Ελλάδα|01.02.2019 15:42

Θεσσαλονίκη: Απέρριψε την πρόταση Μπουτάρη η Ισραηλιτική Κοινότητα (vid)

Τίμος Φακαλής

Αυξημένη φύλαξη μόνο κατά τη διάρκεια πορειών και διαδηλώσεων αλλά και καλύτερο φωτισμό αντί 24ωρης φύλαξης-όπως πρότεινε την προηγούμενη βδομάδα ο Γιάννης Μπουτάρης-σε όλα τα εβραϊκά μνημεία της Θεσσαλονίκης αποφασίστηκε το μεσημέρι της Πέμπτης (01/02) κατά τη διάρκεια ευρείας σύσκεψης στη Θεσσαλονίκη μετά την άρνηση της Ισραηλιτικής Κοινότητας να δεχτεί την πρόταση του δημάρχου.

«Θεωρώ ότι είναι ντροπή για μας, για την πόλη για όλους να υπάρχει 24ώρη φύλαξη. Τα μνημεία έχουν γίνει από φορείς της πόλης και είναι εκεί για να θυμίζουν κάτι. Δεν μπορεί να έχουν έναν αστυνομικό δίπλα. Δεν μπορούν να φρουρούνται. Τα μνημεία τα προστατεύουν οι ίδιοι οι άνθρωποι» δήλωσε μετά το τέλος της συνάντησης ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης Δαυίδ Σαλτιέλ.

Η ευρεία σύσκεψη πραγματοποιήθηκε με αφορμή τους βανδαλισμούς που έχουν δεχθεί, τελευταία, εβραϊκά μνημεία στην πόλη και αποφασίστηκε από δω και στο εξής η αυξημένη επιτήρησή τους κάθε φορά που γίνονται πορείες αλλά και ο καλύτερος φωτισμός τους. 

Ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης κάλεσε την αστυνομία να προχωρήσει σε συλλήψεις όλων όσων βανδαλίζουν μνημεία «όχι μόνο για παραδειγματισμό αλλά για να ξέρουν ότι η πόλη  δεν είναι ξέφραγο αμπέλι και κάποιος που κάνει κάτι θα πρέπει κάποια στιγμή να πληρώσει».

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης έκανε έκκληση στην κοινωνία να μην υποκύψει στους βανδαλισμούς αυτούς. «Εκατό φορές να βανδαλίσουν τα μνημεία 110 φορές θα τα φτιάξουμε» δήλωσε ο Γιάννης Μπουτάρης.  


«Τα μνημεία είναι για να θυμόμαστε και να τιμούμε» τόνισε από την πλευρά του ο αντιπρύτανης του ΑΠΘ Θόδωρος Λαόπολους, προαναγγέλλοντας ότι μόλις αποκατασταθεί το μνημείο στο εβραϊκό  νεκροταφείο το οποίο βρίσκεται εντός του ΑΠΘ θα πραγματοποιηθεί μία μεγάλη εκδήλωση.

«Η καταστολή και η πρόληψη αφορά και την εκπαίδευση και καλούμε το Πανεπιστήμιο να περιφρουρήσει το μνημείο. Η ανάπλαση που θα γίνει άμεσα θα γίνει με τέτοιον τρόπο ώστε να λειτουργεί αποτρεπτικά στο μέλλον για οποιαδήποτε πράξη βανδαλισμού. Καλύτερος φωτισμός, σεβασμός και εγρήγορση από τους πολίτες» τόνισε από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού και Πολιτισμού Αλέξανδρος Θάνος.

Στην ευρεία σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι της αστυνομίας και του ΥΜΑΘ. 

Ακολουθήστε το ethnos.gr στο Instagram

Γιάννης ΜπουτάρηςΘεσσαλονίκηΕβραίοιΙσραηλιτική ΚοινότηταΣαλτιέλ