Ελλάδα|31.01.2022 19:42

Ακρίβεια - Κακοκαιρία Ελπίς: Παγωμένες στα ύψη τα προϊόντα λόγω χιονιού - «Γονάτισαν» το λιανεμπόριο τα μέτρα

Newsroom

Στα ύψη οι τιμές των προϊόντων ιδιαίτερα στα κηπευτικά τα οποία χτυπήθηκαν από την κακοκαιρία Ελπίς και την έντονη χιονόπτωση με τους παραγωγούς στις λαϊκές αγορές να κάνουν λόγο για παροδικές ανατιμήσεις με τους καταναλωτές ωστόσο να δυσκολεύονται από την ακρίβεια

Την ίδια ώρα σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤAT οι πωλήσεις στο λιανεμπόριο τον Νοέμβριο κατέγραψαν limit down, λόγω των περιοριστικών μέτρων που επιβλήθηκαν για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού

«Ένα μέτρο χιόνι πάνω από αυτό τι να σου ανταποδώσει», δηλώνει παραγωγός στη camera του OPEN. 

Οι παραγωγοί από τη μία δείχνουν τις ζημίες που προκάλεσε ο χιονιάς που έφερε η κακοκαιρία Ελπίς ακόμα και στα κηπευτικά που κατάφεραν να διασώσουν για να τα πουλήσουν τις λαϊκές. Μιλούν για αυξήσεις που ήρθαν και οι οποίες θα φύγουν μόλις η παραγωγή τους ομαλοποιηθεί.

Δικαιολογημένες οι αυξήσεις, τα περισσότερα τα πετάξαμε, αναφέρει χαρακτηριστικά o παραγωγός Κυριάκος Ντουντούμης o οποίος εξηγεί ότι το σπανάκι πωλείται στα 2 ευρώ το κιλό από το 1,5 που ήταν η τιμή του πριν την κακοκαιρία, εξηγώντας ότι από 16 κλούβες σπανάκι κατάφεραν να διασωθούν μόλις 5.

Στον Μαραθώνα, τον βασικό τροφοδότη της Αττικής, η καλοκαιρία βοήθησε να περιοριστεί η ζημιά στις υπαίθριες καλλιέργειες και να διασωθεί μέρος της παραγωγής υποστηρίζουν οι αγρότες. Πάντως, οι τιμές πρόλαβαν και ανέβηκαν μέσα σε λίγες ημέρες προβληματίζοντας τους καταναλωτές

Δεν είναι μόνιμες οι αυξήσεις θα πέσουν πάλι σύντομα, εξηγεί ο παραγωγός Βασίλης Καλιακούδας.

Ο ανατιμήσεις σύμφωνα με τους παραγωγούς αφορούν ορισμένα προϊόντα τα οποία επλήγησαν από την κακοκαιρία. Έτσι τα μπρόκολα πωλούνται πλέον έως 3 ευρώ το κιλό, το σπανάκι έως 2 τα πράσσα έως 1,5 όπως και τα καρότα ενώ τα μαρούλια πωλούνται έως 80 λεπτά το ένα.

Πήρα φρέσκο κρεμμυδάκι με 70 λεπτά το κιλό, αναφέρει χαρακτηριστικά καταναλώτρια. 

Κατακόρυφη πτώση τζίρου στο λιανεμπόριο λόγω μέτρων 

Το αποτύπωμα που άφησαν τα μέτρα του κορονοϊού στο λιανεμπόριο καταγράφεται στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Συγκριτικά με τον Οκτώβριο ο Νοέμβριος παρά την εβδομάδα Black Friday και τις ενδιάμεσες εκπτώσεις σημείωσε σημαντική μείωση σε ένδυση υπόδηση, τρόφιμα και ποτά με τους ευνοημένους κλάδους να είναι αυτοί των πωλήσεων ηλεκτρονικών και ηλεκτρικών συσκευών και του ηλεκτρονικού εμπορίου.

Βλέπουμε σημαντική κάμψη του λιανεμπορίου και αυτό οφείλεται στα περιοριστικά μέτρα, επισημαίνει ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθήνας, Νίκος Κουγιουμτζής. 

Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ το 2021 η ανάπτυξη αναμένεται να φθάσει το 9 με 9,5% που σημαίνει πως θα έχει καλυφθεί το έδαφος που χάθηκε το 2020 ενώ για το 2022 προβλέπει ανάπτυξη 4,5 με 5% με την προϋπόθεση να μην επιβληθούν νέα μέτρα.

Κορονοϊόςλιανεμπόριοειδήσεις τώραακρίβειαΕΛΣΤΑΤνέα μέτραχιόνιΚακοκαιρία Ελπίς