Ελλάδα|30.12.2021 13:22

Νέα μέτρα: Αυστηρά πρόστιμα για ιδιωτικά οργανωμένα πάρτι

Newsroom

Κάθε ρεκόρ σπάνε τα κρούσματα κορονοϊού, με τη μετάλλαξη Όμικρον να έχει καταστεί κυρίαρχη και νέα μέτρα να έχουν τεθεί σε ισχύ σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η διασπορά. Η Πρωτοχρονιά μπήκε στο mute, τα καταστήματα εστίασης και διασκέδασης θα κλείσουν στις 2:00. Επίσης, όπως προκύπτει από την Κοινή Υπουργική Απόφαση που δόθηκε στη δημοσιότητα πολύ αυστηρά είναι τα πρόστιμα για τη διοργάνωση πάρτι και άλλων εκδηλώσεων σε ιδιωτικούς χώρους. 

Νέα μέτρα: Τι προβλέπει η ΚΥΑ για τα πάρτι

Συγκεκριμένα, απαγορεύονται:

  • η διενέργεια δημόσιων ψυχαγωγικών εορταστικών εκδηλώσεων,
  • η διενέργεια οποιασδήποτε μορφής ψυχαγωγικών συναθροίσεων και εκδηλώσεων σε ιδιωτικό μη επαγγελματικό χώρο που μισθώνεται ή παραχωρείται προς τον σκοπό αυτό,
  • η διενέργεια οποιασδήποτε μορφής ψυχαγωγικών συναθροίσεων και εκδηλώσεων σε ιδιωτικό χώρο έναντι ανταλλάγματος ή εφόσον αυτές εμπεριέχουν τη μίσθ ση εξοπλισμού ή υπηρεσιών μουσικής διασκέδασης.

Τα πρόστιμα

Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση, για τη «διενέργεια οποιασδήποτε μορφής ψυχαγωγικών συναθροίσεων και εκδηλώσεων σε ιδιωτικό μη επαγγελματικό χώρο που μισθώνεται ή παραχωρείται προς τον σκοπό αυτό, καθώς και διενέργεια οποιασδήποτε μορφής ψυχαγωγικών συναθροίσεων και εκδηλώσεων σε ιδιωτικό χώρο έναντι ανταλλάγματος ή εφόσον αυτές εμπεριέχουν τη μίσθωση εξοπλισμού ή υπηρεσιών μουσικής διασκέδασης» προβλέπεται διοικητικό πρόστιμο πενήντα χιλιάδων (50.000) ευρώ στον μισθωτή ή παραχωρησιούχο του ιδιωτικού, μη επαγγελματικού χώρου, στον οποίο έλαβε ή λαμβάνει χώρα η εκδήλωση.

Το παραπάνω πρόστιμο αφορά την 1η παράβαση, ενώ για τη 2η παράβαση το πρόστιμο εκτοξεύεται στα 200.000 ευρώ στον μισθωτή ή παραχωρησιούχο του ιδιωτικού, μη επαγγελματικού χώρου, στον οποίο έλαβε ή λαμβάνει χώρα η εκδήλωση.

Νέα μέτρα: Τι ισχύει από σήμερα

Σε ισχύ τέθηκαν από τις 6:00 το πρωί της 30ης Δεκεμβρίου τα νέα μέτρα κατά του κορονοϊού, με φόντο την τρομακτική διασπορά της μετάλλαξης Όμικρον

Σημαντικές αλλαγές και πιο αυστηρά μέτρα για καφέ, μπαρ, εστιατόρια και νυχτερινά κέντρα καθώς πλέον θα λειτουργούν χωρίς μουσική. Αναφορικά με τη διασκέδαση και εστίαση θα λειτουργεί μέχρι τις 12 το βράδυ, μόνο για καθήμενους, σε τραπέζια έξι ατόμων, χωρίς όρθιους και χωρίς μουσική. Εξαίρεση η παραμονή της Πρωτοχρονιάς που τα καταστήματα θα λειτουργήσουν έως τις δύο το πρωί αλλά με τους ίδιους περιοριστικούς όρους.

Νέα μέτρα: Αναλυτικά τι ισχύει με την ΚΥΑ

Ρεβεγιόν μέχρι τις 2 χωρίς μουσική

Συνοπτικά τα νέα μέτρα:

  • Η διασκέδαση να λειτουργεί έως τις 00.00, αποκλειστικά εμβολιασμένους, χωρίς δυνατότητα ορθίων και εως 6 άτομα σε κάθε τραπέζι. Σημειώνεται πως απαγορεύεται και η μουσική. Μόνο την παραμονή της πρωτοχρονιάς τα καταστήματα θα λειτουργήσουν μέχρι τις 2 αλλά με όλες τις ισχύουσες απαγορεύσεις.
  • Αναφορικά με τα γήπεδα η πληρότητα να πέσει στο 10% με ανώτατο όριο τα 1.000 άτομα. Αν δεν τηρηθούν τα μέτρα όλοι οι αγώνες θα γίνουν κεκλεισμένων των θυρών.
  • Σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων μόνο επισκεπτήριο με PCR και το ίδιο και σε νοσοκομεία.
  • Αύξηση της τηλεργασίας στο 50%
  • Τηλεργασία σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα έως 50% και κυλιόμενο ωράριο η οποία θα γίνεται ανάλογα με τις δυνατότητες κάθε υπηρεσίας.
  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας FFP2/KN95 ή διπλή μάσκα σε σούπερ μάρκετ και στα μέσα μαζικής μεταφοράς καθώς επίσης και στους εργαζόμενους στην εστίαση.
  • Σύσταση για διπλή μάσκα ή υψηλής προστασίας όπου υπάρχει συγχρωτισμός.
νέα μέτραμετάλλαξη ΌμικρονΚορονοϊόςπρόστιμαπανδημία