Ελλάδα|13.01.2022 19:42

Κορονοϊός: Την Παρασκευή ανοίγει την η πλατφόρμα για τα αντιικά χάπια - Πώς θα χορηγούνται

Newsroom

Άνοιγμα της πλατφόρμας για τα αντιικά χάπια για τον κορονοϊό σε νοσοκομεία και φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ ανακοίνωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα σημειώνοντας ότι η πλατφόρμα ανοίγει αύριο και θα δίνονται με τα ίδια χαρακτηριστικά με τα μονοκλωνικά αντισώματα, από τα νοσοκομεία ή από φαρμακεία μέσω συνταγογράφησης από ιατρεία του ΕΟΠΥΥ.

Όπως ανέφερε η κ. Γκάγκα οι γιατροί θα συνταγογραφούν στις ίδιες ομάδες ασθενών. Θα δίνονται είτε από τα νοσοκομεία είτε από τα φαρμακεία των ασθενών. Είναι για τις ίδιες κατηγορίες ασθενών».

Το υπουργείο Υγείας είχε συμφωνήσει εκτός από τα μονοκλωνικά να προμηθευτεί επιπλέον 20.000 αντιικά χάπια της φαρμακευτικής εταιρίας Merck (MSD για την Ελλάδα) από τις αρχές του 2022. Τα αντιικά χάπια λαμβάνονται δύο φορές την ημέρα, πρωί και βράδυ, και ο ασθενής μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας αξιολογείται εκ νέου από τους γιατρούς.

Η σύγχυση με τα μονοκλωνικά αντισώματα

Πρόσφατα μετά τη σύγχυση που προκλήθηκε για το πότε θα πρέπει να χορηγούνται τα μονοκλωνικά αντισώματα το υπουργείο Υγείας είχε ανακοινώσει ότι διευρύνθηκαν τα κριτήρια χορήγησης και χορηγούνταν τόσο σε νοσηλευόμενους όσο και μη νοσηλευόμενους ασθενείς με ήπια-μέτρια νόσο.

Βέβαια απαραίτητη προϋπόθεση για την συνταγογράφηση είναι να υπάρχει αναρτημένο το μοριακό τεστ στο μητρώο covid”.

Να σημειωθεί ότι μέχρι πρόσφατα τα μονοκλωνικά αντισώματα ήταν στα …αζήτητα με αποτέλεσμα το υπουργείο Υγείας να κάνει έκκληση στους γιατρούς να τα χορηγούν. Οι ιδιώτες γιατροί όπως σημείωνε το υπουργείο Υγείας δεν έκαναν αίτηση ώστε να τα χορηγηθούν στους ασθενείς τους. Γεγονός βέβαια καθόλου τυχαίο καθώς τα στελέχη του υπουργείου Υγείας ήταν αποτρεπτικά στο να χορηγούνται σε πάσχοντες, λέγοντας ότι ενδείκνυνται μόνο για εξαιρετικές περιπτώσεις. 

ειδήσεις τώραΚορονοϊόςΜίνα Γκάγκαχάπιυπουργείο Υγείαςμονοκλωνικά αντισώματαπλατφόρμα