Ελλάδα|25.12.2021 20:36

Ναυάγια στο Αιγαίο: Δεκάδες μετανάστες νεκροί μέσα σε λίγα 24ωρα

Newsroom

Μεγαλώνει η ανησυχία για τη δράση των διακινητών μεταναστών και προσφύγων στο Αιγαίο καθώς, το βράδυ της Παρασκευής, 24 Δεκεμβρίου, σημειώθηκε το τρίτο -μέσα σε λίγα 24ωρα- ναυάγιο στις ελληνικές ακτές, και συγκεκριμένα Βορειοδυτικά της Πάρου.

Μία ημέρα πριν, την Πέμπτη, 23 Δεκεμβρίου, 11 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ανοιχτά των Αντικυθήρων, ενώ το βράδυ της Τρίτης, 21 Δεκεμβρίου, ανασύρθηκαν νεκροί 3 άντρες στο ναυάγιο που σημειώθηκε στη Φολέγανδρο, από το οποίο ακόμα αγνοούνται δεκάδες άνθρωποι.

Επιπλέον, προσάραξη ιστιοφόρου σημειώθηκε την Πέμπτη, στον όρμο Γυάλια στην Ανατολική Μάνη. Στο σκάφος επέβαιναν 92 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και 54 ανήλικοι.

Τουλάχιστον 16 άνθρωποι νεκροί στην Πάρο

Το βράδυ της Παρασκευής, 24 Δεκεμβρίου, ιστιοφόρο σκάφος, στο οποίο επέβαιναν τουλάχιστον 80 άτομα, αναποδογύρισε υπό αδιευκρίνιστη αιτία Βορειοδυτικά της Πάρομε αποτέλεσμα να έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 16 εξ αυτών: 12 άνδρες, 3 γυναίκες και ένα βρέφος. Το λιμενικό σώμα διέσωσε από το ναυάγιο του σκάφους 63 από τους επιβαίνοντες στο ιστιοφόρο (61 άνδρες, 2 γυναίκες). Μεταφέρθηκαν όλοι με ασφάλεια στην Πάρο. Από την πρώτη στιγμή του συμβάντος ενημερώθηκε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης ο οποίος και έδωσε εντολή να κινητοποιηθεί άμεσα κάθε πρόσφορο μέσο για την διάσωση των αλλοδαπών. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις το ιστιοφόρο είχε αποπλεύσει από τα παράλια της Τουρκίας με προορισμό την Ιταλία.

Όπως δήλωσε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, «τις τελευταίες ημέρες έχει ενταθεί η εγκληματική δράση κυκλωμάτων διακινητών, που αδιαφορούν για την ανθρώπινη ζωή, στοιβάζοντας δεκάδες ταλαιπωρημένους ανθρώπους, χωρίς σωσίβια, σε σκάφη που δεν πληρούν ούτε τις στοιχειώδεις προδιαγραφές ασφαλείας» και συνέχισε: «Το Λιμενικό Σώμα, με τη συνδρομή της Πολεμικής Αεροπορίας, του Πολεμικού Ναυτικού, αλλά και ιδιωτών, έχει διασώσει τις τρεις τελευταίες ημέρες περισσότερους από 160 συνανθρώπους μας. Εκφράζω τη βαθύτατη λύπη μου για την απώλεια όσων έχασαν τη ζωή τους, θύματα αδίστακτων δολοφόνων που αφήνονται να δρουν ανεξέλεγκτα στην Τουρκία. Η Ελλάδα θα συνεχίσει να σώζει ζωές, που άλλοι θέτουν σε κίνδυνο στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Συνολικά το 2021, έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 1.450 επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης και έχουν διασωθεί περισσότεροι από 29.000 άνθρωποι. Η καταδίκη των διακινητών, αλλά και όσων επιτρέπουν ή και διευκολύνουν τη δράση τους, είναι επιβεβλημένη και αυτονόητη και στην κατεύθυνση αυτή αναμένουμε την πρόσθετη κινητοποίηση και της διεθνούς κοινότητας».

11 νεκροί στα Αντικύθηρα - 90 άνθρωποι απεγκλωβίστηκαν από το Πρασονήσι

To απόγευμα της Πέμπτης, 23 Δεκεμβρίου, σκάφος στο οποίο επέβαιναν περίπου 90 μετανάστες, προσέκρουσε στη βραχονησίδα Πρασονήσι ανοιχτά των Αντικυθήρων.  Οι μετανάστες  κάλεσαν σε βοήθεια μέσω του ευρωπαϊκού αριθμού κλήσης 112, αναφέροντας ότι στο σκάφος επιβαίνουν περίπου 100 άτομα.

Άμεσα ξεκίνησε μεγάλη επιχείρηση από το λιμενικό σώμα υπό τον συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης ΕΚΣΕΔ, με αποτέλεσμα να εντοπιστούν στη βραχονησίδα Πρασονήσι, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, περίπου 90 άτομα, ενώ τέσσερις σοροί βρέθηκαν στη θαλάσσια περιοχή από πλωτό σκάφος του λιμενικού. Το ιστιοφόρο που μετέφερε τους μετανάστες, φέρεται να είχε αναχωρήσει από τα παράλια της Τουρκίας με προορισμό την Ιταλία. Νεκροί περισυνελέγησαν 9 γυναίκες και 2 άνδρες. 

