Ελλάδα|11.01.2022 20:45

ΑΣΟΕΕ: Τι ισχυρίζεται ο καθηγητής μετά την επίθεση - Ποιες οι «εκκρεμείς» υποθέσεις

Ευλαμπία Ρέβη

«Δεν ήταν αντιεξουσιαστές. Τα άτομα που μου επιτέθηκαν το έκαναν για προσωπικούς λόγους. Πίσω από αυτό βρίσκονται τρεις καθηγητές με τους οποίους βρίσκομαι σε αντιδικία». Με αυτά τα λόγια φέρεται να περιέγραψε στην προφορική του κατάθεση στους αστυνομικούς τους λόγους πίσω από την επίθεση που δέχτηκε το μεσημέρι της Τρίτης ο καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου της Αθήνας, ο οποίος αυτή την ώρα βρίσκεται στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» και αμέσως μετά την ολοκλήρωση των εξετάσεών του αναμένεται να δώσει και έγγραφη κατάθεση στους άνδρες της Κρατικής Ασφάλειας που χειρίζονται την υπόθεση.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ο ένας εκ των τριών καθηγητών που κατονόμασε το θύμα της επίθεσης έχει καταδικαστεί και βρίσκεται στη φυλακή, ενώ οι άλλοι δύο έχουν συνταξιοδοτηθεί. Με βάση ακαδημαϊκές πηγές, οι εκκρεμείς υποθέσεις του καθηγητή με την Δικαιοσύνη ήταν σε γνώση των πρυτανικών αρχών. Η μία υπόθεση αφορά σε οικονομικό αδίκημα για το οποίο οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο καθηγητής έχει απαλλακτικό βούλευμα και η δεύτερη δικογραφία αφορά σε κατηγορίες για ασελγείς πράξεις με ανήλικους. Η επίθεση έγινε μπροστά στα μάτια 100 περίπου φοιτητών από ομάδα 15-20 ατόμων που είχαν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους. Ο ακαδημαϊκός φέρεται να φώναζε «με χτυπάτε γιατί είμαι μάρτυρας κατηγορίας», ενώ οι δράστες επιτέθηκαν και σε φοιτητές που μπήκαν στη μέση για να προστατεύσουν τον καθηγητή τους.

Καταθέσεις από φοιτητές

Οι Αρχές έχουν ήδη πάρει μαρτυρικές καταθέσεις από φοιτητές, όπως και βιντεοληπτικό υλικό στο οποίο έχουν καταγράψει με τα κινητά τους τηλέφωνα την επίθεση, ενώ αναζητούν υλικό και από κάμερες ασφαλείας καταστημάτων που ενδεχομένως έχουν καταγράψει τις κινήσεις των δραστών πριν μπουν στο πανεπιστήμιο. Στο μεταξύ, η προϊσταμένη Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου, έδωσε εντολή για τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας για την σοκαριστική επίθεση, προκειμένου να διερευνηθεί αν έχουν τελεστεί μεταξύ άλλων οι αξιόποινες πράξεις της επικίνδυνης σωματικής βλάβης, της διατάραξης δημόσιας υπηρεσίας και της παράνομης βίας.

Δικαστικές πηγές, την ίδια ώρα, τονίζουν ότι ο καθηγητής σε λίγους μήνες αναμένεται να δικαστεί για το αδίκημα της τοκογλυφίας, ενώ υπάρχει ερευνά σε βάρος του, μεταξύ άλλων, για ξέπλυμα μαύρου χρήματος και φοροδιαφυγή, κακουργηματική απιστία, καθώς και για αδικήματα που αφορούν σε γενετήσιες πράξεις σε βάρος ανηλίκων.

Το 2018, σύμφωνα με πληροφορίες από την Ασφάλεια, συνάδελφός του με τον οποίο δραστηριοποιούνταν επιχειρηματικά συστήνοντας εταιρία με έδρα εκτός Ελλάδος κατέθεσε σε βάρος του μήνυση για τοκογλυφία και εκβίαση. Η κατηγορία της τοκογλυφίας που έχει μετατραπεί σε πλημμέλημα αναμένεται να εκδικαστεί μέσα στο 2022. Σε μήνυση που κατατέθηκε τον Νοέμβριο του 2020 στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών από τον πρώην συνεταίρο του ο πανεπιστημιακός μαζί με άλλους δύο κατηγορούνται, ανάμεσα σε άλλα, ότι προχώρησαν σε νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες ύψους άνω των 5 εκατομμυρίων ευρώ μέσω προσχηματικής αλλαγής ιδιοκτήτη εταιρείας με έδρα τις Παρθένες Νήσους.

Αναφορικά δε με την δικογραφία για γενετήσιες πράξεις σε βάρος ανηλίκων αυτές αναδείχθηκαν μέσω της υπόθεσης του φερόμενου οικονομικού εγκλήματος με υπόμνημα προς τη Σύγκλητο του ΟΠΑ και μαρτυρία ότι ο καθηγητής είχε έρθει σε σεξουαλική επαφή με ανήλικο στη Ρουμανία. Κατά τις ίδιες πηγές ακολούθησαν άλλες τουλάχιστον δύο σχετικές καταγγελίες οι οποίες, επίσης, διερευνώνται από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

ειδήσεις τώρακουκουλοφόροιΕΛΑΣΑΣΟΕΕεπίθεση