Ελλάδα|24.01.2022 12:27

Κακοκαιρία Ελπίς: Στο έλεος του χιονιά πολλές περιοχές της Κεντρικής και Νότιας Ελλάδας

Newsroom

Στο στόχαστρο του χιονιά, που έφερε το δεύτερο και σφοδρότερο κύμα της κακοκαιρίας Ελπίδα, βρίσκεται το μεγαλύτερο μέρος της κεντρικής και νότιας Ελλάδας. Τα προβλήματα είναι πολύ μεγάλα σε διάφορα σημεία του εθνικού και επαρχιακού δικτύου, ενώ μεγάλος είναι ο κίνδυνος να αποκλειστούν χωριά, μια και οι προβλέψεις των μετεωρολόγων κάνουν λόγο για επιδείνωση των καιρικών συνθηκών τις επόμενες ώρες.

Αυτήν τη στιγμή, εκτός από την Αττική που χιονίζει ακόμα και στο κέντρο της πόλης, με τα προβλήματα να είναι ήδη μεγάλα στα Βόρεια Προάστια, στο επίκεντρο της «Ελπίδας» βρίσκονται κυρίως η Εύβοια, η Κρήτη, νησιά των Κυκλάδων, η Μαγνησία και οι Βόρειες Σποράδες.

Στα λευκά από άκρη σε άκρη η Εύβοια

Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται η χιονόπτωση στην Εύβοια, με το νησί να έχει ντυθεί στα λευκά από το βόρειο μέχρι και το νότιο τμήμα του. Το έχει στρώσει ακόμα και στις παραλιακές περιοχές, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την Κάρυστο όπου ο «λευκός πέπλος» έχει καλύψει το λιμάνι της. αλλά και τις περιοχές της Αγίας Άννας και της Λίμνης. Την ίδια στιγμή στα ορεινά το χιόνι έχει ξεπεράσει τους πενήντα πόντους. Μηχανήματα των δήμων βρίσκονται στους δρόμους, καταβάλλοντας υπεράνθρωπες προσπάθειες να τους κρατήσουν ανοιχτούς, ενώ εκπρόσωποι των τοπικών αυτοδιοικήσεων κάνουν έκκληση στους πολίτες να μείνουν στα σπίτια τους και να αποφύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις. Να σημειωθεί ότι συχνές είναι οι διακοπές ηλεκτροδότησης, λόγω της κακοκαιρίας σε διάφορα σημεία του νησιού.

Κρήτη: Αντιολισθητικές αλυσίδες σχεδόν σε ολόκληρο το οδικό δίκτυο

Σε ισχύ βρίσκονται σε πάρα πολλά σημεία της Κρήτης μέτρα απαγόρευσης κυκλοφορίας αλλά και υποχρεωτικής χρήσης αντιολισθητικών αλυσίδων, αφού η χιονόπτωση είναι πυκνή. Ο κρατικός μηχανισμός καταβάλει μεγάλες προσπάθειες, προκειμένου να μην υπάρξουν εγκλωβισμοί ατόμων κυρίως στις ορεινές περιοχές του νησιού. Η ανησυχία είναι διάχυτη, μια και η δυσκολότερη μέρα για την Κρήτη αναμένεται να είναι η Τρίτη 25 Ινουαρίου.

Όπως ανακοινώθηκε από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κρήτης, λόγω χιονόπτωσης και παγετού η κίνηση στο Νομό Χανίων γίνεται με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στην Επαρχιακή οδό Κράπη προς Ασκύφου και την Επαρχιακή οδό Φώκιες προς Ομαλό. Στο Νομός Ρεθύμνης προσωρινή απαγόρευση κυκλοφορίας λόγω χιονόπτωσης ισχύει στην Επαρχιακή οδό 'Αμνατος -Αρκάδι (Δήμος Ρεθύμνης) και την Επαρχιακή οδό Σπήλι- Γερακάρι (Δήμος Αμαρίου).

Στον Νομό Ηρακλείου προσωρινή απαγόρευση κυκλοφορίας λόγω χιονόπτωσης ισχύει στην Επαρχιακή οδό Χερσονήσου -Οροπεδίου Λασιθίου στο Κράσι, την Επαρχιακή οδό Βιάννου -Αμιρά στο 2ο χιλιόμετρο ενώ λόγω βροχόπτωσης προσωρινή απαγόρευση κυκλοφορίας ισχύει στις Iρλανδικές Διαβάσεις της Δημοτικής ενότητας Πέρι Δήμου Φαιστού, τη Δημοτική ενότητα Αγ.Τριάδας Τυμπακίου Δήμου Φαιστού, στο Γεροπόταμο του Δήμου Φαιστού και τη Δημοτική ενότητα Πλατάνου Δήμου Γόρτυνας. Λόγω χιονόπτωσης και παγετού η κίνηση γίνεται με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στην Επαρχιακή οδό Ηρακλείου Αρκαλοχωρίου και την Επαρχιακή οδός Γαζίου-Ανωγείων στο ύψος Δημοτικής Ενότητας Γωνιές.

