Ελλάδα|11.01.2022 13:30

Γ.Γ. Υπ. Υγείας στο ethnos.gr για επίταξη γιατρών: Είναι πιθανό να ισχύσει από την Πέμπτη το μέτρο

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

Περισσότερα από 160 άτομα περιλαμβάνονται μέχρι αυτήν τη στιγμή στη λίστα του Υπουργείου Υγείας με τους ιδιώτες γιατρούς που θα επιταχθούν, προκειμένου να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους και να ενισχύσουν νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας για την αντιμετώπιση των αυξημένων αναγκών που προκύπτουν από την πανδημία. Οι ανάγκες συνεχίζουν να καταγράφονται και η σχετική λίστα θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι το βράδυ της Τετάρτης.

Μάλιστα, όπως είπε στο ethnos.gr ο γενικός γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας του Υπουργείου Υγείας, Ιωάννης Κωτσιόπουλος, υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα οι γιατροί που θα επιταχθούν, να βρεθούν τελικά στις θέσεις τους στα νοσοκομεία το πρωί της Πέμπτης 13 Ιανουαρίου και όχι το πρωί της Τετάρτης 12 του μήνα, όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός.

Κατά τον κ. Κωτσιόπουλο, οι γιατροί που επιτάσσονται, είναι παθολόγοι, πνευμονολόγοι, αναισθησιολόγοι και γενικοί γιατροί. Να σημειωθεί, ωστόσο, ότι ήδη έχει καταγραφεί ένας σημαντικός αριθμός ιδιωτών αναισθησιολόγων που έχουν αποφασίσει να προσφέρουν οικειοθελώς τις υπηρεσίες τους στα νοσοκομεία, με αποτέλεσμα η επίταξη να περιλαμβάνει ένα μικρότερο αριθμό αυτών.

«Όλοι οι γιατροί που θα επιταχθούν, θα προέρχονται από τις λίστες των ιατρικών συλλόγων. Την πλήρη εικόνα για τον ακριβή αριθμό των γιατρών που θα επιταχθούν, θα την έχουμε σήμερα το βράδυ. Οπότε είναι πολύ πιθανό να πάει μία ημέρα πίσω η επίταξη και οι γιατροί να αναλάβουν τα καθήκοντά τους στα νοσοκομεία από το πρωί της Πέμπτης», λέει στο ethnos.gr ο κ. Κωτσιόπουλος.

Και σε νοσοκομεία εκτός Θεσσαλονίκης;

Ο γενικός γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο οι γιατροί που θα επιταχθούν να μην απορροφηθούν όλοι σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, αλλά κάποιοι να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους και σε νοσοκομεία άλλων πόλεων της Βόρειας Ελλάδας. Όπως είπε, υπάρχουν αιτήσεις και από εκτός Θεσσαλονίκης νοσοκομεία και τις τελικές αποφάσεις για την τοποθέτηση των γιατρών θα τις πάρουν οι διοικητές των δύο Υγειονομικών Περιφερειών της Βόρειας Ελλάδας ανάλογα με τις ανάγκες.

«Οι γιατροί που θα επιταχθούν, θα δουλεύουν στα νοσοκομεία για 15 μέρες το μήνα, οι οποίες δε θα είναι κατ’ ανάγκη συνεχόμενες. Αυτό αποφασίσθηκε, προκειμένου οι γιατροί να μπορούν να λειτουργούν και τα ιδιωτικά τους ιατρεία κάποιες ημέρες το μήνα. Πρέπει να σημειωθεί ακόμα ότι δεν πρόκειται να συμπεριληφθούν στη λίστα της επίταξης γιατροί που είχαν επιταχθεί την προηγούμενη φορά που ίσχυσε το μέτρο», σημείωσε ο κ. Κωτσιόπουλος.

ειδήσεις τώραγιατροίπανδημίανοσοκομείαΙωάννης Κωτσιόπουλος