Ελλάδα|17.12.2021 22:58

Καιρός - Κακοκαιρία Κάρμελ: Σαββατοκύριακο με καταιγίδες και χιόνια ακόμα και στην Αττική

Newsroom

Μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας, καταιγίδες, ισχυρούς άνεμους αλλά και χιονοπτώσεις θα περιλαμβάνει το σκηνικό του καιρού το Σαββατοκύριακο. Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του OPEN Κλέαρχο Μαρουσάκη, το Σάββατο και η Κυριακή θα κυλίσουν με βαρυχειμωνιά για αρκετές περιοχές της χώρας μας.

Αιτία για αυτή την εξέλιξη είναι οι πολικές αέριες μάζες που κινούνται από την περιοχή της Ρωσίας προς τη χώρα μας. Αυτές οι αέριες μάζες θα προκαλέσουν κατακόρυφη πτώση τη θερμοκρασίας και μία σημαντική κακοκαιρία, η οποία όμως δεν θα αφορά σε ολόκληρη τη χώρα.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη, στο επίκεντρο της κακοκαιρίας θα βρεθούν οι περιοχές που βρίσκονται ανατολικότερα της οροσειράς της Πίνδου και νότια της Χαλκιδικής. Πυκνές χιονοπτώσεις αναμένεται να σημειωθούν ακόμα και σε χαμηλά υψόμετρα στην ανατολική Στερεά, την Εύβοια, την ανατολική Πελοπόννησο, αλλά και στις οροσειρές της Κρήτης.

Στην Αττική αναμένονται βροχές αλλά και χιονοπτώσεις στα ορεινά, ενώ δεν αποκλείεται να πέσουν τα πρώτα χιόνια και στα βόρεια προάστια της πρωτεύουσας.

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα σημειωθούν μέσα στο Αιγαίο. Ειδικά σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα αναμένεται να ενισχυθούν και οι βοριάδες οι οποίοι θα φτάσουν ακόμα και τα 9 μποφόρ. Στις περιοχές της χώρας που θα επηρεαστούν από την κακοκαιρία θα υπάρχει και τσουχτερό κρύο, ενώ αναμένονται και φαινόμενα παγετού.

Το κύμα κακοκαιρίας αναμένεται να αρχίσει να περιορίζεται από την Κυριακή στα πιο νότια τμήματα της χώρας και από τη Δευτέρα θα αποτελεί παρελθόν.

Αναλυτική πρόγνωση από την ΕΜΥ για το Σάββατο

Σύμφωνα με την ΕΜΥ για το Σάββατο, στα βορειοδυτικά προβλέπονται λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες. Στην υπόλοιπη χώρα θα επικρατήσει κακοκαιρία με βροχές, χιονόνερο στα κεντρικά και τα βόρεια και σποραδικές καταιγίδες τοπικά ισχυρές στα ανατολικά και νότια κυρίως θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας και της Κρήτης, αλλά και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο στα κεντρικά και βόρεια, κατά τόπους πυκνές στα ορεινά - ημιορεινά της ανατολικής Θεσσαλίας, Εύβοιας, ανατολικής Στερεάς και ανατολικής Πελοποννήσου.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις, έως 6 με 8 και στο Αιγαίο τοπικά 9 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει σταδιακή πτώση από τα βόρεια. Τις πρωινές και βραδινές ώρες θα σημειωθεί παγετός κυρίως στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά, ο οποίος στα βορειοδυτικά θα είναι κατά τόπους ισχυρός.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

  • Καιρός: Στη Χαλκιδική, την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη νεφώσεις με βροχές και κυρίως στα παραθαλασσια σποραδικές καταιγίδες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά - ημιορεινά και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο. Από το μεσημέρι τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν. Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με ασθενείς τοπικές βροχές ή χιονοπτώσεις κυρίως τις πρωινές ώρες.
  • Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και τοπικά 7 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από -02 (μείον 2) έως 08 βαθμούς Κελσίου, ενώ στη δυτική Μακεδονία θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

  • Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες κυρίως στα νησιά του Ιονίου, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο, όπου θα σημειωθούν τοπικές βροχές. Χιόνια θα πέσουν στα ηπειρωτικά ορεινά.
  • Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 και στο Ιόνιο πρόσκαιρα τοπικά 8 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 02 έως 11 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

