Ελλάδα|01.02.2019 09:30

Μιρό, Βαν Γκονγκ και Πικάσο στα Τρίκαλα (pics)

Τίμος Φακαλής

Έβαλαν το μεράκι τους και ζωγράφισαν μαθητές και καθηγητές πιστά αντίγραφα του Μιρό, του Ακριθάκη, του Πικάσο, του Βαν Γκονγκ, του Ματίς και του Μόραλη.

Περισσότεροι από είκοσι πίνακες διάσημων καλλιτεχνών κοσμούν τις αίθουσες και τους διαδρόμους του 6ου Γυμνασίου Τρικάλων μετατρέποντας το σχολείο σε γκαλερί. Η προσπάθεια καθηγητών και μαθητών ξεκίνησε το 2013. «Όσο πιο όμορφη είναι μία σχολική αίθουσα τόσο περισσότερο την προσέχουν οι μαθητές» είπε στο ethnos.gr ο διευθυντής του σχολείου Γιάννης Μιχάλης ο οποίος είχε και την ιδέα.

Αρχικά εξήγησε το εγχείρημά τους σε δύο καθηγητές καλλιτεχνικών οι οποίοι υπηρετούσαν στο σχολείο χωρίς όμως να βρει… ανταπόκριση. Την μεταμόρφωση του σχολείου ανέλαβε να δρομολογήσει μαζί με τους μαθητές ο τρίτος κατά σειρά καθηγητής καλλιτεχνικών και ζωγράφος ο οποίος διορίστηκε στο σχολείο. Στέργιος Στάμος.

Μαθητές και καθηγητής έπιασαν τα πινέλα και ζωγράφισαν αγαπημένους καλλιτέχνες αλλάζοντας την όψη του σχολείου. 

Όπου κι αν σταθείς, ο τοίχος περιβάλλεται από εικόνες και οπτικές επαφές με έναν κόσμο καλλιτεχνικό, όμορφο, που ζητά από τον θεατή να στρέψει το βλέμμα. Και μετά, να μάθει για τον Μιρό, τον Ακριθάκη, τον Πικάσο, τον Βαν Γκονγκ, τον Ματίς, τον Μόραλη… και άλλους ογκόλιθους της παγκόσμιας Τέχνης.

Όπως τονίζει ο κ. Στάμος, «Το σκεπτικό ήταν να αντιγράψουμε έργα σημαντικών καλλιτεχνών, ώστε με το μέγεθός τους και τη χρωματική τους γκάμα, να αλλάξουν την ψυχρή ατμόσφαιρα των αιθουσών. Έτσι έγινε η παραμονή των μαθητών και των συναδέλφων πιο ευχάριστη και παράλληλα διδακτική για τη σύγχρονη τέχνη».

Ακολουθήστε το ethnos.gr στο Instagram

ζωγραφιάΠάμπλο ΠικάσοσχολείοΤρίκαλαΜιρόΜόραλης