Ελλάδα|24.01.2022 13:29

Ακόμα ένα περιστατικό ρατσιστικής επίθεσης στα ΜΜΜ - Σοκάρει το βίντεο

Μαρία Λιλιοπούλου

Δεν έχουν τέλος τα περιστατικά ρατσιστικών επιθέσεων και βίας σε οχήματα και συρμούς των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς. Το περασμένο Σάββατο, όπως προκύπτει από βίντεο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο από την σελίδα του Facebook, «Μένουμε Ενεργοί - υγεία, συλλογικότητα, αλληλεγγύη» μετανάστης έπεσε θύμα ξυλοδαρμού μέσα σε βαγόνι του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου. Ο άνδρας χτυπημένος φαίνεται να προσπαθεί να σταματήσει την αιμορραγία στο πρόσωπό του με ένα μαντήλι, ενώ στο πάτωμα του συρμού είναι ορατές κηλίδες αίματος.

Στο σύντομο βίντεο των 7 δευτερολέπτων, το οποίο έχει προκαλέσει κύμα αντιδράσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ακούγεται η φωνή μιας γυναίκας να λέει «Χωρίς λόγο… Αυτός ο τύπος εδώ... Γιατί τον πείραξε πώς κοιτάζει», ενώ μια άλλη γυναικεία φωνή ακούγεται να λέει «Βγες έξω από εδώ».

 

Σύμφωνα με εργαζομένους στον ΗΣΑΠ, όλα ξεκίνησαν όταν ο μετανάστης συνέστησε στον δράστη, ο οποίος δεν φορούσε μάσκα, να βάλει τη μάσκα του. Εκείνος στη συνέχεια, βάσει των ίδιων μαρτυριών, του επιτέθηκε ξυλοκοπώντας τον. Το περιστατικό συνέβη στο τμήμα της διαδρομής μεταξύ Φαλήρου – Μοσχάτου.

Συνελήφθη ο εμπλεκόμενος στο περιστατικό

Οπως επισημαίνει η ΣΤΑ.ΣΥ. σε σχετική της ανακοίνωση, η αντίδραση του εμπλεκόμενου  στο εν λόγω συμβάν προσωπικού της ήταν άμεση, ενώ και η εταιρία θα κινηθεί νομικά εναντίον του φερόμενου ως δράστη. 

Με παρέμβαση του Ελεγκτή Ασφαλείας, καθώς και του Υπεύθυνου Σταθμού στο Μοσχάτο, ενημερώθηκε η ΕΛ.ΑΣ και ομάδα ΔΙΑΣ που κατέφθασε στο σταθμό, προχώρησε στη σύλληψη άνδρα, εμπλεκόμενου στο εν λόγω περιστατικό. 

«Η ασφάλεια των επιβατών αποτελεί πρωταρχική μέριμνα της εταιρείας μας και ως εκ τούτου η ΣΤΑ.ΣΥ. προτίθεται να κινηθεί νομικά εναντίον του φερόμενου ως δράστη. Συγχαίρουμε το προσωπικό μας για την άμεση αντίδρασή του στο εν λόγω συμβάν, όπως και σε κάθε συμβάν που εμποδίζει την ομαλή μετακίνηση του συνόλου των επιβατών μας», επισημαίνεται στην ανακοίνωση. 

Προβληματίζουν τα συχνά περιστατικά

Ο προβληματισμός, πάντως, για τα αλλεπάλληλα επεισόδια ρατσιστικής βίας στα ΜΜΜ παραμένει, καθώς πληθαίνουν τα σχετικά περιστατικά που παίρνουν δημοσιότητα, την ώρα που εκτιμάται ότι τα πραγματικά περιστατικά, τα οποία δε γίνονται γνωστά, είναι πολύ περισσότερα.

Από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι στον ΗΣΑΠ κάνουν λόγο για «φασιστική επίθεση» σημειώνοντας ότι στο βίντεο που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο εμφανίζεται καθαρά το πρόσωπο του φερόμενου ως δράστη και κατά συνέπεια μπορούν να κινηθούν όλες οι νόμιμες διαδικασίες.