  • Καιρός: Νεφώσεις με βροχές ή χιονόνερο και κυρίως στα παραθαλάσσια σποραδικές καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές μέχρι τις μεσημβρινές ώρες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά - ημιορεινά και σε περιοχές της Θεσσαλίας και της ανατολικής Στερεάς με χαμηλότερο υψόμετρο, κατά τόπους πυκνές στα ορεινά - ημιορεινά της ανατολικής Θεσσαλίας, της ανατολικής Στερεάς και της ανατολικής Πελοποννήσου.
  • Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ, στα ανατολικά έως 8 και από το απόγευμα τοπικά 9 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 02 έως 10 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

  • Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές από τις απογευματινές ώρες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της Κρήτης.
  • Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 6 μποφόρ, βαθμιαία βόρειοι βορειοανατολικοί 6 με 8 και στα δυτικά και βόρεια από το απόγευμα τοπικά 9 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 07 έως 13 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

  • Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους έντονα τις πρωινές ώρες στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και από το απόγευμα στα Δωδεκάνησα.
  • Ανεμοι: Στα βόρεια βορειοανατολικοί 6 με 8 και από το απόγευμα τοπικά 9 μποφόρ. Στα νότια δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 08 έως 13 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

ΕΥΒΟΙΑ

  • Καιρός: Νεφώσεις με βροχές ή χιονόνερο και σποραδικές καταιγίδες πρόσκαιρα ισχυρές μέχρι τις μεσημβρινές ώρες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά - ημιορεινά και βαθμιαία σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο, τοπικά πυκνές στα ορεινά - ημιορεινά.
  • Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 6 με 8 και από το απόγευμα στα νότια τοπικά 9 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 04 έως 08 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ

  • Καιρός: Νεφώσεις με βροχές ή χιονόνερο και σποραδικές καταιγίδες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά - ημιορεινά και πιθανώς σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο κυρίως στα δυτικά και βόρεια.
  • Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ, στα ανατολικά έως 8 και από το απόγευμα πιθανώς 9 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 04 έως 08 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

  • Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με πιθανότητα ασθενών βροχών ή χιονοπτώσεων.
  • Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 7 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 01 έως 08 βαθμούς Κελσίου.

Χώρους για την προστασία αστέγων ανοίγει ο δήμος Αθηναίων

Χώρους για την προστασία ευάλωτων πληθυσμών ιδιαίτερα αστέγων άνοιξε από το βράδυ της Παρασκευής ο δήμος Αθηναίων ενόψει της κακοκαιρίας Κάρμελ.  

Σύμφωνα με ανακοίνωση του, οι χώροι θα λειτουργούν σε 24ωρη βάση και για όσο επικρατούν οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. 

Έτσι ανοιχτό θα είναι τo Πολιτιστικό Κέντρο Γκράβας στο οποίο άστεγοι μπορούν να λάβουν έτοιμα γεύματα, κουβέρτες και ό,τι άλλο χρειαστούν από το προσωπικό του Δήμου. Πριν την είσοδο στο χώρο θα υποβάλλονται σε RapidTest.

Επίσης στο Υπνωτήριο του Πολυδύναμου Κέντρου Αστέγων οι άστεγοι μπορούν να βρουν ένα ζεστό κρεβάτι το βράδυ, αλλά και να διαμείνουν ολόκληρη την ημέρα. Και εκεί, κατά την είσοδο των πολιτών στον χώρο θα πραγματοποιούνται rapid test.

Παράλληλα, ομάδες του "Street Work" του Δήμου θα βρίσκονται όλο το 24ωρο στους δρόμους της πόλης προκειμένου να εντοπίσουν άστεγους και να τους προσφέρουν ζεστά ροφήματα, φαγητό και κουβέρτες.

Επιπλέον, θα τους ενημερώνουν για τους διαθέσιμους θερμαινόμενους χώρους.

Ακόμη τίθεται σε 24ωρη λειτουργία το τηλεφωνικό κέντρο του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του δήμου Αθηναίων (210-5246515-6), προκειμένου να δέχεται τηλεφωνικές αναφορές από πολίτες για σημεία όπου βρίσκονται άστεγοι που χρειάζονται βοήθεια.

Αναφορές για σημεία όπου βρίσκονται άστεγοι μπορούν να γίνονται επίσης στον τετραψήφιο αριθμό επικοινωνίας του δήμου Αθηναίων 1595 και στο 210.5277000.

κακοκαιρίαΚακοκαιρία Κάρμελβροχέςκαταιγίδεςχιόνιαθερμοκρασίακαιρός