Ελλάδα|28.12.2021 09:33

Norman Atlantic: Επτά χρόνια από την ασύλληπτη ναυτική τραγωδία

Newsroom

Επτά χρόνια συμπληρώθηκαν από τη ναυτική τραγωδία του Norman Atlantic, του πλοίου που πήρε φωτιά ενώ εκτελούσε το δρομολόγιο από την Πάτρα στην Ηγουμενίτσα και την Ανκόνα.

Ακόμα και σήμερα ουδείς είναι σε θέση να πει με βεβαιότητα ούτε καν το πώς πραγματικά ξέσπασε η φωτιά, σαν σήμερα το 2014. Οι ειδικοί στα ατυχήματα που συμβαίνουν στη θάλασσα εκτιμούν πως η περίπτωση του Norman Atlantic αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια στα ναυτικά χρονικά.

Το πλοίο δε βούλιαξε ποτέ, κι όμως, 29 άνθρωποι χάθηκαν. Ορισμένοι κάηκαν ζωντανοί ενώ άλλοι έσβησαν από τις αναθυμιάσεις και τέλος άλλοι πνίγηκαν στην προσπάθειά τους να σωθούν. Πολλοί δε βρέθηκαν ποτέ. Δεκαοκτώ άνθρωποι εξαφανίστηκαν με ανεξήγητο τρόπο. Πρόκειται για 8 Έλληνες, 4 Τούρκους, 2 Ιταλούς, 2 Σύρους, 1 Γερμανό και 1 Ιρακινό. 

Το χρονικό της πυρκαγιάς 

Η πυρκαγιά ξεσπά στο κατάστρωμα των οχημάτων και γρήγορα εξαπλώνεται σε όλο το πλοίο. Οι αγωνιώδεις εκκλήσεις τω επιβατών για βοήθεια μέσα από τα media που καλύπτουν σε ζωντανή μετάδοση την επιχείρηση, αποτυπώνουν το χάος και τον πανικό πάνω στο φλεγόμενο Norman Atlantic.  Ανατριχίλα προκαλεί ακόμη και σήμερα η στιγμή που ο πλοίαρχος εκπέμπει σήμα κινδύνου, λέγοντας στον ασύρματο «Προς όλα τα πλοία, προς όλα τα πλοία! Mayday! Mayday! Σήμα κινδύνου» και δίνοντας τις συντεταγμένες του πλοίου.

Η διάσωση και ο τραγικός απολογισμός

Ο καιρός είναι «κόντρα» στην επιχείρηση διάσωσης αφού τα τεράστια κύματα που χτυπούν το πλοίο καθιστούν εξαιρετικά δύσκολη την όποια προσπάθεια απεγκλωβισμού των επιβατών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να επιχειρηθεί διάσωση από αέρος, με τη χρήση ελικοπτέρων: 

Στο πλοίο βρίσκονται 483 άτομα, από τα οποία 427 είναι επιβάτες και 56 μέλη του πληρώματος. Στη διάρκεια της πυρκαγιάς αλλά και των μετέπειτα προσπαθειών ρυμούλκησης του πλοίου χάνουν τη ζωή τους 11 άνθρωποι (τρεις Έλληνες, δύο Ιταλοί, δύο Γερμανοί, ένας Τούρκος, ένας Γεωργιανός και δύο Αλβανοί ναύτες που συμμετείχαν στην επιχείρηση ρυμούλκησης).

Ορισμένοι κάηκαν παγιδευμένοι στο γκαράζ του πλοίου, άλλοι χάθηκαν στη θάλασσα. Για την αναγνώριση ορισμένων σορών χρειάστηκαν αναλύσεις DNA, ενώ μέχρι σήμερα 18 άνθρωποι θεωρούνται αγνοούμενοι.

τραγωδίαφωτιάNorman Atlanticνεκροί