Σε ότι αφορά το Νομό Λασιθίου, πυκνό χιόνι υπάρχει σε όλο το οροπέδιο. Η κυκλοφορία των οχημάτων, λόγω χιονόπτωσης - παγετού, διεξάγεται με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στην Επαρχιακή οδό Αγίου Νικολάου - Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου από το Δράσι μέχρι το Οροπέδιο Λασιθίου, την Επαρχιακή οδό Σητείας προς Ζήρο και Χάντρα, την Επαρχιακή οδό Σητείας -Αγίου Νικολάου στο 20ο χιλιόμετρο, την  Επαρχιακή οδό Σητεία προς Παρασπόρι και Χρυσοπηγή, την επαρχιακή οδό Σητείας από Χαμίζι προς Πλάτανο και την επαρχιακή οδό από Λιθίνες προς Παπαγιαννάδες.

Ισχυρός χιονιάς στα νησιά του Αιγαίου

Κλειστά θα παραμείνουν σήμερα και αύριο όλα τα σχολεία σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα λόγω των καιρικών συνθηκών που επικρατούν. Μετά την έντονη χιονόπτωση που χτύπησε τα νησιά των Κυκλάδων την Κυριακή, με αποτέλεσμα να το στρώσει ακόμα και στα βότσαλα της ακροθαλασσιάς, νιφάδες έκαναν την εμφάνισή τους και πάλι από το πρωί της Δευτέρας. Στα Δωδεκάνησα χιόνισε στο νησί της Καρπάθου και αναμένονται σήμερα και αύριο χιονοπτώσεις στα υπόλοιπα νησιά.

Να σημειωθεί ότι στο νησί της Νάξου, όπου η χιονόπτωση ήταν ιδιαίτερα έντονη -κάτοικοι ανέφεραν ότι δεν είδαν ποτέ τόσο ισχυρή χιονόπτωση-, τα ξημερώματα απεγκλωβίστηκε ένα άτομο από το όχημά του στην περιοχή της Αγίας Κυριακής Απειράνθου, από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Νάξου. Ο απεγκλωβισμός έγινε σε συνεργασία με την αστυνομία, επειδή ο άνθρωπος έχριζε άμεσης ιατρικής βοήθειας, καθώς υπέφερε από σκωληκοειδίτιδα. Στο σημείο δεν μπορούσε να προσεγγίσει ασθενοφόρο λόγω της πυκνής χιονόπτωσης και για αυτόν τον λόγο ξεκίνησε με αλυσίδες για να μεταβεί μόνος του στο Νοσοκομείο Νάξου. Ωστόσο, εγκλωβίστηκε στο όχημά του εξαιτίας της χιονόπτωσης και κατάφερε να ειδοποιήσει τις αρχές για βοήθεια. Τον απεγκλώβισε η Πυροσβεστική στις 03:40 και τον μετέφερε επειγόντως και με ασφάλεια στο Νοσοκομείο Νάξου για νοσηλεία.

Χιονοθύελλα σε Βόλο και Σποράδες

Σφοδρή χιονοθύελλα σαρώνει από το πρωί την πόλη του Βόλου και όλη την ανατολική Μαγνησία, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν σημαντικά προβλήματα στις συγκοινωνίες και την κίνηση των αυτοκινήτων. Ακόμα και μέσα στην πόλη του Βόλου έκλεισαν κεντρικές οδικές αρτηρίες. Περισσότερα από πενήντα αποχιονιστικά μηχανήματα και αλατιέρες επιχειρούν σε διάφορα σημεία στο νομό Μαγνησίας, ενώ θαλασσινό νερό ρίχνουν στους κεντρικούς άξονες της πόλης οχήματα του Δήμου Βόλου. Κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία σήμερα και αύριο, ενώ οι αστικές συγκοινωνίες εκτελούνται με μεγάλη δυσκολία.

Πολύ χιόνι υπάρχει και σε όλο το Πήλιο, τόσο το ανατολικό όσο και στο δυτικό προς την πλευρά του Παγασητικού και μετά τα Λεχώνια χρειάζονται αλυσίδες όλα τα αυτοκίνητα που κινούνται προς το νότιο Πήλιο. Στην Αργαλαστή το χιόνι έχει ξεπεράσει τα 30 εκατοστά και η ίδια κατάσταση επικρατεί σε Καλά Νερά, Αφησσο, Νεοχώρι και Τσαγκαράδα. Η κατάσταση είναι συνεχώς επιδεινούμενη προς Πορταριά, Μακρυνίτσα, Χάνια, Ζαγορά και όλα τα χωριά του ανατολικού Πηλίου όπου αν και αποχιονίζεται ο δρόμος είναι δύσκολη η κίνηση ακόμα και με αντιολισθητικές αλυσίδες.

Τέλος, τεράστιες ποσότητες χιονιού πέφτουν από γύρω στις 4:00 τα ξημερώματα σε Σκιάθο, Σκόπελο και Αλόννησο, όπου το χιόνι έχει ξεπεράσει τα 30 εκατοστά. Ευτυχώς, οι κεντρικοί δρόμοι παραμένουν, αφού μηχανήματα του δήμου επιχειρούν συνεχώς, ενώ δεν έχουν σημειωθεί προβλήματα στην ηλεκτροδότηση. Τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά σήμερα και αύριο και στα τρία νησιά των Βορείων Σποράδων.

ΕύβοιαχιόνιΚυκλάδεςΚρήτηκακοκαιρίαΒόλοςΣποράδεςελπίδαΠήλιο