Ελλάδα|28.01.2022 10:36

Κορονοϊός: Μικρή αποκλιμάκωση, αλλά η ανησυχία παραμένει – Γιατί ήταν «σωτήριο» το άτυπο lockdown στα σχολεία λόγω χιονιά

Newsroom

Περιθώρια για αισιοδοξία αφήνει ο αριθμός των κρουσμάτων κορονοϊού που δείχνει να μειώνεται, όμως σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός, όπως τονίζουν οι ειδικοί εξηγώντας πως για να κάνουμε ένα ασφαλές Πάσχα θα πρέπει να δείξουμε ακόμα προσοχή. Άλλωστε όπως σημειώνουν αρκετοί από αυτούς, η απόφαση της κυβέρνησης να δώσει το πράσινο φως για άνοιγμα των νυχτερινών κέντρων είναι λίγο ριψοκίνδυνη, δεδομένου του αριθμού νεκρών και διασωληνωμένων. Ας μην ξεχνάμε πως οι καθημερινοί θάνατοι από κορονοϊό αλλά και οι διασωληνωμένοι είναι σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα. Είναι ενδεικτικό ότι μόνο χθες η χώρα μέτρησε 112 θανάτους και 633 διασωληνωμένους.

Σαρηγιάννης: Από τέλος Φλεβάρη η αποκλιμάκωση

Μιλώντας στην εκπομπή του OPEN TV, «Ωρα Ελλάδος» ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, διευκρίνισε πως ο αριθμός των διασωληνωμένων στη χώρα μας μειώνεται αργά αλλά σταθερά, ωστόσο αποκλιμάκωση θα δούμε από τα μέσα Μαρτίου και θα ακολουθήσει πτώση και στους θανάτους. Σε ό,τι αφορά τα κρούσματα τόνισε πως από τα τέλη Φλεβάρη θα σημειωθεί ουσιαστική αποκλιμάκωση, δηλαδή θα κυμαίνονται περίπου στα 10.000.

Αναφερόμενος στη διασπορά του κορονοϊού στα παιδιά, είπε πως παρατηρείται μια αύξηση το τελεταίο διάστημα, ωστόσο εξήγησε πως θα λειτουργήσει θετικά το γεγονός πως οι μαθητές δεν πήγαν σχολείο λόγω του χιονιά. «Ήταν ένα πενθήμερο που λειτούργησε θετικά. Τα παιδιά θα γυρίσουν στις τάξεις μετά από δέκα ημέρες, αυτό είναι θετικό», σημείωσε.

Γεροτζιάφας: Ο ιός θα γίνει ενδημικός αλλά θα είναι ακόμα επικίνδυνος

Την εκτίμηση του πως ιός μελλοντικά θα γίνει ενδημικός αλλά αυτό δεν θα σημαίνει πως δεν θα είναι επικίνδυνος, παρέθεσε μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Σήμερα», ο καθηγητής αιματολογίας Γρηγόρης Γεροτζιάφας.

«Δεν τελειώνουμε έτσι εύκολα, ο ιός θα γίνει ενδημικός κάποια στιγμή αλλά δεν θα πάψει να είναι κακός», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Παράλληλα, σημείωσε πως η πιθανότητα να εμφανιστεί μια νέα πιο σκληρή μετάλλαξη είναι υπαρκτή και για αυτό το λόγο είπε πως να πρέπει να οργανωθεί καταλλήλως ο τομέας της πρωτοβάθμιας περίθαλψης ώστε να αντιμετωπιστεί. «Υπαρκτή η πιθανότητα για νέα μετάλλαξη, μπορεί να είναι πιο σκληρή. Έχουμε ένα καινούργιο νόσημα το οποίο θα μείνει μαζί και έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά από αυτά για τα οποία φτιάχτηκαν τα νοσοκομεία», δήλωσε συγκεκριμένα.

Σχετικά με τους επιδημιολογικούς δείκτες στη χώρα μας τόνισε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε υψηλότερο επίπεδο νοσηλειών σε σχέση με τα προηγούμενα peak των προηγούμενων κυμάτων.

