Ελλάδα|30.12.2021 18:47

Κορονοϊός: Πάνω από 380.000 άνω των 60 δεν έχουν κάνει εμβόλιο

Newsroom

Σε υψηλά επίπεδα παραμένει ακόμα ο αριθμός των συμπολιτών μας άνω των 60 ετών που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο για τον κορονοϊό. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας, πάνω από 380.000 συμπολίτες μας άνω των 60 ετών δεν έχουν εμβολιαστεί.

Παράλληλα, άλλοι 100.000 άνω των 60 ετών δεν έχουν κάνει ακόμη την τρίτη δόση του εμβολίου παρότι πέρασαν ήδη 6 μήνες από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους. Ωστόσο όπως διευκρίνισε η κυρία Παπαευαγγέλου, 6 στους 10 έχουν ήδη κλείσει ραντεβού.

4.000 άνθρωποι στα νοσοκομεία

Να σημειωθεί ότι παρά το γεγονός πως η μετάλλαξη Όμικρον δείχνει περισσότερο ήπια και να έχει μειωμένη νοσηρότητα, σήμερα 4000 συμπολίτες μας νοσηλεύονται στα νοσοκομεία.

Μάλιστα η πληρότητα στις ΜΕΘ covid είναι εξαιρετικά υψηλή αφού στη Αθήνα αγγίζει το 91% ενώ στη Θεσσαλονίκη του 96%.

Όπως ανέφερε η κυρία Παπαευαγγέλου, η μετάλλαξη Όμικρον διαφέρει σημαντικά από προηγούμενες παραλλαγές με κυριότερο χαρακτηριστικό την εξαιρετική μεταδοτικότητά της.

Σύμφωνα με δεδομένα από άλλες χώρες που η νέα παραλλαγή κυριάρχησε νωρίτερα, η επώαση της Όμικρον γίνεται σε συντομότερο χρονικό διάστημα ενώ και η νόσηση είναι μικρότερης χρονικής διάρκειας.

Ακόμα η κυρία Παπαευαγγέλου συνέστησε να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στις κοινωνικές συναναστροφές, και πρότεινε να πραγματοποιήσουμε όλοι αυτοδιαγνωστικά τεστ πριν βρεθούμε με άλλους ανθρώπους ενόψει των εορτών.

Η χρήση αντιγονικών τεστ παραμένει εξαιρετικά σημαντική, αν και δεν είναι το ίδιο ευαίσθητα στην Όμικρον.

Όσον αφορά τους ανεμβολίαστους που νοσούν θα χρειαστεί να πραγματοποιούν μοριακό τεστ για να λάβουν πιστοποιητικό νόσησης, ενώ για όσους είναι εμβολιασμένοι δεν χρειάζεται μετά από τεστ αντιγόνου να πραγματοποιήσουν pcr test.

Κορονοϊόςκρούσματαμετάλλαξη ΌμικρονΒάνα Παπαευαγγέλουεμβολιασμός