Ελλάδα|22.12.2021 10:40

Μετάλλαξη Όμικρον: Φόβοι για υπερμετάδοση τα Χριστούγεννα παρά τους περιορισμούς – Σενάρια για νέα μέτρα μετά τις γιορτές

Newsroom

Με αγωνία παρακολουθούν οι επιστήμονες και στη χώρα μας την πορεία της μετάλλαξης Όμικρον του κορονοϊού και τη συλλογή δεδομένων για την επίπτωσή της στην υγεία. Η διασπορά της σε ολόκληρο τον κόσμο είναι τεράστια και η κυβέρνηση με στόχο την αναχαίτιση της - τουλάχιστον τις γιορτές - έχει σχεδιάσει τα νέα μέτρα που θα αφορούν τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά σε εστίαση και ψυχαγωγία.

Παγώνη: Πρέπει όλοι να ξέρουμε τι κάνουμε μετά από 2 χρόνια

Το πρωί της Τετάρτης η πρόεδρος ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη μιλώντας στο OPEN δήλωσε πως μετά τις γιορτές θα υπάρξει έξαρση της Όμικρον και στην Ελλάδα και πρόσθεσε πως δεν χρειάζεται να μας πει κάποιος ότι χρειάζεται να κάνουμε τεστ για να επισκεφτούμε τους συγγενείς μας, από μόνοι μας πρέπει να κάνουμε.

«Δεν χρειάζεται να μας πει κάποιος ότι πρέπει να κάνουμε τεστ για να επισκεφτούμε τους συγγενείς μας, από μόνοι μας το κάνουμε», συμπλήρωσε.

Τζανάκης: Ανησυχία για 3.500 κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον τα Φώτα

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης μιλώντας την Τετάρτη στο Mega, αν παρατηρηθεί αύξηση ή σταθεροποίηση κρουσμάτων, χωρίς να πέφτουν περαιτέρω, τότε αυτό σημαίνει πως η Όμικρον είναι στην κοινότητα.

«Δεν βλέπουμε την εντυπωσιακή άνοδο και αυτό είναι καθαρά μαθηματικά. Είναι ο κανόνας του διπλασιασμού, που ξεκινάει από μικρό νούμερο και καταλήγει σε κάτι τρομαχτικά νούμερα. Η Δανία με 90% εμβολιαστική κάλυψη, είχε στις 2 Δεκεμβρίου 5.5000 κρούσματα και χτες ανακοινώθηκαν 13.200 κρούσματα», είπε ο κ. Τζανάκης τονίζοντας την εφιαλτική άνοδο των κρουσμάτων μέσα σε μόλις 10 ημέρες.

«Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι προκαλεί ασυμπτωματική νόσο σε πολλά άτομα, σε άτομα που έχουν εμβολιαστική κάλυψη πλήρη ή προ τεσσάρων και πέντε μηνών. Η Όμικρον και η Δέλτα ίσως δεν κάνουν καθόλου ή πολύ λίγα συμπτώματα κι έτσι προχωράει», πρόσθεσε. Σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη, όλα τα αντιγονικά τεστ είναι ευαίσθητα στην Όμικρον και μπορούν να την ανιχνεύσουν.

Παναγιωτόπουλος: Nα λειτουργούν στο 60% οι κλειστοί χώροι

Την άμεση όμως λήψη μέτρων στη χώρα μας για να αναχαιτιστεί μια επερχόμενη εκθετική άυξηση κρουσμάτων λόγω της μετάλλαξη Όμικρον, πρότεινε και ο καθηγητής Δημόσιας Υγείας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Τάκης Παναγιωτόπουλος.

«Δεν νοείται να υπάρχουν χώροι με 100% πληρότητα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής στον ΣΚΑΪ, εκφράζοντας την ανάγκη οι εσωτερικοί χώροι όπως τα θέατρα, τα σινεμά και τα κέντρα διασκέδασης να λειτουργούν με πληρότητα στο 60%.

Εξήγησε δε ο ίδιος ότι από ένα σημείο και μετά η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων δεν θα μπορεί να ελεγχθεί και για αυτόν τον λόγο καθίσταται αναγκαίο να ληφθούν περιοριστικά μέτρα : «Η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων, όταν φτάσει σε ένα συγκεκριμένο επίπεδο δεν μπορεί να συγκρατηθεί. Ότι είναι να κάνουμε πρέπει να γίνει τώρα, δεν πρέπει να περιμένουμε για να πάρουμε μέτρα. Αντιλαμβάνομαι την αγωνία για τις οικονομικές επιπτώσεις, αν όμως έχουμε ανεξέλεγκτη εξάπλωση του ιού οι οικονομικές συνέπειες θα είναι πολλαπλάσιες».

