Ελλάδα|03.02.2022 23:27

Αττική Οδός: Αντίστροφη μέτρηση για να ανοίξει η πλατφόρμα για τις αποζημιώσεις όσων εγκλωβίστηκαν

Newsroom

Πιθανότατα και την Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου, αναμένεται να ανακοινωθεί από την Αττική Οδό η πλατφόρμα μέσα από την οποία οι πολίτες που εγκλωβίστηκαν μέσα στον αυτοκινητόδρομο για ώρες ενώ μαινόταν η κακοκαιρία Ελπίς, θα μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους και να λάβουν την αποζημίωση που δικαιούνται. Οι οδηγοί θα καταθέτουν τα στοιχεία τους και τα στοιχεία του αυτοκινήτου που οδηγούσαν εκείνη την ημέρα και εν συνεχεία θα γίνεται η σχετική ταυτοποίηση.

Οι αποζημιώσεις, ύψους 2.000 ευρώ ανά εγκλωβισμένο όχημα, θα αρχίσουν να πληρώνονται μέσα στις επόμενες ημέρες στους δικαιούχους οδηγούς καθώς το υπουργείο Μεταφορών έχει αιτηθεί την άμεση αποζημίωση των ανθρώπων που ταλαιπωρήθηκαν. Υπενθυμίζεται ότι το συγκεκριμένο ποσό αποφασίστηκε να δοθεί μετά από παρέμβαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Το άνοιγμα της πλατφόρμας θα δείξει τι ισχύει με τις αγωγές

Παράλληλα, όταν ανοίξει η πλατφόρμα θα γίνει σαφές αν οι οδηγοί που θα λάβουν τα 2.000 ευρώ θα μπορούν ακόμα να υποβάλουν αγωγές στην εταιρεία για αν λάβουν μεγαλύτερες αποζημιώσεις. Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργός Μεταφορών Κώστας Καραμανλής έχουν τονίσει πως η αποζημίωση δεν αποστερεί το δικαίωμα περαιτέρω νομικών ενεργειών, όμως αρκετοί νομικοί αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό τη συγκεκριμένη δέσμευση.

Μιλώντας στο ethnos.gr, ο πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δημήτρης Βερβεσός είχε σχολιάσει: «Αυτό ειπώθηκε, αλλά η Αττική Οδός δε θα ζητήσει παραίτηση από ένδικα μέσα; Δε θα βάλει όρο σε όσους αποζημιωθούν να μην πάνε στα δικαστήρια; Κάποια ρήτρα με ψιλά γράμματα που θα σου λέει ότι παραιτείσαι από οποιαδήποτε περαιτέρω ηθική βλάβη;».

Για το ίδιο ζήτημα ο Γιώργος Κακουλάκης, δικηγόρος στον Α.Π και ΣτΕ LL.M. (European Business Law) είχε τονίσει ότι η ανακοίνωση οριζόντιας αποζημίωσης είναι τουλάχιστον ασυνήθιστη, ενώ προσθέτει ότι και οι αποζημιώσεις μετά την οικονομική κρίση και τα μνημόνια είναι μικρότερες από ό,τι παλαιότερα

Άμεση καταβολή των αποζημιώσεων ζήτησε το υπουργείο

Υπενθυμίζεται ότι από την πλευρά του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών ζητήθηκαν η άμεση καταβολή του ποσού σε όσους το δικαιούνται, καθώς και η επιτάχυνση της διαδικασίας καταβολής. Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις 27 Ιανουαρίου μεταξύ της ηγεσίας του υπουργείου μεταφορών και εκπροσώπους της Αττικής Οδού, η εταιρεία επανέλαβε τη δέσμευσή της για την καταβολή του ποσού, ενώ συμφώνησε τις επόμενες ημέρες να παρουσιάσει στο υπουργείο τον ακριβή τρόπο με τον οποίο θα γίνει η καταβολή.

Αυτό σημαίνει ότι οι αποζημιώσει θα αρχίσουν να καταβάλλονται άμεσα, ίσως και από την επόμενη εβδομάδα στους πρώτους δικαιούχους.

οδηγοίδικαιούχοιΑττική Οδόςειδήσεις τώραπλατφόρμαπληρωμέςαποζημιώσεις