Ελλάδα|24.01.2022 13:14

Κακοκαιρία Ελπίς: Κυκλοφοριακό χάος, σοβαρά προβλήματα και ταλαιπωρία για χιλιάδες οδηγούς στην Αττική - Έρχεται νέα επιδείνωση

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Copyright: Eurokinissi
Copyright: Eurokinissi
Copyright: Eurokinissi
Copyright: Eurokinissi
Copyright: Eurokinissi
Copyright: Eurokinissi
Copyright: Eurokinissi

Κυκλοφοριακό χάος έχει προκαλέσει στην Αττική η κακοκαιρία Ελπίς καθώς ουρές χιλιομέτρων να έχουν σχηματιστεί στους κεντρικούς οδικούς άξονες και με δεδομένη την σφοδρή χιονόπτωση και τον παγετό ο κίνδυνος για να σημειωθούν ατυχήματα είναι μεγάλος. Μάλιστα γύρω στις 12 το πρωί έκλεισε η λεωφόρος Κατεχάκη ενώ κλειστεί είναι και η Εθνική Οδός μέχρι τα διόδια της Τραγάνας στο 121 χιλιόμετρο στην άνοδο προς Λαμία και από τα διόδια της Τραγάνας στην κάθοδο προς Αθήνα.

Οι οδηγοί σημειώνουν πως χρειάστηκε να μείνουν κολλημένοι στο αυτοκίνητό τους για περισσότερες από δύο ώρες για αποστάσεις που κανονικά χρειάζονται λιγότερο από 20 λεπτά. Η Αττική Οδός έχει κολλήσει εντελώς, ενώ υπάρχει καταγγελία ότι δεν υπήρξε καμία ενημέρωση για τα προβλήματα όταν περνούσαν τα διόδια. Οι οδηγοί μιλούν για «χάος», «μπάχαλο» και «πλήρη έλλειψη συντωνισμου», ενώ οι μετεωρολόγοι είχαν προειδοποιήσει εδώ και μέρες για τα προβλήματα, ενώ είχαν γίνει και πολλές συσκέψεις στην Πολιτική Προστασία.

Σοβαρά τα προβλήματα και στα ΜΜΜ, με τη ΣΤΑΣΥ να έχει ανακοινώσει πως διακόπηκε η κυκλοφορία των συρμών του Μετρό προς και από το Αεροδρόμιο, ενώ το Τραμ προσωρινά τερματίζει στη στάση Λ. Βουλιαγμένης.

Επιδεινώνεται η κακοκαιρία τις επόμενες ώρες

Για ένταση των καιρικών φαινομένων το μεσημέρι έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, ανακοινώνοντας παράλληλα ότι από τις 12 το μεσημέρι οι δημόσιοι υπάλληλοι που δεν εμπλέκονται με την διαχείριση της κακοκαιρίας μπορούν να αποχωρήσουν από την εργασία τους. Επίσης, ο ίδιος απηύθυνε ισχυρή σύσταση να αποφευχθούν οι μετακινήσεις! «Η κακοκαιρία που πλήττει τη χώρα βρίσκεται σε εξέλιξη. Τα καιρικά φαινόμενα στην Αττική, αναμένεται να ενταθούν τις μεσημεριανές ώρες, ενώ δύσκολες θα συνεχίσουν να είναι οι συνθήκες και αύριο.

«Ο κρατικός μηχανισμός παραμένει σε πλήρη ανάπτυξη προκειμένου να παρεμβαίνει σε συνεργασία και με την Αυτοδιοίκηση, όπου χρειάζεται, για την αντιμετώπιση προβλημάτων που προκαλεί η κακοκαιρία», είπε και προσέθεσε ότι για τον αποτελεσματικότερο συντονισμό των δυνάμεων της Πολιτικής Προστασίας, ενεργοποιήθηκαν στις Περιφερειακές Ενότητες που απειλούνται από την κακοκαιρία, Ενιαία Συντονιστικά Κέντρα, με την συμμετοχή του Πυροσβεστικού Σώματος, της Ελληνικής Αστυνομίας, των Ενόπλων Δυνάμεων, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και όλων των εμπλεκόμενων φορέων».