Σε ό,τι αφορά τη μετάλλαξη Όμικρον, επεσήμανε πως «ακόμα κι αν ισχύει ότι τα σοβαρά περιστατικά θα είναι μικρότερα σε ποσοστό λόγω της ήπιας, κατα κύριο λόγο, νόσησης που φαίνεται να προκαλεί», εξήγησε ότι αν είναι τεράστιος ο αριθμός των κρουσμάτων τότε «μπορεί να δούμε έναν πολύ μεγάλο αριθμό βαριά νοσούντων σε απόλυτο αριθμό».

Νέα μέτρα σε εστίαση και ψυχαγωγία μετά τις γιορτές – Τι σχεδιάζεται

Στο μεταξύ, νέα μέτρα μετά τις γιορτές σε εστίαση αλλά και ψυχαγωγία σχεδιάζει - σε πρώτη φάση τουλάχιστον - η κυβέρνηση

Η δεύτερη φάση της άμυνας υπό το φόβο της μετάλλαξης Όμικρον του κορονοϊού, θα υλοποιηθεί μετά τις πρώτες 10 με 15 ημέρες του νέου έτους, σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr. Τότε είναι που θα έχουν και οι ειδικοί μία εκτίμηση για την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας.

Ανάλογα την εξέλιξη της πανδημίας, η κυβέρνηση σκοπεύει να προχωρήσει κλιμακωτά σε νέα μέτρα, μεταφέρουν υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές στο ethnos.gr.

Η εστίαση και η ψυχαγωγία

Η αρχή θα γίνει με τα καταστήματα εστίασης και ψυχαγωγίας. Παρότι επιχειρείται από κυβερνητικά στελέχη να αποφευχθεί ένα τέτοιο βήμα, το Μέγαρο Μαξίμου έχει ήδη αποφασίσει - σύμφωνα με πληροφορίες - ότι στον συγκεκριμένο τομέα θα εφαρμοσθούν τα πρώτα μέτρα. Άλλωστε η κυβέρνηση έχει ήδη έτοιμο τον σχεδιασμό της, επισημαίνουν καλά γνωρίζοντες στο ethnos.gr.

Ειδικότερα:

  • Αναμένεται σε πρώτη φάση να μειωθεί η πληρότητα σε εστίαση και ψυχαγωγία, ακόμη και κάτω από 80% ώστε να μην υπάρχει συνωστισμός. Μάλιστα στο τραπέζι έχει πέσει η ιδέα άλλη πληρότητα να ισχύει στα κέντρα διασκέδασης και άλλη σε εστιατόρια ή σε χώρους όπου υπάρχουν μόνο καθήμενοι. Πάντως αν η κατάσταση χειροτερέψει, είναι πιθανό να δούμε και πάλι πληρότητα κοντά στο 60%.
  • Στην περίπτωση αυτή θα υπάρχει νέος περιορισμός και σε ό,τι αφορά στον επιτρεπόμενο αριθμό ατόμων ανά τραπέζι, ενώ αναμένεται να απαγορευθούν και οι όρθιοι σε μπαρ και νυχτερινά κέντρα.
  • Στα τραπέζια μάλιστα, πηγές του ethnos.gr, τονίζουν ότι αναμένεται να επανέλθει ο αριθμός 6 ως ανώτατο όριο καθήμενων. Να υπενθυμιστεί ότι σήμερα δεν υπάρχει περιορισμός στην πληρότητα στα καταστήματα εστίασης και ψυχαγωγίας αφού η είσοδος επιτρέπεται μόνο σε εμβολιασμένους στους εσωτερικούς χώρους και με την επίδειξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού.
  • Σε ό,τι αφορά στο ωράριο, οι πρώτες σκέψεις της κυβέρνησης μιλούν για 23:00 το βράδυ να κλείνουν υποχρεωτικά όλα τα καταστήματα εστίασης και ψυχαγωγίας, ώστε να αποφευχθεί ένα γενικό lockdown. Υπάρχουν όμως φόβοι ότι μπορεί να καταγραφεί και πάλι το φαινόμενο των συγκεντρώσεων σε πλατείες και σπίτια, παρότι οι εξωτερικοί χώροι δεν ευνοούν τον Ιανουάριο λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών.
  • Για την περίπτωση αυτή η κυβέρνηση σκοπεύει να αυξήσει τα αστυνομικά μέτρα αλλά και τους ελέγχους ώστε να τηρούνται κατά γράμμα τα νέα μέτρα. Άλλωστε σήμερα φαίνεται πως ελάχιστοι έλεγχοι γίνονται τη νύχτα για την τήρηση των μέτρων, ενώ η κυβέρνηση έχει προαναγγείλει αύξηση των ελέγχων μέσα στις γιορτές.
Χριστούγενναμετάλλαξη ΌμικρονΚορονοϊόςκρούσματανέα μέτρα