Μάλιστα, ανάλογα με το προφίλ των ασθενών, δήλωσε πως το 15-30%  από όσους νοσήσουν συμπτωματικά θα υποφέρουν από το σύνδρομο long covid, ενώ θα έχουν εώς και 3 φορές υψηλότερο κίνδυνο επιπλοκών , εάν πραγματοποιήσουν κάποιο χειρουργείο εντός του διαστήματος του ενός μηνός από τη νόσηση. «Στη Γαλλία, για αυτόν το λόγο αναβάλλονται χειρουργεία σημείωσε.»

«Τα κρούσματα μετατρέπονται σε νοσηλείες όταν παράλληλα δεν έχουμε εμβολιασμό», σχολίασε.

Με δεδομένο τον αριθμό των νοσηλευόμενων ασθενών χαρακτήρισε αντιφατική τη χαλάρωση των μέτρων, ωστόσο τόνισε πως θετικά θα λειτουργήσει για την αποκλιμάκωση ο εγκλεισμός των τελευταίων ημερών και το κλείσιμο των σχολείων.

Επανέρχονται νυχτερινά κέντρα, club και μπαρ στην κανονική λειτουργία από Δευτέρα – To παρασκήνιο

Yπενθυμίζεται ότι χθες η κυβέρνηση έλαβε απόφαση για  απελευθέρωση της μουσικής και του ωραρίου στην εστίαση.

Προηγήθηκε η τηλεδιάσκεψη των ειδικών επιστημόνων της επιτροπής του υπουργείου Υγείας κατά την οποία, σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr, υπήρχαν αντιρρήσεις από αρκετά μέλη σχετικά με την άρση των μέτρων.

Παρ΄αυτά όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές του ethnos.gr η κυβέρνηση επιδίωξε να απελευθερώσει την αγορά της νύχτας προκειμένου να μην πληγούν περαιτέρω οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται. Εξάλλου οι πιέσεις που ασκούνται το τελευταίο διάστημα από τις επιχειρήσεις είναι ασφυκτικές.

Δεν είναι τυχαίο ότι ενώ αρχικά οι ειδικοί επιστήμονες της επιτροπής ήθελαν να επιτρέψουν μόνο την επαναφορά της μουσικής και όχι του ωραρίου ώστε να μην ανοίξουν τα μεγάλα νυχτερινά κέντρα και τα μπουζούκια, τελικώς φαίνεται ότι υπέκυψαν στα αιτήματα της κυβέρνησης.

Όσοι πάντως ήταν αντίθετοι στην απελευθέρωση της διασκέδασης είχαν ως βασικό επιχείρημα τον υψηλό αριθμό των θανάτων και των διασωληνωμένων στη χώρα αλλά και την επίπτωση που μπορεί να έχει ακόμη και η Μετάλλαξη Όμικρον στον γενικό πληθυσμό και ειδικά στους ηλικιωμένους, έστω κι αν θεωρείται μετάλλαξη με λιγότερες επιπτώσεις.

Από την άλλη όσοι ήθελαν το πλήρες άνοιγμα της αγοράς επιχειρηματολογούσαν λέγοντας ότι το 85% του ενήλικου πληθυσμού είναι εμβολιασμένο, ενώ αντίστοιχη απελευθέρωση γίνεται και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης.

Σε αναμονή τα γήπεδα

Σε ότι αφορά στα γήπεδα πάντως και γενικότερα στους αθλητικούς χώρους, το μέτρο του περιορισμένου αριθμού των φιλάθλων θα παραμείνει στο 10% για μία εβδομάδα ακόμη. Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη, θα επανεξεταστεί την επόμενη εβδομάδα η αύξηση της χωρητικότητας στα γήπεδα και στις άλλες αθλητικές δραστηριότητες, ώστε να διερευνηθεί η πιθανότητα για αύξηση του αριθμού των φιλάθλων.

Πάντως με βάση υψηλόβαθμες πηγές του ethnos.gr, η κυβέρνηση δεν ήθελε να απελευθερώσει και τα γήπεδα ταυτόχρονα με τη διασκέδαση προκειμένου να μη δοθεί η αίσθηση στους πολίτες ότι ανοίγει όλη η χώρα και συνεπώς δεν απαιτείται άλλη προσοχή ή μέτρα.

Κορονοϊόςδιασωληνωμένοιμετάλλαξη Όμικρονκρούσματαειδήσεις τώρα