Ελλάδα|17.01.2022 17:00

ΕΛΑΣ: Στη δημοσιότητα τα στοιχεία δύο μελών της εγκληματικής οργάνωσης που σάρωνε σπίτια στην Αττική

Newsroom

Η ΕΛ.ΑΣ. έδωσε στη δημοσιότητα τα στοιχεία δύο ανδρών που κατηγορούνται ότι είναι μέλη εγκληματικής οργάνωσης και συνελήφθησαν στις 10 Δεκεμβρίου από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Μεγαρέων, σε συνεργασία με την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Δυτικής Αττικής. Τα μέλη κατηγορούνται ότι συμμετείχαν σε οργάνωση που διέπραττε συστηματικά διαρρήξεις - κλοπές οικιών σε Αττική και Περιφέρεια.

Σε βάρος τους ασκήθηκε ποινικήδίωξη για εγκληματικήοργάνωση, διακεκριμένη κλοπή από κοινού και κατ’ εξακολούθηση, τελεσθείσα και σε απόπειρα, η συνολική αξία της οποίας υπερβαίνει τις 120.000 ευρώ και παράβαση του Νόμου περί πρόληψης και καταστολής της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Οι φωτογραφίες των κατηγορουμένων αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα της Αστυνομίας. Πρόκειται για τους :

  1. ΣΕΦΕΝΤΙΝΟΓΛΟΥ Δημήτριο του Ιωάννη και της Ελένης γεννηθέντα την 8-9-1981 στη Θεσσαλονίκη
  2. ΣΕΦΕΝΤΙΝΟΓΛΟΥ Παναγιώτη του Αντωνίου και της Γκιουλσέρ γεννηθέντα την 20-7-2000 στην Αθήνα

Όπως αναφέρεται στη ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., η συγκεκριμένη δημοσιοποίηση, σύμφωνα με τη σχετική Εισαγγελική Διάταξη, αποσκοπεί στην ανάγκη προστασίας του κοινωνικού συνόλου από την εγκληματική δράση τους, στη διευκόλυνση διερεύνησης της συμμετοχής τους και σε άλλες ομοειδούς βαρύτητας αξιόποινες πράξεις σε βάρος μεγάλου αριθμού και άλλων θυμάτων και στην ευχερέστερη ικανοποίηση της ποινικής αξίωσης της Πολιτείας για τον κολασμό των εγκλημάτων που τέλεσαν.

Η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ για την εγκληματική οργάνωση που συμμετείχαν

Εξαρθρώθηκε, από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Δυτικής Αττικής σε συνεργασία με το Τμήμα Ασφαλείας Μεγαρέων, εγκληματική οργάνωση που διέπραττε συστηματικά διαρρήξεις-κλοπές οικιών σε Αττική και Περιφέρεια. Συνελήφθησαν, στο πλαίσιο ευρείας επιχείρησης, που πραγματοποιήθηκε πρωινές ώρες της 10-12-2021 σε Ελευσίνα, Μάνδρα και Ασπρόπυργο, από αστυνομικούς των ανωτέρω Υπηρεσιών και τη συνδρομή αστυνομικών της Ε.Κ.Α.Μ, Ο.Π.Κ.Ε., Άμεσης Δράσης (Ομάδα ΔΙ.ΑΣ.) και της Διεύθυνσης Αστυνομικών Επιχειρήσεων, εννέα (9) ημεδαποί, ηλικίας 19 έως 40 ετών και 45χρονος αλλοδαπός, μέλη της οργάνωσης. Ταυτοποιήθηκαν και αναζητούνται (5) επιπλέον μέλη της οργάνωσης.

Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία -για τα κατά περίπτωση αδικήματα- της εγκληματικής οργάνωσης, των διακεκριμένων περιπτώσεων κλοπής, νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, αντιποίηση αρχής και παράβαση της νομοθεσίας περί προσωπικών δεδομένων, ενώ για την υπόθεση προέκυψε και η εμπλοκή αστυνομικού, ο οποίος κατηγορείται για παραβίαση υπηρεσιακού απορρήτου.

