει «με το ζόρι ένεση»

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Σορβόνης εξήγησε πως υποχρεωτικός εμβολιασμός «δε σημαίνει με το ζόρι ένεση» αλλά όσοι επιλέξουν να μην εμβολιαστούν δε θα μπορούν να εντάσσονται σε μια κανονική κοινωνική λειτουργία.

«Όποιος δε θέλει να εμβολιαστεί, ας μην εμβολιαστεί, αλλά δεν μπορεί να συμμετέχει στην κοινωνία. Οι κανόνες είναι απλοί. Μπορεί να πάει στο βουνό και να μείνει μόνος του. Κανένας δε θα του εφαρμόσει με το ζόρι μια ένεση», τόνισε ο κ. Γεροτζιάφας.

Ο κ. Γεροτζιάφας εξήγησε ότι ο κορονοϊός προκαλεί ένα σοβαρό και θανατηφόρο νόσημα και με την εμφάνιση της μετάλλαξης Όμικρον φαίνεται πως μεταφέρεται πολύ πιο γρήγορα. Με βάση αυτά τα στοιχεία οι ειδικοί αναμένουν ένα πολύ σκληρό κύμα τον Ιανουάριο ακόμη και στη Γαλλία όπου το ποσοστό εμβολιασμού στους άνω των 12 ετών φτάνει το 90%.

Αναφερόμενος στην ιχνηλάτηση στην Ελλάδα, χαρακτήρισε εξαιρετικής ποιότητας τα εργαλεία και τα μοντέλα υπολογισμού μέσω των λυμάτων των καθηγητών Σαρηγιάννη και Θωμαΐδη σημειώνοντας ότι είναι καλύτερα από τα αντίστοιχα γαλλικά.

μετάλλαξη ΌμικρονΚορονοϊόςεμβολιασμόςυποχρεωτικός εμβολιασμός