Σύμφωνα με τον κ. Οικονόμου, η Πολιτική Προστασία απέστειλε μήνυμα μέσω του 112 στην Αττική απευθύνοντας ισχυρή σύσταση στους πολίτες να αποφεύγουν κάθε μη απαραίτητη μετακίνηση. Απευθύνουμε ισχυρή σύσταση προς όλους, αν είναι απολύτως απαραίτητο να μετακινηθούν να έχουν μαζί τους αντιολισθητικές αλυσίδες. Την ίδια στιγμή, καταβάλλεται προσπάθεια ώστε το εθνικό δίκτυο και βασικές οδικές αρτηρίες να παραμείνουν ανοιχτοί. Βρίσκεται σε ισχύ απαγόρευση κυκλοφορίας για τα βαρέα οχήματα.

Έκλεισε το Δημόσιο

Σημειώνεται ότι από τις 12:00 το Δημόσιο έκλεισε Ρολά, καθώς το υπουργείο Εσωτερικών με εγκύκλιο κάλεσε τους επικεφαλής όλων των δημόσιων υπηρεσιών να αποδεσμεύσουν το προσωπικό τους λόγω της κακοκαιρίας Ελπίς.

Πυρά Πατούλη προς τη Νέα Οδό: Να αναλάβει τις ευθύνες της ακόμα και τώρα

Ο περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλης έχει καταγγείλει την ανάδοχο εταιρεία της Νέας Οδού για το κλείσιμο της Εθνικής για τα βαρέως τύπου οχήματα, καλώντας την εταιρεία ακόμα και τώρα να αναλάβει τις ευθύνες της. Ο περιφερειάρχης σημειώνει πως η ανάδοχος εταιρεία έκλεισε προληπτικά την Εθνική Οδό πάνω από τη Μεταμόρφωση, με την εταιρεία να απαντά πως κρίθηκε αναγκαίο το κλείσιμο εξαιτίας της κακοκαιρίας.Σύμφωνα με την εταιρεία τα 30 εκχιονιστικά που επιχειρούν δεν προλαβαίνουν να καθαρίσουν το οδόστρωμα από το χιόνι.

Ο Γιώργος Πατούλης με νέα παρέμβαση στο OPEN, σημείωσε εμφατικά ότι «η Νέα Οδός πρέπει να καταλάβει ότι έχει ευθύνη. Αν έχει 30 μηχανήματα κι έπρεπε να έχει 80, ας το είχε υπολογίσει», καλώντας την ανάδοχο εταιρεία, «να αναλάβει τις ευθύνες της ακόμα και τώρα και να βάλουν μηχανήματα για να ανοίξει ο δρόμος».

Ακόμα ο κ. Πατούλης σημείωσε ότι «δεν μπορούμε να κλείνουμε δρόμους προληπτικά. Σε κάθε περίπτωση ναι μεν έχουμε έντονο φαινόμενο αλλά δεν μπορεί από τις 08.30 να αποφασίσει η Νέα Οδός να σταματά τα βαρέα οχήματα και να έχει δημιουργήσει μποτιλιάρισμα στον Κηφισό. Αν είναι κλειστή η εθνική οδός αντιλαμβάνεστε ότι οι πάροδοι θα έχουν μπλοκαριστεί».

Όπως εξήγησε ο κ. Πατούλης, το κομμάτι του δρόμου από το ύψος της Καλυφτάκη στη Μεταμόρφωση και πάνω είναι στην αρμοδιότητα της αναδόχου εταιρείας που διαχειρίζεται τη Νέα Οδό καταγγέλλοντας ότι δε βγήκαν έγκαιρα μηχανήματα για να ανοίξει ο δρόμος με αποτέλεσμα όπως εξήγησε να γίνεται εκτροπή των οχημάτων από πολύ χαμηλά στην Εθνική και να μην είναι εφικτό να καθαρίζεται η αστική περιοχή.