Φολέγανδρος: Υγρός τάφος για 3 ανθρώπους

Τρείς νεκροί είναι ο τραγικός απολογισμός του ναυάγιου βάρκας που μετέφερε μετανάστες στη θαλάσσια περιοχή της Φολεγάνδρου. Η σορός μεταφέρθηκε στη Σαντορίνη. Το ναυάγιο σημειώθηκε νωρίς τα ξημερώματα της Τετάρτης, 22 Δεκεμβρίου. Τα σκάφη του Λιμενικού διέσωσαν 12 ανθρώπους, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στη Θήρα.  Σύμφωνα με μαρτυρίες των διασωθέντων, στο πλαστικό σκάφος που επέβαιναν τουλάχιστον 32 άτομα (άλλες μαρτυρίες κάνουν λόγο για 50), παρουσίασε μηχανική βλάβη εισροή υδάτων και βυθίστηκε. Σημειώνεται ότι μόνο δύο εκ των 12 διασωθέντων έφεραν σωσίβιο, ενώ το σκάφος τους δεν φαίνεται να διέθετε σωστικό εξοπλισμό. Στη θαλάσσια περιοχή των ερευνών, οι οποίες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, επικρατούν βόρειοι άνεμοι εντάσεως 4 μποφόρ. Ο εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού Σώματος τόνισε ότι, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το σκάφος είχε ξεκινήσει πιθανότατα από τα τουρκικά παράλια με προορισμό την Ιταλία, ενώ σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ αν το σκάφος που βυθίστηκε μπορεί να εντοπιστεί ο κ.Κοκκάλας τόνισε ότι κάτι τέτοιο είναι πάρα πολύ δύσκολο καθώς στη θαλάσσια περιοχή τα βάθη είναι πολύ μεγάλα, ωστόσο τόνισε ότι οι έρευνες συνεχίζονται και θέλουμε είπε να είμαστε αισιόδοξοι ότι μπορεί να βρεθούν αγνοούμενοι. Πρόσθεσε, επίσης, ότι «πρόκειται για ένα περιστατικό που μας θλίβει μας συγκλονίζει και μας εξοργίζει καθώς όπως έχουμε τονίσει από το υπουργείο Ναυτιλίας αλλά και από το αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος, όσο τα οργανωμένα εγκληματικά δίκτυα δρουν ανεξέλεγκτα στα παράλια της Τουρκίας και βάζουν ανθρώπους και ιδιαίτερα παιδιά σε ακατάλληλα σκάφη που δεν είναι αξιόπλοα και χωρίς κανένα σωστικό εξοπλισμό,  θα έχουμε τέτοια τραγικά γεγονότα. Το έχουμε τονίσει και σε διεθνή φόρα και σε διεθνείς οργανισμούς, παρά τις φωνές αποπροσανατολισμού που υπάρχουν από την πραγματική ρίζα του προβλήματος. Τα στελέχη του λιμενικού σώματος θα συνεχίσουν να κάνουν σήμερα όπως και τις προηγούμενες φορές αλλά και στο μέλλον αυτό που κάνουν άριστα, να σώζουν ανθρώπινες ζωές στη θάλασσα» τόνισε.

Προσάραξη ιστιοφόρου στη Μάνη

Μετά τη Φολέγανδρο και τα Αντικύθηρα ακόμη ένα σκάφος με πρόσφυγες προσάραξε σε βραχώδη ακτή, στον όρμο «Γυάλια» του Δήμου Ανατολικής Μάνης χωρίς ευτυχώς θύματα. Σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα διερχόμενος πολίτης ενημέρωσε, την Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου, για το περιστατικό της προσάραξης του σκάφους και άμεσα στο σημείο έσπευσαν από ξηράς δύο περιπολικά οχήματα και από θαλάσσης ένα περιπολικό σκάφος του Λιμενικού, ενώ παράλληλα ενημερώθηκαν τα αστυνομικά τμήματα Αρεόπολης και Γυθείου καθώς και η Αστυνομική Διεύθυνση Λακωνίας για παροχή συνδρομής στις από ξηράς έρευνες. Σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα επί του ιστιοφόρου σκάφους με το όνομα «Wave Dancer», επέβαιναν ενενήντα δύο αλλοδαποί (άπαντες άνδρες, εκ των οποίων 54 ανήλικοι), στερούμενοι ταξιδιωτικών εγγράφων. Κατόπιν συντονισμένης επιχείρησης και ελέγχου σε δύσβατα σημεία σε βραχώδες έδαφος και σε μεγάλη ακτίνα από το σημείο του συμβάντος, εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν τρεις αλλοδαποί, ηλικίας 23, 24 και 28 ετών, που προσπαθούσαν να διαφύγουν. Οι ανωτέρω τρεις συνελήφθησαν ως φερόμενοι διακινητές, καθόσον αναγνωρίσθηκαν από έτερους επιβαίνοντες αλλοδαπούς ως οι υπεύθυνοι για την παράνομη μεταφορά τους, για έκθεση της ανθρώπινης ζωής σε κίνδυνο και για απόπειρα παράνομης εισόδου στη χώρα χωρίς την τήρηση των νόμιμων διατυπώσεων.

Αιγαίομετανάστεςναυάγιαδιακινητέςμεταναστευτικό