Ελλάδα|03.01.2022 22:48

Σχολεία: Οι εισηγήσεις για το άνοιγμα στις 10 Ιανουαρίου - Διαφωνία για τα Πανεπιστήμια

Newsroom

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η συνεδρίαση της Τρίτης για το άνοιγμα των σχολείων αλλά και των Πανεπιστημίων μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων. Η σύσκεψη των ειδικών είναι προγραμματισμένη να ξεκινήσει στις 14:00 της Τρίτης παρουσία της Νίκης Κεραμέως, ενώ τις τελικές αποφάσεις και τα μέτρα θα ανακοινώσουν αμέσως μετά ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης και η υπουργός Παιδείας.

Η αυριανή συνεδρίαση αναμένεται να είναι έντονη καθώς ειδικοί και κυβερνητικά στελέχη εκφράζουν διαφωνίες σε ορισμένα θέματα, όπως για παράδειγμα στον τρόπο με τον οποίο πρέπει να ανοίξουν τα Πανεπιστήμια.

Σε κάθε περίπτωση όμως, πρέπει να σημειωθεί, ότι σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr, η κυβέρνηση δεν θέτει κανένα θέμα να πάρει παράταση το άνοιγμα των σχολείων για μετά τις 10 Ιανουαρίου, οπότε είναι η προγραμματισμένη ημερομηνία επιστροφής στα θρανία. Αντίθετα, έχει θέσει στους επιστήμονες το ερώτημα «με ποια μέτρα πρέπει να γίνει η επιστροφή στα θρανία;».

Νέα νέα υγειονομικά πρωτόκολλα στα σχολεία

Οι ειδικοί επιστήμονες της επιτροπής του υπουργείου Υγείας αναμένεται να ζητήσουν νέα υγειονομικά πρωτόκολλα στα σχολεία προκειμένου η επιστροφή στις σχολικές αίθουσες να γίνει με μεγαλύτερη ασφάλεια. Με βάση τις πληροφορίες εισηγούνται να κλείνει ένα τμήμα εάν εντοπίζονται θετικοί περισσότεροι από το 30% των μαθητών που φοιτούν σε αυτό. Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα, για να κλείσει ένα τμήματα θα πρέπει να βρεθεί θετικό το 50% της κάθε τάξης συν ένας μαθητής.

Παράλληλα οι επιστήμονες αναμένεται να ζητήσουν από την κυβέρνηση να αυξηθούν τα εβδομαδιαία υποχρεωτικά self test που κάνουν οι μαθητές από 2 σε 3.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι ειδικοί έχουν ζητήσει από το υπουργείο Παιδείας όλα τα τελευταία στοιχεία για τον αριθμό των εκπαιδευτικών που έχουν δηλώσει ότι νόσησαν τις τελευταίες ημέρες, ώστε να διαπιστώσουν τη διείσδυση της Μετάλλαξης Όμικρον στην εκπαιδευτική κοινότητα.

Δύο συσκέψεις τη Δευτέρα για τα σχολεία - Τι συζητήθηκε

Σημειώνεται ότι σήμερα Δευτέρα πραγματοποιήθηκαν δύο συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου σε ανώτατο κυβερνητικό κλιμάκιο για το άνοιγμα των σχολείων στις 20 Ιανουαρίου. Όπως μετέδωσε στο OPEN η Σοφία Φασουλάκη, η κυβέρνηση πιστεύει ότι το ψυχολογικό κόστος από το κλείσιμο των παιδιών στα σπίτια ήταν πολύ μεγάλο την περίοδο των lockdown.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ έχει γίνει και μεγάλη συζήτηση για το θέμα της μάσκας στα σχολεία. Υπενθυμίζεται ότι η μάσκα στα σχολεία είναι υποχρεωτική για τους μαθητές σε όλες τις σχολικές βαθμίδες, αλλά δεν αποκλείεται να υπάρξει νέα πρόταση για διπλή μάσκα ή για αλλαγή της υφασμάτινης που φορούν οι μαθητές.

Διαφωνία για τα πανεπιστήμια: Τηλεκπαίδευση ζητούν οι ειδικοί και δια ζώσης εκπαίδευση η κυβέρνηση

Όπως έγραψε στο ethnos.gr η Δήμητρα Ευθυμιάδου, οι ειδικοί της επιτροπής επιθυμούν να εφαρμοστεί τηλεκπαίδευση στα Πανεπιστήμια, δηλαδή στα τμήματα και στα μαθήματα όπου αυτό είναι εφικτό.

Ωστόσο, η σκέψη των ειδικών προσκρούει στην ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, η οποία σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θέλει να υπάρχει δια ζώσης εκπαίδευση και μάλιστα επί ποινή. Αυτό σημαίνει ότι αν δεν παρακολουθούν οι μαθητές δια ζώσης τα υποχρεωτικά μαθήματα, δεν θα μετρά η συμμετοχή τους και θα χάνουν το εξάμηνο.

Νέα μέτρα: Αποφάσεις για παράταση και νέες αποφάσεις μετά το πέρας της εβδομάδας

Όσον αφορά στα μέτρα που έχουν επιβληθεί τα τελευταία 24ωρα για τα καταστήματα εστίασης και διασκέδασης, αποφάσεις για το αν θα υπάρξει κάποια παράταση ή και νέα μέτρα στο άμεσο μέλλον θα ληφθούν μετά το πέρας της εβδομάδας που διανύουμε και με βάση τα νεότερα επιδημιολογικά δεδομένα.

Επιστήμονες και κυβέρνηση μελετούν το αποτύπωμα της Όμικρον στις νέες νοσηλείες αλλά και στον χρόνο που χρειάζεται κάποιος ασθενής με τη νέα μετάλλαξη για να πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο.

ανακοινώσειςπανεπιστήμιαάνοιγμα σχολείωνειδήσεις τώραμαθητέςσχολείανέα μέτρα