Ελλάδα|10.01.2022 07:20

Folli Follie: Στο εδώλιο η οικογένεια Κουτσολιούτσου και άλλοι δέκα

Σοφία Φασουλάκη

Ενώπιον των δικαστών του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων θα βρεθούν σήμερα, Δευτέρα 10 Ιανουαρίου, ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος, ο γιος του, και η σύζυγός του, για την γνωστή υπόθεση της εταιρίας Folli Follie, αντιμετωπίζοντας μία σειρά από κακουργηματικές πράξεις. Μαζί τους στο εδώλιο άλλα 10 άτομα, τα οποία κατηγορούνται για παραποιημένους ισολογισμούς.

Κατά περίπτωση, οι κατηγορούμενοι θα λογοδοτήσουν για τα αδικήματα

  • της εγκληματικής οργάνωσης
  • πλαστογραφίας από κοινού από κοινού και κατ’ εξακολούθηση με συνολικό όφελος και αντίστοιχη ζημία άνω των 120.000 ευρώ
  • απάτης κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση τελεσθείσα κατά φυσικών και νομικών προσώπων, ΝΠΙΔ και ΝΠΔΔ, με προξενηθείσα ζημία άνω των 120.000 ευρώ
  • χειραγώγησης της αγοράς από κοινού, κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση
  • νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες κατά συναυτουργία και κατ΄ εξακολούθηση.

Το χρονικό

Το χρονικό της εταιρίας πηγαίνει πολύ πίσω στο χρόνο, και συγκεκριμένα στο 2015. Τότε, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς είχε λάβει μία ανώνυμη επιστολή στην οποία γινόταν λόγος για καταχωρήσεις ψευδών δαπανών και στοιχείων στους ισολογισμούς της εταιρείας. Ξεκίνησε τότε έλεγχος αλλά και εισαγγελική έρευνα, η οποία κατέληξε σε παραπεμπτικό βούλευμα και σε μια ζημία εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Σύμφωνα με το βούλευμα, ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος και ο γιος του φέρονται ως ηθικοί αυτουργοί της απάτης, συγκροτώντας από το 2006 εγκληματική οργάνωση στην οποία εντάχθηκαν τουλάχιστον 13 άτομα. Φέρονται, πάντα σύμφωνα με την κατηγορία, να έφτιαχναν πλαστά έγραφα τραπεζών ( statement) και να παρουσιάζουν ψευδώς τεράστια χρηματικά ποσά, ώστε να δείχνουν ότι η εταιρία πηγαίνει πολύ καλά οικονομικά. Τα fake statements αποστέλλονταν σε συνεργούς στην Κίνα, με τους τελευταίους να τα χρησιμοποιούν για να παίρνουν εύκολα δάνεια ή για να προσελκύουν νέους επενδυτές.

Επιπλέον, εμφάνιζαν ψευδώς τεράστιο κύκλο εργασιών στη Κίνα, με εικονικές συναλλαγές με ανύπαρκτες εταιρείες ή με εταιρείες που δεν είχαν καμία εμπορική δραστηριότητα, αλλά παρουσιάζονταν ως θυγατρικές.

δίκηFolli FollieδικαστήριοΚίναεταιρείαειδήσεις τώραΔημήτρης Κουτσολιούτσος