Ελλάδα|31.01.2019 14:16

ΕΒΖ: Περιµένουν τους υπουργούς οι τευτλοπαραγωγοί

Εύρης Τσουμής

Ραντεβού µε τον αναπληρωτή υπουργό Βιοµηχανίας Στέργιο Πιτσιόρλα και τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρο Αραχωβίτη δίνουν οι τευτλοπαραγωγοί στη Θεσσαλονίκη, προκειµένου να ξεκαθαρίσει το τοπίο µε την Ελληνική Βιοµηχανία Ζάχαρης (ΕΒΖ).

Ο κ. Πιτσιόρλας θα βρίσκεται σήµερα στη Θεσσαλονίκη για να πάρει µέρος σε εκδήλωση για το µέλλον της βιοµηχανίας στην Ελλάδα και τη νέα βιοµηχανική πολιτική, την οποία οργανώνει ο Σύνδεσµος Βιοµηχανιών Βορείου Ελλάδος, ενώ ο κ. Αραχωβίτης θα βρεθεί στην πόλη στο πλαίσιο της Zootechnia 2019, που εγκαινιάζεται σήµερα το βράδυ.

Οι παραγωγοί θα επιδιώξουν να συναντηθούν µαζί τους προκειµένου να ενηµερωθούν τόσο για το τι γίνεται µε τις διαπραγµατεύσεις αναφορικά µε την εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή όσο και για ποια θα είναι η σχετικη µε την τευτλοκαλλιέργεια πολιτική η οποία θα ακολουθηθεί στη χώρα µας.

Χθες ο ΟΠΕΚΕΠΕ πλήρωσε 2.841.598 ευρώ σε 639 δικαιούχους της συνδεδεµένης ενίσχυσης ζαχαρότευτλων.

Αυξηµένη τιµή

Η φετινή τιµή της ενίσχυσης ήταν αυξηµένη κατά 10% σε σχέση µε πέρυσι – στα 790 ευρώ/ha (79 ευρώ/στρέµµα).

Στην ατζέντα, όµως, των τευτλοπαραγωγών, εκτός από τις πληρωµές της συνδεδεµένης ενίσχυσης, είναι και η καταβολή οφειλόµενων ύψους 2,3 εκατ. ευρώ, τόσο από την καµπάνια του 2018 όσο και από τα ασυγκόµιστα του 2017 στην περιοχή του Εβρου.

Σε εξέλιξη, παράλληλα, είναι, σύµφωνα µε πληροφορίες, οι διαπραγµατεύσεις µεταξύ στελεχών της πιστώτριας Τράπεζας Πειραιώς, της Ernst & Young και του ενδιαφερόµενου αγγλοαµερικανικού fund Kingsley Capital Partners, υπό την εποπτεία του αναπληρωτή υπουργού Βιοµηχανίας, για την ΕΒΖ.

Εκπρόσωποι της Kingsley Capital Partners υποσχέθηκαν, σύµφωνα µε πληροφορίες, πως εντός των αµέσως επόµενων ηµερών θα καταθέσουν επίσηµη πρόταση για την εξαγορά του συνόλου των δραστηριοτήτων της ΕΒΖ, την οποία θα συνοδεύσουν µε τις αναγκαίες εγγυήσεις (proof of funds), µε την πλευρά της Τράπεζας Πειραιώς να τους δίνει περιθώριο µέχρι τη ∆ευτέρα. Σε περίπτωση, πάντως, που το fund δεν προχωρήσει στην κατάθεση της πρότασής του, τότε θα τεθεί σε εφαρµογή το plan b της Τράπεζας Πειραιώς, που προβλέπει το σπάσιµο της ΕΒΖ σε εταιρείες ειδικού σκοπού και την τµηµατική εκποίησή τους.

ζαχαρότευτλαΕΒΖΟΠΕΚΕΠΕ