Πού έχει διακοπεί η κυκλοφορία

Στην Αττική, όπως έγινε γνωστό από την Τροχαία, η κυκλοφορία έχει διακοπεί:

  • Στη Λεωφόρο Πάρνηθας και στα δύο ρεύματα της κυκλοφορίας από το τελεφερίκ και πάνω.
  • Στην οδό Αναστάσεως, στην περιοχή Παπάγου και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, από τα κοιμητήρια προς τον Υμηττό.
  • Στη λεωφόρο Διονύσου και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας από την περιοχή της Ανατολής (Νέα Μάκρη) προς Πεντέλη.
  • Στην ανώνυμη οδό (Καισαριανή) και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, από το ύψος της Καλοπούλας, προς Υμηττό.
  • Ελ.Βενιζέλου στην Ηλιούπολη και στα δύο ρεύματα από την πλατεία 28ης Οκτωβρίου προς την περιφερειακή Καρέα

Πού χρειάζονται αλυσίδες

Σημειώνεται πως το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας συνιστά στους πολίτες, οι οποίοι διαμένουν στην Αττική και ιδιαίτερα στα βόρεια προάστια, που επικρατεί έντονη χιονόπτωση, καθώς και σε περιοχές σε όλη την επικράτεια, όπου εκδηλώνονται ακραία καιρικά φαινόμενα, να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις.

  • ΣΤΗ Λ. ΦΥΛΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΥΨΟΣ ΤΗΣ ΤΑΒΕΡΝΑΣ ΤΟ ΝΕΟ ΦΑΡΑΓΓΙ ΕΩΣ ΤΑ ΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΔΥΟ ΡΕΥΜΑΤΑ.
  • ΣΤΗΝ ΟΔΟ ΤΑΤΟΪΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΥΨΟΣ ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΧΛΟΗΣ ΕΩΣ ΤΑ ΒΑΣΙΛΙΚΑ ΚΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΔΥΟ ΡΕΥΜΑΤΑ.
  • ΣΤΗΝ ΟΔΟ ΤΑΤΟΪΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΥΨΟΣ ΤΟΥ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΆΓΙΟΣ ΜΕΡΚΟΥΡΙΟΣ ΕΩΣ ΤΟ ΥΨΟΣ ΤΗΣ ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΔΥΟ ΡΕΥΜΑΤΑ.
  • ΣTHN OΔO ANAΣTAΣEΩΣ (ΠAΠAΓOY) KAI ΣTA ΔYO PEYMATA KYKΛOΦOPIAΣ AΠO TA KOIMHTHPIA ΠAΠAΓOY ΠPOΣ TON YMHTTO.
  • ΣTH Λ. ΔIONYΣOY KAI ΣTA ΔYO PEYMATA KYKΛOΦOPIAΣ AΠO THN ΠEPIOXH THΣ ANATOΛHΣ (N. MAKPH) ΠPOΣ ΠENTEΛH.
  • ΣTHN ANΩNYMO OΔO (KAIΣAPIANH) KAI ΣTA ΔYO PEYMATA KYKΛOΦOPIAΣ AΠO TO YΨOΣ THΣ KAΛOΠOYΛAΣ ΠPOΣ YMHTTO.

Παράλληλα απαγορεύτηκε η κυκλοφορία των βαρέων οχημάτων στη νέα εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας, στο ρεύμα προς Λαμία, από το ύψος της γέφυρας Καλυφτάκη και από τον κόμβο Οινοφύτων στο ρεύμα προς Αθήνα. Τα υπόλοιπα οχήματα κινούνται με χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.

Δείτε στον παρακάτω χάρτη, live πώς εξελίσσεται ο καιρός στην Ελλάδα

χιόνιαειδήσεις τώρακακοκαιρίαΑττικήΚακοκαιρία Ελπίςδρόμοικίνηση