Ελλάδα|30.01.2019 14:53

Νοσοκομείο Λαμίας: Έρευνα και αποκαλύψεις για τους δύο θανάτους παιδιών από λάθος διάγνωση

Newsroom

Τα διαδοχικά περιστατικά με τους θανάτους δύο παιδιών από περιτονίτιδα ανάγκασε τη διοίκηση του Νοσοκομείου της Λαμίας να προχωρήσει στη διεξαγωγή Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης, τη στιγμή που αναμένεται το πόρισμα από την Ιατροδικαστική Υπηρεσία.

Πέραν αυτών, σύμφωνα με πληροφορίες του e-thessalia.gr, ο διοικητής της 5ης υγειονομικής περιφέρειας Νέστορας Αντωνίου ζήτησε από έμπειρο χειρουργό στον Βόλο, να αναλάβει την έρευνα της υπόθεσης και να καταθέσει πόρισμα.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του ΓΝΛ:

«Εκφράζουμε την οδύνη μας για την απώλεια κοριτσιού ηλικίας 13.5 ετών, το οποίο κατέληξε στην Παιδοχειρουργική Κλινική του Νοσοκομείου μας, μετά από χειρουργική επέμβαση. Το κορίτσι διακομίστηκε στο Γ.Ν.ΛΑΡΙΣΑΣ από το Νοσοκομείο Λαμίας το απόγευμα της 18/01/2019, κατόπιν συνεννόησης των ιατρών και το παιδί υποδέχτηκαν οι εφημερεύοντες ιατροί της παιδοχειρουργικής Κλινικής. Διαπιστώθηκε ότι πάσχει από οξεία χειρουργική κοιλία. Ενημερώθηκαν οι αναισθησιολόγοι και στις 19:15 μ.μ. εισήλθε εκτάκτως στο χειρουργείο με παιδοχειρουργό βαθμού Δ/ντή ΕΣΥ και αντιμετωπίστηκε χειρουργικά.

Αρχικά η μετεγχειρητική πορεία υπήρξε ομαλή, στη συνέχεια άλλαξε, κλήθηκε Παιδίατρος για συνεκτίμηση και τροποποιήθηκε η αγωγή. Ήταν υπό συνεχή ιατρική παρακολούθηση. Τις βραδινές ώρες της 19/01/2019, επιδεινώθηκε η κατάσταση, διασωληνώθηκε, έγινε καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση, αλλά δυστυχώς οι προσπάθειες των ιατρών δεν απέδωσαν και 23:30 μ.μ σημειώθηκε ο θάνατος του κοριτσιού. Η Διοίκηση του Νοσοκομείου αποφάσισε την Διεξαγωγή Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης, ενώ αναμένει το πόρισμα από την Ιατροδικαστική Υπηρεσία, για τα ακριβή αίτια του θανάτου. Εκφράζουμε τα συλλυπητήρια στην οικογένεια».

Σε διάχυτη περιτονίτιδα, εξαιτίας ρήξης στομάχου, οφείλεται ο θάνατος της 14χρονης Ιωάννας από τη Λαμία.

«Η νόσος (ρήξη στομάχου) εξελίχθηκε για πάρα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα» δήλωσε o ιατροδικαστής και τεχνικός σύμβουλος της οικογένειας, Σωκράτης Τσαντίρης, μετά την ολοκλήρωση της νεκροψίας-νεκροτομής στη σορό του ανήλικου κοριτσιού.
Η ιατροδικαστική εξέταση πραγματοποιήθηκε στις 21 Ιανουαρίου στη Θεσσαλονίκη, παρουσία δύο ιατροδικαστών που όρισε η οικογένεια. Εκεί ήταν και οι γονείς της Ιωάννας. Συντετριμμένοι, έχοντας τη συμπαράσταση των συγγενών τους, συνόδεψαν τη σορό του παιδιού τους, προκειμένου να διαπιστωθεί τι προκάλεσε τον θάνατό του.

Τι έχει συμβεί

Η Ιωάννα άφησε την τελευταία της πνοή στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, μετά από επέμβαση σκωληκοειδίτιδας. Τα αναπάντητα ερωτήματα για την υπόθεση είναι πολλά.  Όπως αποκάλυψε ο δικηγόρος της οικογένειας, Ν. Διαλυνάς, «μετά τη μήνυση που κατατέθηκε την Κυριακή, συνελήφθησαν τρεις γιατροί από το νοσοκομείο Λάρισας. Απολογήθηκαν και αφέθηκαν ελεύθεροι και υπάρχουν κάποιοι ισχυρισμοί σε αυτά που είπαν». Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά, η 14χρονη διαγνώστηκε με οξεία σκωληκοειδίτιδα από το νοσοκομείο της Λαμίας. Στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Λάρισας. «Ο χειρουργός παρέλαβε την 13χρονη στη Λάρισα με έντονους πόνους στην κοιλιά σε άσχημη κατάσταση» δήλωσε ο δικηγόρος της οικογένειας.

Στο γραφείο του Εισαγγελέα Λαμίας βρίσκεται και ο φάκελος της υπόθεσης για το θάνατο 9χρονου. Έκανε διακοπές στην Ανάβρα Φθιώτιδας και χτύπησε με το ποδήλατο. Το παιδί νοσηλεύτηκε για τέσσερις ημέρες στο ΓΝ Λαμίας και στη συνέχεια το έστειλαν στο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» στην Αθήνα. Όμως ήταν ήδη πολύ αργά για τον άτυχο Δημήτρη.

σκωληκοειδίτιδανοσοκομείο Λαμίαςπεριτονίτιδα