Ελλάδα|02.02.2019 16:38

Υγεία: Νοσοκοµεία χωρίς πετρέλαιο, εντατικές χωρίς κρεβάτια

Newsroom

Απροετοίµαστα φαίνεται ότι είναι τα δηµόσια νοσοκοµεία για να αντιµετωπίσουν τα αυξηµένα περιστατικά γρίπης που καταγράφονται τις τελευταίες ηµέρες. Ένα κύµα γρίπης που έχει κοστίσει ήδη τη ζωή σε 18 ανθρώπους. Μάλιστα, η ανησυχία εντείνεται περαιτέρω, αφού, εν µέσω έξαρσης του ιού, το ΕΣΥ εξακολουθεί να αντιµετωπίζει δραµατικά κενά σε ένα από τα πιο ζωτικά τµήµατα, εκείνο των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

Σύµφωνα µε στοιχεία που έδωσαν στο φως της δηµοσιότητας οι εργαζόµενοι στο ΕΣΥ (ΠΟΕ- ∆ΗΝ), η λίστα αναµονής για ένα κρεβάτι σε ΜΕΘ σήµερα αγγίζει τους 65 ασθενείς, ενώ καθηµερινά εξυπηρετούνται µόνο 4-6 περιστατικά.

Οι εργαζόµενοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και διερωτώνται πόσες ανθρώπινες ζωές θα είχαν σωθεί εάν λειτουργούσαν οι 150 κλίνες ΜΕΘ που είναι κλειστές εδώ και χρόνια, αν και εξοπλισµένες.

Τα ράντζα

Εκτός όµως από τις σοβαρές ελλείψεις σε κρεβάτια εντατικής, τις τελευταίες ηµέρες πολλά δηµόσια νοσοκοµεία «πνίγονται» για άλλη µία φορά και από τα ράντζα. Μετά το «Αττικόν» και το Γενικό Κρατικό Νίκαιας, και ο «Ευαγγελισµός» αποδεικνύεται ότι έχει ράντζα σε µόνιµη βάση. Είναι ενδεικτικό ότι στην τελευταία εφηµερία η Παθολογική Κλινική, που διαθέτει 32 κρεβάτια, είχε στους διαδρόµους 27 ράντζα. Γι’ αυτό και το σωµατείο των εργαζοµένων στον «Ευαγγελισµό» πραγµατοποίησε χθες συγκέντρωση διαµαρτυρίας έξω από τα Τµήµατα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ). Από την άλλη, φαίνεται ότι τα νοσοκοµεία είναι ανέτοιµα όχι µόνο για το κύµα της γρίπης, αλλά και για το κύµα του… κρύου, αφού στο Νοσοκοµείο Καστοριάς η διοίκηση ζητά δωρεάν πετρέλαιο από εταιρεία λόγω έλλειψης κονδυλίων, σύµφωνα µε καταγγελίες της ΠΟΕ∆ΗΝ.

∆ηµοσιοποίησε επιστολή του διοικητή του νοσοκοµείου µε την οποία ζητά από ιδιωτική εταιρεία να του δοθεί δωρεάν πετρέλαιο λόγω οικονοµικής στενότητας. Αναφέρει χαρακτηριστικά ο διοικητής του Νοσοκοµείου προς εταιρεία πετρελαίων: «Παρακαλούµε όπως εξετάσετε τη δυνατότητα δωρεάς για το ΓΝ Καστοριάς µε πετρέλαιο θέρµανσης και κίνησης, δεδοµένων των περιορισµένων οικονοµικών πόρων του νοσοκοµείου και των δύσκολων καιρικών συνθηκών που βιώνουµε στην Καστοριά. Το Νοσοκοµείο Καστοριάς δαπανά περίπου 220.000 λίτρα πετρελαίου θέρµανσης ετησίως, αφού οι συνθήκες κατά τη χειµερινή περίοδο είναι πολλές φορές ακραίες. Λαµβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω, παρακαλούµε όπως λάβετε σοβαρά υπόψη σας τις επιτακτικές ανάγκες του νοσοκοµείου µας για πετρέλαιο, συµβάλλοντας έµπρακτα στην αντιµετώπιση υπό µορφή δωρεάς σε πετρέλαιο θέρµανσης και κίνησης, µε γνώµονα πάντοτε το δηµόσιο συµφέρον».

Απάντηση ΕΟΦ για τα εμβόλια

Έπειτα από δηµοσιεύµατα που έκαναν λόγο για έλλειψη αντιγριπικών εµβολίων στην ελληνική αγορά, ο ΕΟΦ µε ανακοίνωσή του επισηµαίνει ότι, παρά τη δυσκολία ανεύρεσης αντιγριπικών εµβολίων σε παγκόσµιο επίπεδο, προχώρησε σε έκτακτη εισαγωγή επιπλέον 50.000 δόσεων, δεδοµένης και της αύξησης περιστατικών γρίπης το τελευταίο χρονικό διάστηµα. Ο Οργανισµός σηµειώνει ότι φέτος εισήχθησαν και δόθηκαν πάνω από 2.100.000 δόσεις αντιγριπικών εµβολίων, καθώς τα τελευταία χρόνια υπάρχει αυξηµένη εµβολιαστική κάλυψη του πληθυσµού. Σχετικά µε την αναγκαία και απαραίτητη αντιιική θεραπεία, ο ΕΟΦ αναφέρει ότι έχει εξασφαλιστεί πλήρης επάρκεια.

Ακολουθήστε το ethnos.gr στο Instagram

ΜΕΘνοσοκομεία