Ελλάδα|28.12.2021 23:29

Ρεβεγιόν με νέα μέτρα: Αύριο οι ανακοινώσεις - Σε ισχύ από Τετάρτη ή Πέμπτη

Newsroom

Το άνευ προηγουμένου μαύρο ρεκόρ κρουσμάτων κορονοϊού της Τρίτης 28 Δεκεμβρίου όπου σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ καταγράφηκαν πάνω από 20.000 μολύνσεις σε ένα 24ωρο πυροδοτεί καταιγιστικές εξελίξεις με επίσπευση αλλά και αυστηροποίηση των νέων μέτρων τα οποία ουσιαστικά αλλάζουν πλήρως τον προγραμματισμό για τις εκδηλώσεις του ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς.

Οι περιορισμοί αναμένεται να τεθούν σε ισχύ την Τετάρτη ή το αργότερο την Πέμπτη ενώ αναμένεται να παρουσιάσουν αλλαγές απ' όσα ανακοίνωσε ο Θάνος Πλεύρης τη Δευτέρα, βάζοντας στο τραπέζι διαφορετικό ωράριο κλεισίματος σε εστίαση και διασκέδαση αλλά και πιθανό mute στη μουσική. 

Αυτό άλλωστε επιβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ο οποίος το βράδυ της Τρίτης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ανέφερε ότι «είχαμε πάρει μέτρα και έτσι σώσαμε τα Χριστούγεννα και φτάσαμε έως εδώ, όταν τα δεδομένα όμως αλλάζουν θα ήταν ολέθριο λάθος να μην προσαρμόσουμε την τακτική μας στα νέα δεδομένα… Οι εξελίξεις μας αναγκάζουν να προσαρμόσουμε τη στρατηγική μας και να έρθουν τα μέτρα νωρίτερα». 

Μάλιστα ο Γιάννης Οικονόμου δεν παρέλειψε να διευκρινίσει ότι η επιτροπή η οποία συνεδριάζει την Τετάρτη στις 12.00 θα εισηγηθεί τη μετάθεση των μέτρων νωρίτερα από αύριο ή μεθαύριο και πως θα είναι ξεκάθαρες σαφείς συστάσεις και οδηγίες για το ρεβεγιόν την Πρωτοχρονιά και τις συγκεντρώσεις στα σπίτια καθώς και για την εστίαση και τη διασκέδαση. 

Έκτακτη σύσκεψη Μητσοτάκη - Τσιόδρα

Αμέσως μετά την ανακοίνωση των 21.657 νέων κρουσμάτων κορονοϊού ανακοινώθηκε επίσης ότι το πρωί της Τετάρτης στις 09.30 θα πραγματοποιηθεί έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Σωτήρη Τσιόδρα, λίγο πριν την κρίσιμη συνεδρίαση της Επιτροπής για τα νέα μέτρα, τα οποία θα ανακοινωθούν εντός της ημέρας. 

Σε ισχύ ακόμα και από Τετάρτη τα νέα μέτρα 

Τα παραπάνω επιβεβαιώνουν πλήρως το ρεπορτάζ του OPEN καθώς όπως μετέδωσε νωρίτερα η Σοφία Φασουλάκη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων, το καμπανάκι από τα 20.000 και πλέον κρούσματα χτύπησε πολύ ηχηρά στο Μέγαρο Μαξίμου εξ' ου και η έκτακτη σύσκεψη το πρωί της Τετάρτης πριν συνεδριάσουν οι ειδικοί λοιμωξιολόγοι. 

Τι έχει αλλάξει

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ καθοριστικός παράγοντας για την αλλαγή στον κυβερνητικό σχεδιασμό σε σχέση με την εφαρμογή των μέτρων υπήρξε η πολύ υψηλή ταχύτητα μετάδοσης της μετάλλαξης Όμικρον. Και αυτό διότι υπήρχε η εκτίμηση τα κρούσματα να κινηθούν από τις 7.000 έως τις 9.000.

Όπως ανέφερε η Σοφία Φασουλάκη εάν τα κρούσματα παρέμεναν σε αυτά τα μεγέθη θα παραμέναμε στα μέτρα που ανακοινώθηκαν στις 24 Δεκεμβρίου έως και τις 3 Ιανουαρίου οπότε και θα ξεκινούσε η εφαρμογή της δέσμης που ανακοίνωσε ο Θάνος Πλεύρης το απόγευμα της Δευτέρας.

Με τα μέχρι στιγμής επιδημιολογικά δεδομένα το πρόβλημα εμφανίζεται στους 60 και άνω οι οποίοι είναι ανεμβολίαστοι, την ώρα που το σύστημα Υγείας, δεν πρέπει να πιεστεί.

Τα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι

Στο τραπέζι αυτή τη στιγμή βρίσκεται η εφαρμογή των ήδη ανακοινωμένων μέτρων νωρίτερα και όχι κάποια αλλαγή, ωστόσο περαιτέρω αυστηροποίηση θα μπορούσε να προκύψει κατόπιν της αυριανής κρίσιμης συνεδρίασης της επιτροπής η οποία στη συνέχεια θα εισηγηθεί στην κυβέρνηση.

Ένα από αυτά τα σενάρια περαιτέρω περιορισμών σχετίζεται με το ζήτημα της μουσικής, δηλαδή να σταματήσει τελείως η μουσική. 

Την ίδια ώρα δεν είναι σαφές ακόμα, τι μέλλει γενέσθαι με τα σχολεία με την εβδομάδα που διανύουμε και την επόμενη να είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για να διαφανεί αν θα υπάρξει αλλαγή στα πρωτόκολλα στο σχολεία. 

νέα μέτραΘάνος ΠλεύρηςΓιάννης Οικονόμουμετάλλαξη ΌμικρονΚορονοϊόςΚυριάκος ΜητσοτάκηςΣωτήρης Τσιόδρας