Της επιχείρησης προηγήθηκε πολύμηνη έρευνα, του Τμήματος Ασφαλείας Μεγαρέων και της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Δυτικής Αττικής, η οποία οδήγησε στην αποκάλυψη της εγκληματικής δράσης των ανωτέρω, τουλάχιστον από τον μήνα Ιούλιο τρέχοντος έτους και στην ταυτοποίηση των στοιχείων τους.

Ως προς τον τρόπο δράσης, τα μέλη της σπείρας στοχοποιούσαν οικίες, για τις οποίες συγκέντρωναν πληροφορίες για τις συνήθειες των ενοίκων και την ύπαρξη τιμαλφών μεγάλης αξίας.

Τις οικίες «χτυπούσαν» ομάδες με διαφορετική κάθε φορά σύνθεση, αποτελούμενες από τουλάχιστον (4) μέλη με προκαθορισμένους ρόλους, τα οποία όμως ήταν σε συνεχή επικοινωνία με την χρήση «επιχειρησιακών» τηλεφωνικών συνδέσεων.

Η δράση των ομάδων λάμβανε χώρα κυρίως μεσημβρινές ή βραδινές ώρες και στόχος τους ήταν αποκλειστικά χρυσαφικά αξίας και χρήματα. Για τις μετακινήσεις τους χρησιμοποιούσαν πλήθος αυτοκινήτων, τα οποία συνεχώς ανανέωναν προς αποφυγή εντοπισμού τους.

Το ρόλο του «τσιλιαδόρου» αναλάμβαναν συνήθως γυναίκες και η αποστολή τους ήταν να ελέγχουν εάν απουσιάζουν οι ένοικοι και εν συνεχεία να εποπτεύουν την περιοχή με σκοπό να ενημερώσουν τους «μπουκαδόρους», σε περίπτωση απρόσμενης άφιξης του θύματος ή της Αστυνομίας.

Οι φυσικοί αυτουργοί (μπουκαδόροι), εισέρχονταν στην οικία με τον πιο πρόσφορο κάθε φορά τρόπο (παραβίαση παράθυρου-θύρας, ανασφάλιστη είσοδο), ενώ για την αποφυγή αναγνώρισής τους χρησιμοποιούσαν τζόκεϊ, μάσκες και γάντια. Ο οδηγός του οχήματος διαφυγής, βρισκόταν σε διαρκή ετοιμότητα, εξωτερικά της οικίας, προκειμένου να διασφαλίσει την άμεση απομάκρυνσή τους.

Επιπρόσθετα η σπείρα, προκειμένου να προσδώσει νομιμοφάνεια στα παράνομα έσοδά της, ίδρυε επιχειρήσεις (λειτουργικές και εικονικές), ενώ μέρος των εσόδων επενδύονταν σε νέες επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Κατά την διεξαγωγή ερευνών σε οικίες και επιχειρήσεις στην Ελευσίνα, Μάνδρα και Ασπρόπυργο, βρέθηκαν μεταξύ άλλων και κατασχέθηκαν:

  • -28- ρολόγια
  • πλήθος κοσμημάτων
  • το χρηματικό ποσό των -41.114- ευρώ
  • -7- Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα
  • -35- κινητά τηλέφωνα
  • μπλε φάρος
  • Από τη μέχρι στιγμής έρευνα, εξιχνιάσθηκαν -59- διαρρήξεις-κλοπές σε οικίες, σε διάφορες περιοχές της Αττικής, της Βοιωτίας, της Χαλκίδας, της Λαμίας, του Αγρινίου, της Πρέβεζας, της Αχαΐας και της Χαλκίδας.

Το οικονομικό όφελος που αποκόμισε η οργάνωση, από την ανωτέρω εγκληματική της δράση, ξεπερνά τις -330.000- ευρώ.

κλοπέςκατηγορούμενοιεγκληματική οργάνωσησπίτια