Ελλάδα|28.01.2022 12:28

Καιρός - Πρόγνωση Μαρουσάκη: Τα νέα δεδομένα για την επερχόμενη κακοκαιρία - Ισχυρές βροχοπτώσεις και κίνδυνος για πλημμυρικά φαινόμενα

Newsroom

Τα νέα δεδομένα μετά την πρωινή ανανέωση των μετεωρολογικών μοντέλων για την επερχόμενη σφοδρή κακοκαιρία παρουσιάζει ο Κλέαρχος Μαρουσάκης και ενώ ήδη η ΕΜΥ εξέδωσε έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού.

Κύρια χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας που θα χτυπήσει το Σαββατοκύριακο τη χώρα είναι οι ισχυρές βροχοπτώσεις και χιονοπτώσεις οι οποίες σε συνδυασμό με τα προβλήματα που ήδη παραμένουν από την επέλαση της Ελπίδας και τα χιόνια που έχουν μετατραπεί σε πάγο και παραμένουν σε πολλές περιοχές δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα με κίνδυνο σοβαρά πλημμυρικά φαινόμενα εστιάζοντας ιδιαίτερα που πρέπει να δοθεί στα Βίλια Αττικής.

Τα νέα δεδομένα της κακοκαιρίας από τον Κλέαρχο Μαρουσάκη

Σχετικά με το νέο κύμα κακοκαιρίας ακολουθούν χάρτες βροχόπτωσης, χιονόπτωσης και ανέμου σύμφωνα με την πρωινή ανανέωση των μετεωρολογικών μας μοντέλων.


Επισημαίνονται τα παρακάτω:

1. Αρκετές βροχές στην Αττική που θα λιώσουν απότομα μεγάλο όγκο χιονιού και που με τη σειρά του μπορεί να οδηγήσει σε πλημμυρικά φαινόμενα
2. Πυκνές χιονοπτώσεις στα βόρεια ορεινά της Αττικής, πιθανόν και πιο χαμηλά στα υπερβόρεια τμήματα.
3. Μεγάλος όγκος χιονιού στα Βίλια όπου ήδη υπάρχει μεγάλο πάχος χιονοκάλυψης.
4. Πυκνές χιονοπτώσεις ακόμη και σε πολύ χαμηλά υψόμετρα προς τα κεντρικά, πρόσκαιρα τα βόρεια γεωγραφικά διαμερίσματα όπως επίσης και προς κεντρική - ανατολική και βόρεια Πελοπόννησο.
5. Ισχυρές βροχές - καταιγίδες προς τα νότια νοτιοανατολικά θαλάσσια τμήματα.
6. Θυελλώδεις βοριάδες προς το κεντρικό - νότιο νοτιοδυτικό Αιγαίο.
Από βδομάδα ακολουθεί και νέα κακοκαιρία τα χαρακτηριστικά της οποίας θα μελετηθούν και θα παρουσιαστούν τις επόμενες ημέρες.

 

ΕΜΥ: Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού

Η κακοκαιρία φέρνει χιονοπτώσεις, βροχές και θυελλώδεις ανέμους.

Ο καιρός σύμφωνα με το δελτίο της ΕΜΥ θα επιδεινωθεί από αργά το βράδυ της Παρασκευής με το κύμα κακοκαιρίας να διαρκεί έως το μεσημέρι της Κυριακής. Κύρια χαρακτηριστικά της θα είναι οι βροχές και καταιγίδες στην κεντρική και νότια Ελλάδα, τις κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις σε ορεινά – ημιορεινά και τους θυελλώδεις βόρειους ανέμους εντάσεως 8 και τοπικά 9 μποφόρ.

πρόγνωση καιρούπλημμύρεςειδήσεις τώραβροχέςΚλέαρχος ΜαρουσάκηςΒίλιαΑττικήΕΜΥκαιρός σήμεραέκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρούκακοκαιρίακαιρός