Ελλάδα|24.01.2022 14:54

Κακοκαιρία Ελπίς: Αποσύρονται όλα τα λεωφορεία και τρόλει - Τι ισχύει για μέσα σταθερής τροχιάς

Μαρία Λιλιοπούλου

Αποσύρονται όλα τα λεωφορεία και τα τρόλει στα αμαξοστάσια, σύμφωνα με νέα οδηγία του ΟΑΣΑ προς τους οδηγούς των οδικών μέσων στην Αθήνα λόγω της σφοδρής κακοκαιρίας «Ελπίς».

Το οδικό κομμάτι των συγκοινωνιών κατέρρευσε τελικώς υπό το βάρος της συνεχιζόμενης χιονόπτωσης στην πρωτευουσα και ήδη δεν εκτελείται κανένα δρομολόγιο λεωφορείου ή τρόλει.

Ετσι πλέον τα λίγα οδικά μέσα που παρέμεναν ακόμα στους δρόμους εξυπηρετώντας κυρίως γραμμές του κέντρου βρίσκονται ήδη καθ΄οδόν προς τα αμαξοστάσια.

Υπενθυμίζεται ότι όπως είχε γράψει νωρίτερα το «ethnos.gr», αρχικά η εντολή απόσυρσης από την κυκλοφορία αφορούσε μόνο τα οχήματα που ανήκαν στο δυναμικό των αμαξοστασίων Ανθούσας και Λιοσίων. Επιπλέον όλες οι λεωφορειακές γραμμές που εξυπηρετούνται από τα ΚΤΕΛ Κορίνθου - Ευβοίας και Θηβών αποσύρονταν ήδη στα αμαξοστάσια. Ωστόσο λίγη ώρα πριν αντίστοιχη εντολή δόθηκε και για τα υπόλοιπα αμαξοστάσια της εταιρίας.
Ηδη από την αρχή της ημέρας η συγκοινωνία είχε ξεκινήσει με προβλήματα, τροποποιήσεις δρομολογίων και μερική λειτουργία σε ορισμένες γραμμές λεωφορείων και τρόλει. Ωστόσο πλέον τα πράγματα έχουν αλλάξει προς το χειρότερο με τους δρόμους να γίνονται όλο και πιο αδιάβατοι και ορατό τον κίνδυνο τα οχήματα να αποκλειστούν σε διάφορα σημεία της πόλης.

Τα μέσα σταθερής τροχιάς

Την ίδια στιγμή σοβαρές αρρυθμίες εμφανίζονται ήδη και στην κυκλοφορία των μέσων σταθερής τροχιάς.

Η ΣΤΑΣΥ (Σταθερές Συγκοινωνίες) έχει ήδη ανακοινώσει ότι διακόπηκε η κυκλοφορία των συρμών του Μετρό προς και από το Αεροδρόμιο. Οι επιβάτες του Μετρό με κατεύθυνση το αεροδρόμιο μετεπιβιβάζονται στον σταθμό Δουκίσσης Πλακεντίας στον Προαστιακό σιδηρόδρομο.

Παράλληλα η κίνηση στη Γραμμή 1 του Μετρό (πρώην ηλεκτρικός σιδηρόδρομος) διεξάγεται πλέον τοπικά στο τμήμα Πειραιάς - Νέα Ιωνία και αντίστροφα, κάτι το οποίο θα συνεχιστεί μέχρι τη λήξη της σημερινής κυκλοφορίας καθώς οι εργασίες εκχιονισμού στο τμήμα Ειρήνη - Κηφισιά που είχαν ξεκινήσει νωρίτερα δεν έφεραν αποτέλεσμα. Εως το απόγευμα, οι συρμοί πήγαιναν μέχρι τον σταθμό «Ειρήνη», αλλά σταδιακά και όσο δυσχεραίνουν οι συνθήκες «χάνονται» όλο και περισσότεροι σταθμοί.

Σοβαρά είναι τα προβλήματα και στο δίκτυο του τραμ, στο οποίο η λειτουργία γίνεται ως εξής: Στη Γραμμή 6 «Σύνταγμα - Πικροδάφνη» τερματικός σταθμός είναι η Λ. Βουλιαγμένης. Στη Γραμμή 7 «Ακληπιείο Βούλας - Ακτή Ποσειδώνος» προσωρινός τερματικός σταθμός είναι η στάση «Παλαιό Δημαρχείο» εξαιτίας πτώσης δέντρου στην εναέρια γραμμή Κολυμβητήριο προς Ακληπιείο Βούλας.

Το πρωί για διάστημα περίπου μίας ώρας το Τραμ προσωρινά τερμάτιζε στη στάση Λ. Βουλιαγμένης, λόγω έντονης ολισθηρότητας, ενώ λίγο πριν τις 12.30 η κυκλοφορία αποκαταστάθηκε σε όλο το δίκτυο και οι συρμοί τερμάτιζαν στο Σύνταγμα. Ωστόσο όπως φάνηκε αυτό δεν κράτησε για πολύ.

Αναφορικά με τον Προαστιακό, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ ανακοινωσε ότι αναστέλλονται για σήμερα τα απογευματινά τοπικά δρομολόγια του Προαστιακού στο τμήμα Κορωπί – Κάντζα.

Παράλληλα εξαιτίας υψηλής συγκέντρωσης χιονιού, υπάρχει πρόβλημα με την αμαξοστασία 54 κοντά στη Λιβαδειά, για την οποία δρομολογείται η αντικατάσταση της μηχανής.

Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλούν και στο πληροφοριακό κέντρο του ΟΑΣΑ 11185.



ΜΜΜτρόλεϊειδήσεις τώραδρομολόγιααστικά λεωφορείαΚακοκαιρία Ελπίς