Ελλάδα|10.01.2022 21:54

Σεισμός στη Θεσσαλονίκη: Τι λένε οι σεισμολόγοι για τη δόνηση στον Χορτιάτη

Newsroom

Σεισμική δόνηση μεγέθους 2,7 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ σημειώθηκε το βράδυ της Δευτέρας, 10 Ιανουαρίου, 9 χλμ. ανατολικά της Θεσσαλονίκης, και συγκεκριμένα στην περιοχή του Χορτιάτη. Το εστιακό βάθος του σεισμού εντοπίζεται στα 7,4 χιλιόμετρα.

Τι εξηγούν οι σεισμολόγοι για τη δόνηση στον Χορτιάτη

Καθηγητές σεισμολογίας και γεωφυσικής του ΑΠΘ μίλησαν στο grtimes.gr, όπου εξήγησαν ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τον σεισμό που έγινε αισθητός στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Φαίνεται ότι η δόνηση προκλήθηκε από το ίδιο ρήγμα που, στις 28 Δεκεμβρίου, είχε επιφέρει σεισμό 3,8 ρίχτερ.

«Δεν μπορούμε να μιλήσουμε για ανησυχία. Το συγκεκριμένο ρήγμα δεν έχει δώσει στο παρελθόν μεγάλους σεισμούς και άρα δεν μπορούμε να πούμε κάτι άλλο. Δεν υπάρχει και ένδειξη για κάτι μεγαλύτερο. Εάν συνέβαινε πρωινές ώρες, το πιθανότερο είναι να τον καταλάβαιναν ελάχιστοι. Επίσης, δεν υπάρχει καμία σύνδεση με τον μεγάλο σεισμό του 1978, καθώς το ρήγμα εκείνο απέχει περίπου 15 χιλιόμετρα ανατολικά από το επίκεντρο του σημερινού σεισμού» εξήγησε o Μανώλης Σκορδύλης, καθηγητής σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Ο καθηγητής Γεωφυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Κώστας Παπαζάχος, εμφανίστηκε, από την πλευρά του, ακόμα πιο καθησυχαστικός. «Το μέγεθος της ανησυχίας στη Θεσσαλονίκη, πρέπει να είναι ανάλογο με αυτή που προκάλεσε η χθεσινή δόνηση. Εάν σας δείξω τον χάρτη, καθημερινά στον Ελλαδικό χώρο καταγράφονται δεκάδες τέτοιοι σεισμοί. Δεν χρειάζεται καν να το συζητάμε», υπογράμμισε.

σεισμόςΧορτιάτηςΘεσσαλονίκηειδήσεις τώρα