Ελλάδα|30.01.2019 18:03

Τα απόνερα της υπεξαίρεσης στον Δήμο Θεσσαλονίκης

Βασίλης Παπαναστασούλης

Σχεδόν 10 χρόνια μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου με την υπεξαίρεση 17,9 εκατ. ευρώ από το ταμείο του δήμου Θεσσαλονίκης, δικάζονται προϊστάμενοι και υπάλληλοι τριών ασφαλιστικών ταμείων που κατηγορούνται ότι δεν εισέπραξαν τις δημοτικές εισφορές, από το 2001 έως το 2007, ζημιώνοντας τα ταμεία τους κατά 7,5 εκατ. ευρώ. Την ενοχή των 5 από τους 13 κατηγορουμένους πρότεινε χθες η εισαγγελέας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων ενώ η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται να εκδοθεί το προσεχές χρονικό διάστημα.

«Αν φρόντιζαν να κάνουν ελέγχο δεν θα είχαμε αυτό το δυσθεώρητο ποσό της υπεξαίρεσης . Θα ανέκοπταν την πορεία αυτού του ποσού. Πίστευαν ό,τι τους έλεγε ο δήμος Θεσσαλονίκης” ανέφερε η αντεισαγγελέας Εφετών Ειρήνη Χρυσογιάννη κατά την αγόρευση μετά τις απολογίες των κατηγορουμένων και το πέρας τη αποδεικτικής διαδικασίας. “Δεν εκπλήρωσαν τα καθήκοντα τους ενώ ήταν σε γνώση τους ότι έβλαψαν τα συμφέροντα των ταμείων με όφελος για το δήμο Θεσσαλονίκης», συμπλήρωσε.

Στην πρότασή της, η εισαγγελική λειτουργός ζήτησε την ενοχή των δύο προϊσταμένων (Αθήνας και Θεσσαλονίκης) του ΤΥΔΚΥ (Ταμείο Υγείας Δημοτικών Κοινοτικών Υπαλλήλων), μιας προϊσταμένης της κεντρικής υπηρεσίας του ΤΑΔΚΥ (Ταμείο Ασφάλισης Δημοτικών Κοινοτικών Υπαλλήλων) και δύο προϊσταμένων (Αθήνας και Θεσσαλονίκης) του ΕΤΑΑ- ΤΣΕΜΕΔΕ (Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολουμένων- Τομέας Σύνταξης Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων). Ακόμη, πρότεινε την απαλλαγή των υπολοίπων κατηγορουμένων καθώς σε βάρος του δεν προέκυψε δόλος.

«Στο καλύτερα οργανωμένο ταμείο δεν έγιναν εμπρόθεσμες καταβολές και δεν επιβλήθηκαν κυρώσεις για το δήμο ενώ για έναν απλό μηχανικό που καθυστερούσε να πληρώσει έβαζαν προσαυξήσεις» ανέφερε η κ. Χρυσογιάννη σχετικά με το ΤΣΕΜΕΔΕ και αναφερόμενη στους υπόλογους επισήμανε: «Υπάρχει ευθύνη αυτών των ανθρώπων για τη μη είσπραξη των οφειλομένων εκ μέρους του δήμου Θεσσαλονίκης. Τα ποσά έπρεπε να εισπραχθούν ως δικαίωμα των ταμείω . Ο δήμος τα παρακράτησε από τους υπαλλήλους αλλά δεν τα απέδωσε. Ακόμη και σήμερα δεν είναι εξοφλημένη αυτή η οφειλή γιατί δεν έγινε καταλογισμός των ποσών που προέκυψαν από τον έλεγχο».

Όλοι οι κατηγορούμενοι, κατά τις απολογίες τους, αρνήθηκαν την κατηγορία της απιστίας, σε βαθμό κακουργήματος, που τους αποδίδεται λέγοντας ότι δεν είχαν τη δυνατότητας να κάνουν ελέγχους. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο δεν εισηγήθηκαν στα ΔΣ των ταμείων για την είσπραξη των οφειλομένων ενώ κάθε τρίμηνο έπρεπε να διεκδικούν τα απαιτούμενα χρήματα και τους τόκους υπερημερίας. Παράλληλα, επέτρεπαν τις ιατροφαρμακευτικές καλύψεις των ασφαλισμένων ενώ έβλεπαν ότι οι σχετικές καρτέλες ήταν κενές, όπως αναφέρεται στο παραπεμπτικό βούλευμα.

Το 2008 αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο του δήμου Θεσσαλονίκης και ακολούθησαν οι δίκες των εμπλεκομένων. Για τη βασική υπόθεση της υπεξαίρεσης έχουν καταδικαστεί αμετάκλητα οι πρώην διαχειριστής του δήμου Παναγιώτης Σαξώνης, δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος και γ. γραμματέας Μιχάλης Λεμούσιας. Τον Μάρτιο 2018, ο Άρειος Πάγος επικύρωσε της ποινές που επιβλήθηκαν στους τρεις κατηγορουμένους.

Ακολουθήστε το ethnos.gr στο Instagram

Θεσσαλονίκηδήμος Θεσσαλονίκηςυπεξαίρεση