Ελλάδα|29.12.2021 19:39

Απαγωγή επιχειρηματία στο Ντράφι: Μάχη με το χρόνο δίνει η αστυνομία - Τα σενάρια που κάνουν οι Αρχές

Ευλαμπία Ρέβη

Μάχη με τον χρόνο δίνουν οι αστυνομικοί του Ανθρωποκτονιών αναφορικά με την απαγωγή του 40χρονου επιχειρηματία Γιώργου Κυπαρίσση τον οποίο άρπαξαν άγνωστοι τη νύχτα της Τρίτης την ώρα που επέστρεφε από ταβέρνα στα Άνω Λιόσια στο σπίτι του στο Ντράφι Πικερμίου. «Καθώς δεν έχει περάσει ούτε ένα 24ωρο οι πρώτες ώρες είναι πολύ σημαντικές ως προς την πορεία των ερευνών», τονίζουν αστυνομικές πηγές στο ethnos.gr με εμπειρία σε παρόμοιες υποθέσεις.

Χωρίς να έχει περάσει ούτε μία ημέρα οι απαγωγείς ήδη έχουν επικοινωνήσει με την οικογένεια του Γιώργου Κυπαρίσση, που είναι πατέρας δύο ανήλικων αγοριών και στον χώρο των αυτοκινήτων είναι γνωστός ως «ο βασιλιάς των ανταλλακτικών» με καταστήματα στην Αττική και στην Θεσσαλονίκη. Με βάση τις ίδιες πληροφορίες σε επικοινωνία μέσω μηνυμάτων που είχαν με τον αδελφό του θύματος ζήτησαν ποσό άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ για να τον απελευθερώσουν, ενώ φέρονται να έστειλαν και φωτογραφίες του επιχειρηματία στις οποίες απεικονίζεται δεμένος, προκειμένου να διαβεβαιώσουν τους οικείους του ότι είναι καλά και ζωντανός.

Το γεγονός αυτό εκτιμάται από τις Αρχές ως μία κίνηση που δείχνει ενδεχομένως ότι οι απαγωγείς δεν έχουν εμπειρία, καθώς συνήθως η επικοινωνία γίνεται μερικά 24ωρα αργότερα. Οι ισορροπίες, ωστόσο, είναι πολύ λεπτές και από την ομάδα της Ασφάλειας και της Υποδιεύθυνσης Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας γίνεται ένας αγώνας δρόμου να βρεθούν δύο βήματα μπροστά από τους κακοποιούς με προτεραιότητα να απελευθερώσουν τον απαχθέντα και εν συνεχεία να αναλύσουν σε βάθος τα κίνητρα των δραστών.

Εκείνο που θεωρούν βέβαιο είναι ότι ο 40χρονος επιχειρηματίας βρισκόταν στο μικροσκόπιο των απαγωγέων του εδώ και καιρό. «Σίγουρα τον παρακολουθούσαν, σίγουρα είχαν προετοιμάσει την επίθεσή τους και δεν αποκλείεται να είχαν κάνει και πρόβες για τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργούσε το σχέδιό τους. Στόχος τους ήταν να βρουν το θύμα μόνο του και να τον αρπάξουν χωρίς να υπάρχουν μάρτυρες», λένε αστυνομικοί της Ασφάλειας.

Την ώρα, όμως, που του έκλεισαν τον δρόμο και με αστραπιαίες κινήσεις τον ακινητοποίησαν και τον μετέφεραν στο όχημά τους ο Γιώργος Κυπαρίσσης μιλούσε στο τηλέφωνο με έναν φίλο του. Στη θέα τους άρχισε να καλεί σε βοήθεια και έτσι οι Αρχές ενημερώθηκαν μέσα σε λίγη ώρα για την απαγωγή του. Και αυτό ίσως είναι άλλο ένα σημαντικό λάθος των δραστών, που ενδεχομένως αποδειχθεί πολύτιμο για την πορεία της υπόθεσης. Από την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου οι Αρχές θα έχουν στα χέρια τους το ακριβές στίγμα από το σύστημα GPS του κινητού τηλεφώνου του θύματος, ενώ η κεραία κινητής τηλεφωνίας θα δείξει και όλα τα ενεργά κινητά τηλέφωνα στο σημείο την επίμαχη ώρα.

Σύμμαχος στις έρευνες και οι κάμερες ασφαλείας της Τροχαίας και καταστημάτων που έχουν καταγράψει την διαδρομή που ακολούθησε ο Γ. Κυπαρίσσης από το εστιατόριο όπου δειπνούσε με φίλους μέχρι το σημείο μηδέν. Οι αστυνομικοί θεωρούν βέβαιο ότι οι κινήσεις των δραστών έχουν αποτυπωθεί σε ακτίνα πολλών χιλιομέτρων και ότι δεν ήταν μόνο μία ομάδα, αλλά τουλάχιστον δύο. Υπάρχουν, δηλαδή εκείνοι που άρπαξαν τον 40χρονο, εκείνοι που τους ενημέρωναν για τις κινήσεις του και εκείνοι που ήταν σε αναμονή να δράσουν εάν πήγαινε κάτι λάθος στο σχέδιό τους.

Μέχρι και αυτή την ώρα το αυτοκίνητο του επιχειρηματία δεν έχει βρεθεί, ενώ στον οικισμό Φοίνικα στα Σπάτα νωρίς το πρωί της Τετάρτης βρέθηκαν καμένα ολοσχερώς δύο αυτοκίνητα, τα οποία έχουν μεταφερθεί στα εγκληματολογικά εργαστήρια, για να διαπιστωθεί εάν σχετίζονται με την απαγωγή και εάν σε αυτά υπάρχουν στοιχεία, όπως γενετικό υλικό. «Κάθε δευτερόλεπτο που περνάει είναι πολύτιμο», σχολιάζουν οι ίδιες πηγές. Και καθώς ο χρόνος λειτουργεί πολύ πιεστικά για τις Αρχές από την πρώτη στιγμή άρχισαν να λαμβάνουν μαρτυρικές καταθέσεις από τον στενό και επαγγελματικό του κύκλο σε μία προσπάθεια να λύσουν τον γρίφο της ταυτότητας των δραστών. Δεν αποκλείουν, μάλιστα, κανένα σενάριο, αν πρόκειται, δηλαδή, για άτομα που γνωρίζει ο επιχειρηματίας ή για παντελώς άγνωστα σε εκείνον πρόσωπα τα οποία τον έβαλαν στο στόχαστρό τους μέσα από τις δημόσιες αναρτήσεις του στα social media, όπου διαφαινόταν η οικονομική επιφάνειά του και από όπου κανείς μπορούσε να αντλήσει στοιχεία για τις συνήθειες και τον τρόπο ζωής του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Αύγουστο του 2020 είχε γίνει ληστεία στην επιχείρησή του Γ. Κυπαρίσση στις Αχαρνές όπου οι δράστες είχαν πυροβολήσει τον αδερφό του, ενώ σημαντικό στοιχείο αποτελεί το γεγονός ότι τα ποσοστά εξιχνίασης υποθέσεων απαγωγής της ΕΛ.ΑΣ. αγγίζουν το 100%.

απαγωγήεπιχειρηματίαςΝτράφιαστυνομία