Ελλάδα|31.01.2019 13:51

Εικόνες δέους - Αυτός είναι ο δεύτερος υψηλότερος καταρράκτης της Ελλάδας

Newsroom

Ανάμεσα στο άγριο τοπίο των Αστερούσιων Ορέων, 53 χιλιόμετρα νότια του Ηρακλείου, σχηματίζεται το φαράγγι του Αμπά, με τον επιβλητικό, ομώνυμο καταρράκτη.

Σύμφωνα με το neakriti.gr λέγεται ότι το όνομα Αμπάς το πήρε από τη λέξη «αββάς», που σημαίνει «ιερέας», καθώς στη βάση του μεγάλου καταρράκτη ασκήτευε κάποτε ένας μοναχός.

Ο δεύτερος ψηλότερος καταρράκτης

Η ομαλή πορεία του ποταμού Μουσούλη στο οροπέδιο των Παρανύμφων και του Αμυγδάλου διακόπτεται απότομα, όταν συναντάει το βραχώδες ρήγμα των Αστερουσίων, σχηματίζοντας, έτσι, τον επιβλητικό καταρράκτη του Αμπά.

Ο καταρράκτης του Αμπά έχει συνολικό ύψος 145 μέτρα και αποτελεί το δεύτερο ψηλότερο καταρράκτη της Ελλάδας, σε κατακόρυφη πτώση, μετά τον καταρράκτη του Μάστορα στο φαράγγι του Χα (215 μέτρα).

Παρόλο που φαίνεται αδιανόητο να κατέβει κάποιος στη βάση του καταρράκτη χωρίς τεχνικό εξοπλισμό, σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων υπήρχε παλιά μονοπάτι που έφτανε ως εκεί.

Οι ομορφιές του επικίνδυνου φαραγγιού

Μέσα στο φαράγγι που σχηματίζεται μετά το μεγάλο καταρράκτη και καταλήγει στη θάλασσα, υπάρχουν κι άλλοι μικρότεροι καταρράκτες.

Το φαράγγι έχει ασφαλιστεί από τους σπηλαιολογικούς συλλόγους της Κρήτης κι έτσι μια μικρή ομάδα από έμπειρους canyoners μπορεί να το κατέβει σε περίπου 7 ώρες. Συνολικά υπάρχουν 21 καταβάσεις, από τις οποίες η μεγαλύτερη έχει ύψος 45 μέτρα (ο μεγάλος καταρράκτης έχει 4 αλλαγές στον αέρα).

Οι γκρεμοί της ευρύτερης περιοχής φιλοξενούν το μεγαλύτερο νησιωτικό πληθυσμό αρπακτικών πτηνών σε όλη την Ευρώπη και πρέπει να αποφεύγεται η κατάβαση το χειμώνα, όποτε και είναι η αναπαραγωγική περίοδος.

καταρράκτηςΚρήτη