Ελλάδα|01.02.2019 16:43

Θεσσαλονίκη: «Ξέχασαν» να εισπράξουν 6,5 εκατ. ευρώ από τέλη

Βασίλης Παπαναστασούλης

Ποινική δίωξη σε βάρος δύο πρώην δημάρχων, τεσσάρων αντιδημάρχων και δύο υπαλλήλων των δήμων Κορδελιού και Ευόσμου ασκήθηκε για υπόθεση με ανείσπρακτα τέλη που έπρεπε να καταβάλουν εταιρείες τηλεπικοινωνιών για τη χρήση του υπεδάφους, έως το 2014.

Οι παραπάνω κατηγορούνται για το αδίκημα της απιστίας με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608 περί καταχραστών δημοσίου χρήματος ενώ η δικογραφία έχει διαβιβαστεί σε ανακριτή για τη λήψη απολογιών. 

Από την έρευνα του ΣΔΟΕ, που διενεργήθηκε ύστερα από σχετική καταγγελία, προέκυψε ότι οι δήμοι δεν εισέπρατταν τα  τέλη χρήσης υπεδάφους λόγω της εκσκαφής από τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας και επικοινωνιών για τη δημιουργία υπόγειων δικτύων. Τα χρήματα αυτά έπρεπε να προπληρώνονται και να δίνονται εγγυητικές επιστολές για την καλή αποκατάσταση του οδοστρώματος, όπως αναφέρεται στη δικογραφία.   

Οι κατηγορούμενοι φέρονται ότι ενέκριναν τις παραπάνω τεχνικές διαδικασίες χωρίς να προκαταβάλλονται τα συγκεκριμένα τέλη, προκαλώντας οικονομική ζημιά 1,5 εκατ. ευρώ που με τις προσαυξήσεις έφτασε στα 3,8 εκατ. ευρώ.   

Παράλληλα οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν την ίδια κατηγορία επειδή φέρονται ότι δεν εισέπραξαν χρήματα για την υπεραξία που έπαιρναν τα ακίνητα λόγω της απαλλοτρίωσης οικοπέδων που μετατρέπονταν σε πάρκα και πλατείες, προκαλώντας οικονομική ζημιά 2,7 εκατ. ευρώ.  

Ακολουθήστε το ethnos.gr στο Instagram

τέλη τηλεπικοινωνιώνΔιώξηδήμαρχοςδικαστήριοΘεσσαλονίκη