Αυτό που επισημαίνουν επίσης είναι ότι θα πρέπει και οι επιβάτες που είναι παρόντες σε τέτοια περιστατικά να μη μένουν απαθείς, εκτός ορισμένων εξαιρέσεων που αντιδρούν και τα καταγγέλλουν.

Το γεγονός αυτό είχε καταδειχθεί και στην πρόσφατη έρευνα για τη ρατσιστική βία στις αστικές συγκοινωνίες Revert (Resilience without Violence, Resistance without Hate in Public Transportation), που υλοποίησε το Πανεπιστήμιο Αθηνών, σε συνεργασία με τον ΟΑΣΑ, τον Συν-Ειρμό, τη CMT Προοπτική και την Almasar.

Σύμφωνα με την έρευνα, ορισμένοι επιβάτες επεμβαίνουν σε τετοια περιστατικά, αλλά αυτό δεν αποτελεί τον κανόνα, καθώς η πλειονότητα παραμένουν απλοί παρατηρητές και αποφεύγουν να εμπλακούν.

Επίσης τα περισσότερα περιστατικά ρατσιστικής βίας δεν αναφέρονται από τα ίδια τα θύματα είτε από έλλειψη εμπιστοσύνης είτε ακόμα επειδή το θύμα έχει συνηθίσει να εισπράττει ρατσιστική συμπεριφορά.

Είναι χαρακτηριστικές οι απαντήσεις που έδωσαν ορισμένοι εργαζόμενοι στις Οδικές Συγκοινωνίες (ΟΣΥ) στο πλαίσιο της έρευνας και στις οποίες τόνιζαν ότι είναι μόνοι τους στο όχημα ή δε θέλουν να μπλέξουν, ενώ κάποιοι φάνηκε να αντιλαμβάνονται ως επίθεση μόνο τη σωματική βία και όχι τις λεκτικές επιθέσεις ή τις προσβολές.

Αρκετά τα περιστατικά ρατσιστικής βίας στα ΜΜΜ

Σφοδρές αντιδράσεις μεταξύ των χρηστών των μέσων κοινωνικής δικτύωσης προκαλούν οι κατά καιρούς αναρτήσεις βίντεο ή μαρτυριών από ρατσιστικές επιθέσεις σε οχήματα και συρμούς.

Ορισμένες μόνο από τις πρόσφατες περιπτώσεις είναι η καταγγεία περιστατικού σε τρόλει στην πλατεία Αμερικής, όπου συμφωνα με μαρτυρία επιβάτη, κάποιος άρχισε να φωνάζει σε μετανάστη «go back to Africa», με πρόσχημα ότι δεν φορούσε μάσκα, ενώ στην πραγματικότητα ούτε ο «διαμαρτυρόμενος» φορούσε μάσκα.

Οι περισσότεροι επίσης θυμούνται την καταγγελία για οδηγό λεωφορείου, ο οποίος υποχρέωσε μετανάστη να σηκωθεί από τη θέση του για να καθήσει μια άλλη επιβάτις λέγοντας πως «εδώ κάνω κουμάντο εγώ».

Μετά την έντονη παρέμβαση του οδηγού ο μετανάστης σηκώθηκε με την κυρία να ακούγεται να λέει με αποτροπιασμό «σιχαίνομαι να κάτσω».

Σύμφωνα με τον οδηγό, πάντως, όλα ξεκίνησαν όταν ηλικιωμένη γυναίκα που επέβαινε στο λεωφορείο, του ζήτησε να παρέμβει ώστε να καθίσει δεδομένου ότι ήταν χειρουργημένη λέγοντάς του ότι ζήτησε από κάποιον κύριο να καθήσει στη δίπλα θέση που είχε κενή και δεν την άφηνε.



μετανάστεςειδήσεις τώραρατσιστική βίαρατσισμόςΜΜΜΗΣΑΠηλεκτρικός