Ελλάδα|31.01.2019 15:12

Ίμια: 23 χρόνια μετά - Το βίντεο του Open TV για τα γεγονότα των ημερών

Μένιος Σακελλαρόπουλος

Σήμερα συμπληρώνονται  23 χρόνια από την κορύφωση της ελληνοτουρκικής κρίσης στις δυο βραχονησίδες των Ιμίων, ανατολικά της Καλύμνου, τα ξημερώματα της 31ης Ιανουαρίου 1996. Η κρίση των Ιμίων ήταν η πρώτη φορά στη σύγχρονη Ιστορία που Ελλάδα και Τουρκία έφτασαν τόσο κοντά σε μία ένοπλη σύρραξη.

Κατά τη διάρκεια της κρίσης τρία στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού ο υποπλοίαρχος Χριστόδουλος Καραθανάσης, ο υποπλοίαρχος Παναγιώτης Βλαχάκος και ο αρχικελευστής Έκτορας Γιαλοψός έχασαν τη ζωή τους όταν κατέπεσε το ελικόπτερο στο οποίο επέβαιναν.

Τελικά με την παρέμβαση του ΝΑΤΟ, και κυρίως των ΗΠΑ με το γνωστό «No ships, no troops, no flags», η ένταση εκτονώθηκε και οι δύο χώρες απέσυραν τους στόλους τους.

Την εποχή της κρίσης αυτής πρωθυπουργός της Ελλάδας ήταν ο Κωνσταντίνος Σημίτης, (που λόγω ασθενείας του πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου εκλέχθηκε εσπευσμένα από την Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ στις 18 Ιανουαρίου του 1996). Υπουργός Εξωτερικών ήταν ο Θεόδωρος Πάγκαλος, υπουργός Εθνικής Αμύνης ο Γ. Αρσένης και Αρχηγός ΓΕΕΘΑ ο ναύαρχος Χ. Λυμπέρης, ενώ πρωθυπουργός της Τουρκίας ήταν η Τανσού Τσιλέρ και υπουργός Εξωτερικών ο Ονούρ Οϊμέν.

Δείτε στο παρακάτω βίντεο του Open TV το χρονικό των γεγονότων της κρίσης των Ιμίων:

Ακολουθήστε το ethnos.gr στο Instagram

χρονικόΊμιαOpen TVκρίση των Ιμίων