Ελλάδα|10.01.2022 12:43

Κορονοϊός - Μανωλόπουλος: Εκτίμηση για 60.000 κρούσματα σήμερα ή αύριο - Πότε θα αρχίσει αποκλιμάκωση

Newsroom

Ακόμα και τις 60.000 μπορεί να φτάσουν τα νέα κρούσματα κορονοϊού σήμερα Δευτέρα ή αύριο Τρίτη εκτίμησε ο καθηγητής φαρμακολογίας Ευάγγελος Μανωλόπουλος και πρόσθεσε ότι αναμένει η αποκλιμάκωση να σημειωθεί μετά από μήνες προς το τέλος Ιανουαρίου και θα είμαστε σε καλύτερη κατάσταση τον Μάρτιο και τον Απρίλιο.

Ο καθηγητής χαρακτήρισε τον εντοπισμό 15.000 κρουσμάτων κορονοϊού σε μαθητές και εκπαιδευτικούς την πρώτη ημέρα επαναλειτουργίας των σχολείων μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων ως ένα θετικό γεγονός, καθώς δεν θα κυκλοφορούν οι θετικοί στον κορονοϊό μαθητές και έτσι θα περιοριστεί σε έναν βαθμό η εξάπλωση της μεταδοτικότερης μετάλλαξης Όμικρον.

Μόνο στο 30% η αποτελεσματικότητα του χαπιού της Merck - Στο 90% της Pfizer

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής αναφέρθηκε και στο χάπι - φάρμακο κατά του κορονοϊού που ανέπτυξε η εταιρεία Merck και αναμένεται στη χώρα μας το επόμενο χρονικό διάστημα. Ο κ. Μανωλόπουλος σημείωσε ότι «το φάρμακο είναι αυτό που μας ενθουσιάζει λιγότερο γιατί η αποτελεσματικότητά του είναι μεν θετική αλλά μόνο γύρω στο 30%».

Πρόσθεσε όμως ότι είναι πραγματικά εντυπωσιακή η αποτελεσματικότητα του φαρμάκου της Pfizer που αναμένεται στη χώρα μας τον Μάρτιο καθώς φτάνει στο 90%. Υπενθυμίζεται ότι η λήψη του φαρμάκου γίνεται από το στόμα με την εκδήλωση συμπτωμάτων κορονοϊού. Ο ασθενής παραμένει σπίτι του και περίπου 9 στους 10 γλιτώνουν τη σοβαρή νόσηση.

Θωμαΐδης: Προς εξαπλασιασμό οδεύει το ιικό φορτίο

Παράλληλα, συνεχίζεται η αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα αλλά με σαφώς μειωμένο ρυθμό σε σχέση με τις προηγούμενες δύο με τρεις εβδομάδες, όπως τόνισε ο καθηγητής αναλυτικής χημείας, Νίκος Θωμαΐδης μιλώντας στην ίδια εκπομπή. Όπως είπε από τις μετρήσεις της 16ης Δεκεμβρίου το ιικό φορτίο έχει πενταπλασιαστεί και οδεύει προς εξαπλασιασμό.

Την 1η Ιανουαρίου η μετάλλαξη Όμικρον αποτελούσε το 87% των κρουσμάτων κορονοϊού και το υπόλοιπο αφορούσε τη Δέλτα. Την επόμενη εβδομάδα θα ολοκληρωθούν οι νέοι έλεγχοι και όπως τόνισε ο κ. Θωμαΐδης «Σίγουρα βαίνουμε προς την πλήρη επικράτηση της Όμικρον».

Ο καθηγητής υποστήριξε ότι την επόμενη εβδομάδα αναμένεται σταθεροποίηση του πανδημικού κύματος, ωστόσο ο Νίκος Θωμαΐδης εκτίμησε πως ο αριθμός των κρουσμάτων θα είναι μεγαλύτερος από αυτόν που έχουμε συνηθίσει εξαιτίας των αυξημένων τεστ που διενεργούνται.

Κορονοϊόςχάπι κορονοϊού pfizerμετάλλαξη Όμικρονειδήσεις τώρακρούσματα