Ελλάδα|10.01.2022 07:32

Πλημμύρες Μάνδρα: Με τη Ρένα Δούρου ανοίγει ο κύκλος των απολογιών

Σοφία Φασουλάκη

Αύριο Τρίτη 11 Ιανουαρίου ανοίγει η αυλαία για τις απολογίες των 21 κατηγορουμένων που εμπλέκονται στις φονικές πλημμύρες της Μάνδρας το 2017. Οι ατέλειωτοι χείμαρροι είχαν ως τραγικό αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 25 άνθρωποι, οι οικογένειες των οποίων ζητούν δικαίωση.

Οι εμπλεκόμενοι, είναι αντιμέτωποι με τις κατηγορίες της ανθρωποκτονίας από αμέλεια, της σωματικής βλάβης από αμέλεια και της παράβασης καθήκοντος, με τη Ρένα Δούρου να παίρνει πρώτη τη σκυτάλη των απολογιών, λόγω της ιδιότητάς της ως πρώην περιφερειάρχης Αττικής.

Η υπερασπιστική γραμμή της Ρένας Δούρου

Η κ. Δούρου αναμένεται να επικαλεστεί τις πραγματογνωμοσύνες αλλά και έργα που ξεκίνησαν επί της δικής της θητείας, όσο και τη δυναμική του φαινομένου, το οποίο, όπως έλεγαν τότε οι ειδικοί, συμβαίνει μία φορά στα 200 χρόνια.

Ειδικότερα, η κ. Δούρου αναμένεται να αναφερθεί σε 163 αντιπλημμυρικά έργα ύψους μισού δις ευρώ, που είτε ολοκληρώθηκαν, είτε βρίσκονταν σε εξέλιξη την περίοδο εκείνη, υπογραμμίζοντας ότι η προηγούμενη Διοίκηση, το 2014, είχε 57 αντιπλημμυρικά έργα, προϋπολογισμού 60 εκατομμυρίων ευρώ. Ακόμη, θα επικαλεστεί δύο πραγματογνωμοσύνες τις οποίες υπογράφουν αντίστοιχα 8 ελεγκτές της Δημόσιας Διοίκησης και 3 μηχανικοί, οι οποίοι ορίσθηκαν από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας. Σε καμία από τις πραγματογνωμοσύνες δεν επιρρίπτεται ευθύνη στις υπηρεσίες της περιφέρειας Αττικής και στην περιφερειάρχη Ρένα Δούρου.

Η κ. Δούρου είχε απολογηθεί τον Ιούλιο του 2017 ενώπιον της 7ης τακτικής ανακρίτριας και είχε αφεθεί ελεύθερη χωρίς περιοριστικούς όρους.

δικαστήριοπλημμύρεςΡένα ΔούρουΜάνδραειδήσεις τώρα