Ελλάδα|25.01.2022 14:11

Εγκλωβισμένοι σε τρένο στην Οινόη: Οι επιβάτες πλήρωσαν από την τσέπη τους λεωφορείο - Μας είπαν να πιούμε νερό από το χιόνι

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
του Γρηγόρη Λίγα
του Γρηγόρη Λίγα
του Γρηγόρη Λίγα
του Γρηγόρη Λίγα
του Γρηγόρη Λίγα
του Γρηγόρη Λίγα
του Γρηγόρη Λίγα
του Γρηγόρη Λίγα
του Γρηγόρη Λίγα

Δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψουν την απίστευτη ταλαιπωρία που έχουν υποστεί οι περίπου 500 επιβάτες των δύο τρένων που έμειναν εγκλωβισμένοι στην Οινόη για 18 ώρες. Μάλιστα εκείνους που επέβαιναν σε τρένο με κατεύθυνση προς Θεσσαλονίκη τους παρέλαβε τουριστικό λεωφορείο για να τους μεταφέρει προς τη Θήβα, τη Λαμία, τη Λάρισα και τη Θεσσαλονίκη το οποίο μίσθωσαν οι ίδιοι (!) καθώς κανένας δεν τους το παρείχε. Πρόκειται για τους επιβάτες που αρνήθηκαν να επιστρέψουν στην Αθήνα καθώς ήθελαν να συνεχίσουν προς τον προορισμό τους.

Νωρίτερα από το σημείο αναχώρησαν περίπου 10 λεωφορεία με τους επιβάτες που δέχθηκαν να επιστρέψουν στην Αθήνα, γιατί είτε επέβαιναν στο άλλο τρένο που είχε προορισμό την πρωτεύουσα είτε δέχτηκαν να γυρίσουν πίσω απλώς για να φύγουν από τον σταθμό και να γλιτώσουν από την ταλαιπωρία μέσα στην κακοκαιρία.

Για «παράνοια» μιλούν οι επιβάτες

Οι επιβάτες μιλούν στο OPEN για «παράνοια» και καταγγέλλουν ότι δεν υπήρχε κανένας απολύτως λόγος για να τους γυρίσουν πίσω στην Αθήνα ενώ ο τελικός προορισμός του τρένου ήταν η Θεσσαλονίκη. Αυτό το οποίο είπαν στους επιβάτες οι υπεύθυνοι της ΕΡΓΟΣΕ, είναι ότι η εταιρεία μπορεί να αναλάβει μόνο τα δρομολόγια από Οινόη προς Αθήνα.

Οι επιβάτες κατάφεραν να ναυλώσουν οι ίδιοι το λεωφορείο καθώς σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ένας από τους επιβάτες, τουριστικός πράκτορας στο επάγγελμα πήρε 35 περίπου ευρώ από τον κάθε επιβάτη του λεωφορείου, προκειμένου να μαζευτεί το τελικό ποσό που χρειαζόταν και να πάνε στον προορισμό τους. Συνολικά μάζεψαν ένα ποσό της τάξεως των 1.135 ευρώ. «Μετά από 20 ώρες ταλαιπωρίας έπρεπε να βρούμε μια λύση», δήλωσε ο ίδιος στο OPEN.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN οι μόνοι που κινητοποιήθηκαν για να τους βοηθήσουν ήταν κάποιοι αστυνομικοί από το κοντινό Α.Τ που τους έφεραν κάποια τρόφιμα και κάποια νερά κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Απίστευτες καταγγελίες επιβατών

Επιβάτης του τρένου μίλησε για το εφιαλτικό αυτό ταξίδι και σημείωσε ότι όλο το βράδυ τους είχαν χωρίς νερό, χωρίς τρόφιμα και χωρίς θέρμανση, ενώ δεν ήρθε ούτε ένας από τους υπευθύνους για να τους ενημερώσει. Οι επιβάτες αναζήτησαν τρόφιμα νερά και θέρμανση στο κατάστημα του σταθμού αλλά εκείνο έκλεισε γύρω στις 9:30.

«Δεν υπήρχε οδηγός του τρένου και μέσα στην υπηρεσία μάλωσαν και ο ένας έριχνε την ευθύνη στον άλλον, με αποτέλεσμα να μείνουμε εδώ 200 άτομα». Οι επιβάτες ζητούν να βρουν το δίκιο τους και ζητούν αποζημιώσεις.

Δεν θέλαμε να γυρίσουμε στην Αθήνα - Μάς άφησαν στο κρύο

«Δεν μπορούσαμε να κατέβουμε στην Αθήνα, όπου είναι το πρόβλημα του χιονιά και δεν είχαμε να κάνουμε κάτι εκεί», σημείωσε άλλος επιβάτης και πρόσθεσε ότι το πρόβλημά τους δεν λύθηκε ακόμα και όταν ναύλωσαν λεωφορείο καθώς και εκείνο κόλλησε στην Εθνικό Οδό και δεν του επετράπη για ώρα να περάσει.

Μωρά παιδιά και άρρωστοι άνθρωποι μέσα στο τρένο

«Μέσα στο τρένο υπήρχαν άρρωστοι άνθρωποι, διαβητικοί, ένα παιδάκι με αναπηρία που έπρεπε να του προσφέρουμε τις πρώτες βοήθειες», σημείωσε ένας άλλος επιβάτης, ενώ μια κυρία αποκάλυψε πως αρχικά τους μίλησαν για βλάβη και καθυστέρηση μίας ώρας και σημείωσε ότι το ατύχημα στη Λιβαδειά επιβάρυνε ακόμα περισσότερο την κατάσταση.

Υπεύθυνος από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ μας είπε να πιούμε το χιόνι για νερό

«Η αστυνομία έφερε φαγητό πρώτα για τα μώρα και μετά έφερε και για μας. Ένας κύριος μας έλεγε να εκκενώσουμε το τρένο γιατί υπήρχε πρόβλημα στις γραμμές. Μας είπαν να χτυπάμε σε σπίτια άμα θέλουμε καθώς στο μαγαζάκι δεν υπήρχε ούτε τουαλέτα». Η ίδια η κυρία κατήγγειλε ότι κάποιος υπεύθυνος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ είπε ότι «αν θέλουν νερό μπορούν να πιουν από το χιόνι».

Άλλος επιβάτης επιβεβαίωσε ότι τους είπαν να χτυπήσουν τις πόρτες στα γύρω σπίτια για τροφή και νερό. «Μας είπαν να ζητιανέψουμε. Έχουμε πληρώσει εισιτήριο», τόνισε καταγγέλλοντας ανθρώπους που ήταν στον συρμό από την πλευρά της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και πρόσθεσε ότι δεν απαντούσαν και στις απορίες τους.

καιρόςεπιβάτεςκακοκαιρίαΟινόητρένοειδήσεις τώραΚακοκαιρία Ελπίς