Ελλάδα|02.02.2019 12:50

Υγεία: Ποιες θεραπείες κόβονται

Δήμητρα Ευθυμιάδου

Ειδικότερα, ο κλάδος, που είναι στα κάγκελα εδώ και καιρό, αρνούµενος να συνάψει σύµβαση µε τον ΕΟΠΥΥ και να πληρώνεται µε κουπόνια (voucher), δηλώνει ότι τόσο το υπουργείο Υγείας όσο και ο Οργανισµός προχωρούν σε αυθαίρετη και οριζόντια µείωση της δαπάνης για τα παιδιά που χρήζουν ειδικών θεραπειών.

Οι θεραπευτές καταγγέλλουν τη ∆ιοίκηση του Οργανισµού πως, µε αλλεπάλληλες αλλαγές στον νέο Ενιαίο Κανονισµό Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) και χωρίς καµία ενηµέρωση προς τους γονείς, «βυθίζει στο χάος και στην αβεβαιότητα τον ευαίσθητο κλάδο της Ειδικής Αγωγής» όπως λένε.

Η δαπάνη

Σύµφωνα µε την τελευταία εκδοχή του ΕΚΠΥ, η δαπάνη για την Ειδική Αγωγή θα ανέλθει φέτος στα 65,6 εκατοµµύρια ευρώ. Πρόκειται για οριζόντιο «κούρεµα» της δαπάνης 40% σε σχέση µε το ποσό των 105 εκατοµµυρίων που ήταν ο προϋπολογισµός το 2015, αναφέρουν οι επιστήµονες, συµπληρώνοντας ότι «η µεγάλη περικοπή αυτή είναι αυθαίρετη και αυτό γιατί δεν έχει προηγηθεί οποιαδήποτε επιδηµιολογική µελέτη ή έστω µια καταγραφή των αναγκών του πληθυσµού».

Σύµφωνα µε τους εκπροσώπους του κλάδου, ο νέος EKΠΥ φέρνει σηµαντικές επιπλέον περικοπές στις παροχές, σε αριθµό θεραπευτικών πράξεων ανά παιδί ανάλογα µε τη διάγνωσή του, ενώ απουσιάζουν σηµαντικές διαγνωστικές κατηγορίες από το παράρτηµα που εκδόθηκε, όπως σύνδροµο Asperger και επιληψία. Να σηµειωθεί ότι οι επιστήµονες της Ειδικής Αγωγής συνεχίζουν να κάνουν τις ειδικές θεραπείες σε παιδιά, αλλά οι γονείς είναι άγνωστο πότε θα εισπράξουν τα χρήµατα που καταβάλλουν. Ο κλάδος έχει προσφύγει στο Συµβούλιο της Επικρατείας για την αµοιβή των ιδιωτών θεραπευτών µε voucher-κουπόνι

θεραπείαειδική αγωγήυγεία